Megnyitotta kapuit a gyönyörűen felújított Tisza-kastély - Galéria

A Nemzeti Összetartozás Napján adták át a felújított Tisza-kastélyt. Az épület mesébe illő.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.05.
Tisza-kastély galéria ünnep

Orbán Viktor miniszterelnök adta át a felújított Tisza-kastélyt a Nemzeti Összetartozás napján, június 4-én. A megnyitóról IDE kattintva bővebben olvashatsz. 

9811265_1255354Geszt01
Átadták a Tisza-kastélyt Fotó: Magyar Nemzet

„Itt van egy nemzet, amely egy pusztító háború miatt elvesztette területének kétharmadát”

A kormányfő a beszéde elején leszögezte: Geszten összesűrűsödik a történelem.

"Itt van egy nemzet, amely egy pusztító háború miatt elvesztette területének kétharmadát, míg magyar népességének egyharmadát. Ma ez a nemzet képes arra is, hogy minden évben kinyilvánítsa határtalan élni akarását. Mindezek mellett képes arra, hogy hálával adózzon annak a családnak, amely oly sokat adott neki"

 – fogalmazott.

A Tisza családról:

A Tisza-kastélyt 1761 és 1772 között a borosjenői Tisza László építtette, az utolsó családtag pedig 1944-ben hagyta el. A falai között megfordult Arany János – aki Tisza Domokost tanította –, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, aki A kőszívű ember fiai című regényének főhőseit Tisza Lajosról és gyermekeiről, Tisza Lászlóról, Tisza Kálmánról és gróf Tisza Lajosról mintázta. Tisza Lajos 1883-ban kapott grófi címet Szeged újjáépítéséért, amelyet 1897-ben Tisza Kálmán gyermekeire hagyott. Tisza Kálmán 1875 és 1890 között volt Magyarország miniszterelnöke, ebben az időszakban nagyon sokat fejlődött az ország. Gróf Tisza István két ízben, 1903 és 1905, majd 1913 és 1917 között volt miniszterelnök, valamint házelnök is volt. Neki – édesapjával ellentétben – vészterhes idők jutottak. 1918. október 31-én, az őszirózsás forradalom végén gyilkolták meg. Emberi és politikai nagyságát Széchenyi Istvánhoz, Kossuth Lajoshoz, Deák Ferenchez hasonlítják.

Film is készült a kastélyról

A kastélyról kisfilmet készítettek A magyar világ közepe – A geszti Tisza-kastély címmel, amit az épület átadásának napján mutattak be a Duna csatornán. 

Nézd meg a Tisza-kastélyról készült galériánkat:

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás