Zelenszkij a német Bundestagban fenyegetőzött, tovább eszkalálódhat a háború

Az ukrán elnök felszólalását a németországi európai parlamenti választáson második legtöbb szavazatot kapó AfD párt nem volt hajlandó meghallgatni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.12.
Oroszország Bundestag Volodimir Zelenszkij beszéd háború

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a berlini törvényhozás épületében, a Bundestagban mondott beszédet. Az elhangzottak alapján ki lehet jelenteni, hogy az orosz–ukrán háború nem a béke felé halad. Két párt képviselői távol maradtak az ukrán elnök felszólalása alatt. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij arról beszélt a német Bundestagban, hogy az oroszokkal való kompromisszum ideje lejárt Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Ukrajna soha nem fog kompromisszumot kötni Oroszországgal

– jelentette ki beszédében Zelenszkij. Moszkva többször hangsúlyozta, hogy kész a tárgyalásokra, de Kijev jogi tilalmat rendelt el erre. Mint Vlagyimir Putyin megjegyezte, ha Ukrajna tárgyalási folyamatot akar, akkor ezt a rendeletet hatályon kívül kell helyezni.

A háborúban álló ország vezetője felszólalásában követelte, hogy a lefoglalt orosz eszközöket Ukrajna újjáépítésére használják fel. Szerinte a konfliktusnak Kijev feltételei szerint kell véget érnie. A kétes megítélésű beszédet két német párt képviselői nem hallgatták meg. Az egyikük az az AfD, amely a német európai parlamenti választáson a második helyen végzett. 

A német Focus szerint Boris Pistorius német védelmi miniszter további fegyverszállításokat ígért Ukrajnának. Ilyenek például többek között a kézi lőfegyverek szállítása, beleértve a mesterlövész puskákat is. „Ezt gyorsan lehetővé tesszük” – mondta Pistorius kedden, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös látogatást tett egy Mecklenburg-Elő-Pomerániai katonai gyakorlóterületen, ahol ukrán katonákat képeznek ki a Patriot légvédelmi rendszerre. Ezeken kívül szó esett továbbá a páncéltörő fegyverek, a tüzérségi lőszer alkatrészeinek támogatásáról, valamint a drónok és a drónvédelem területéről is.

A második világháború óta nem volt ennyi konfliktus a világban

Az Al Jazeera számolt be a globális békeindex 2024-es kiadásáról, amelyet az ausztrál székhelyű Institute for Economics & Peace (IEP) készít el évről évre. A jelentés arra figyelmeztetett, hogy a világ válaszúthoz érkezett, mivel a konfliktusok száma globálisan elérte az 56-ot, ami a második világháború óta a legtöbb.

A világ országai közül 97-ben romlott a békesség szintje 2024-ben, ami az eddigi legmagasabb szám a jelentés első, 2008-as összeállítása óta. 

A magyarok a békére szavaztak:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás