Kiemelt figyelmet kap a fogyatékossággal élők egyenlő esélyeinek biztosítása

Bejelentést tett a Kormányzati Tájékoztatási Központ a magyar uniós elnökségi programok kapcsán.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.30.
Módosítva: 2024.06.30.
Semmit rólunk nélkülünk Zsigmond Barna Pál nyitrai Zsolt

A magyar uniós elnökségi programok során kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők az akadálymentesítésre, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyeinek biztosítására – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Mint írták, Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közreműködésével egyeztettek a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel. A tájékoztatás szerint a találkozó résztvevői hangsúlyozták, hogy a magyar uniós elnökség programjai során kiemelt cél a résztvevők számára a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés.

Dr. Falvai Mátyás, Nyitrai Zsolt, Szűcs Veronika és Zsigmond Barna Pál 
Fotó: Mogyoróssy Márton/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Kiemelték a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv fontosságát, azt, hogy a fogyatékossággal élőket jogaik és érdekeik érvényesítésére az őket érintő valamennyi döntésbe bevonják. Ez az elv biztosítja, hogy közvetlenül részt vehessenek a számukra fontos kérdések megvitatásában és a döntéshozatalban, így biztosítva az egyenlő esélyeket, a befogadó társadalom kialakítását – írták.

Komoly egyeztetésre került sor a szakmai szervezetekkel Fotó: Mogyoróssy Márton/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Az egyeztetésen részt vettek többek között a Kézenfogva Alapítvány, az ÉTA Országos Szövetség, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, valamint az Afázia Egyesület képviselői – közölte a KTK.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás