"Egy csodát élünk meg" – SMA Tomika már pohárból issza a vizet

A 7 éves kisfiú már évek óta küzd az izomsorvadással. Most, hogy megkapta a génterápiát, rengeteget erősödött. Végre szilárd ételt tud enni és már a pohárból ivást gyakorolja.



Megosztás
Szerző: IF
Létrehozva: 2024.06.18.
SMA Tomika gyakorol iszik csoda

Ahogy arról lapunk már többször beszámolt, hihetetlen változáson megy át a génterápia óta SMA Tomika. A kisfiú napról napra egyre erősebb és egyre több mindenre képes, ami korábban még lehetetlennek tűnt számára. Meglehet, ezek az apró dolgok másoknak hétköznapinak tűnnek, ám a szülők és Tomika számára ezek a tevékenységek egy-egy csodával érnek fel. Most végre a kisfiú anyukájának egyik titkos vágya is teljesült: Tomika végre pohárból iszik.

Tomika szépen fejlődik Fotó: Facebook/Együtt Tomikáért

Két év hosszú várakozás után 2023 decemberében végre megtörtént a csoda: sikerült összegyűjteni a 700 millió forintot Tomika genetikai kezelésére. A kisfiú két hónappal ezelőtt kapta meg a csodagyógyszert, aminek hála rengeteget erősödött. A család nem akart célokat felállítani, hogy a kisfiú ne érezzen semmilyen nyomást vagy elvárást. Abban viszont biztosak voltak már indulásukkor is, hogy egy teljesen átalakult, erősebb, ügyesebb Tomikával térnek majd haza. Már az első hetekben szemmel látható volt a változás, a kisfiú azóta is napról napra újabb trükkökkel kápráztatja el szeretteit. Az egyik legnagyobb álma is teljesült: pizzát evett és nasizhatott tévézés közben. 

Tomika egy oklevelet is kapott a bátorságáért Fotó: Facebook/Együtt Tomikáért

Már hetek óta kitartóan gyakorolnak a gyógytornászával, Dee-vel, hogy egyszer ő is képes legyen pohárból, egyedül inni. Ez korábban elképzelhetetlen volt számukra, ugyanis bár Tomika már 7 éves, csak fekve, cumisüvegből tudott inni. A kisfiú édesanyja, Anikó, azonban elárulta nekünk, reménykedett abban, hogy ez még Dubajban megváltozik majd.

"Amikor csomagoltam megláttam a szekrényben és egy nagy sóhaj kíséretében betettem a bőröndbe, hátha." – mondta Hornischer Anikó.

A gyógytornákon egyre gyakrabban kerülnek elő a súlyzók, hol több, hol kevesebb. Az egyik gyakorlatához, ami a karizmait erősíti 750 g súlyt raknak egy pohárba, amit két kézzel kell a szájához emelnie.

Úgy emeli két kézzel, mintha csak egy pohár víz lenne. Fantasztikus. Nem csak az izmait erősíti ezzel a gyakorlattal, hanem készül az első pohárból ivásra is. Reméljük már az sincs olyan messze. Az biztos, hogy gyakorolni fogjuk ezt is, és minden mást is, mert most egy csodát élünk meg.

– számolt be a gyógytornáról korábban az anyuka.

Idén karácsonykor már bögréből tudja inni a teát

A napokban pedig boldogan jelentették be a kisfiú közösségi oldalán: mára már ez sem csak egy vágyálom.

Pár napja megláttam a boltban ezt a könnyű kis műanyag poharat és úgy gondoltam meglepem vele Tomikát, hátha kedvet kap a pohárból ivásra is. A terv szerencsére bevált és már nagyon szépen iszik kortyokat, ezt is gyakoroljuk majd.

– büszkélkedett Anikó.

Tavaly karácsonykor a készülődés közepette a szekrény mélyéről előkerült Anikó kedvenc karácsonyi bögréje, ami mellett ott árválkodott Tomika karácsonyi bögréje is, elfeledve, amit még évekkel ezelőtt kapott karácsonyra. Azóta ott porosodik, a csodára várva. Idén végre a kisfiú ebből ihatja a teát.

Nem tudom emlékeztek-e még a karácsonyi bögréjére, ami eddig csak dísz volt. Remélem idén karácsonykor már nem az lesz, és ez Nektek köszönhető, annyira hálásak vagyunk érte!

 – hálálkodott.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás