Nosztalgia a javából: Ferihegytől Liszt Ferencig, avagy a fővárosi reptér története képekben - Galéria

Történelmi léptékű, hogy újra magyar kézbe került a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. A légikikötő régóta az utasokat szolgálja, és a hazai-nemzetközi közlekedés egyik ékköve. Galériánk bepillantást enged a történelmi hely több, mint 70 évébe.



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.06.13.
Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren adásvétel történelem

Sokáig belegondolni is rossz volt, hogy a történelmi viharokat, válságokat, háborúkat átvészelt budapesti nemzetközi repülőtér 2005-ben külföldi vállalat kezébe került. Azóta sokan remélték, hogy egyszer újra a Magyar Állam tulajdonába jut vissza, míg végül egy hosszas tárgyalás sorozat után az emberek egyik nap a jó hírre ébredtek, amikor június 6-án kiderült: újra magyar kézben van a legismertebb repterünk!

Képeken a Ferihegyi reptér elmúlt 74 éve! /
Képeken a Ferihegyi reptér elmúlt 74 éve! / Fotó: Fortepan 

Újra magyar kézben a repülőtér

Szívéhez kapták az emberek a kezüket, amikor közel húsz év után, 2024 június elején bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium (MGM), hogy sikerült visszavásárolnia az Orbán-kormánynak a korábbi ferihegyi repülőteret.

Ahogy arról a Metropol korábban beszámolt, a visszavásárlási üzletet egy nemzetközi eladói körrel ütötték nyélbe. A kézrázással a Magyar Állam 80 százalékos, míg a francia társbefektető VINCI vállalat 20 százalék tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt-ben. Hatalmas összegek cseréltek gazdát: a vételár 3,1 milliárd euró, a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt pedig meghosszabbították.

A repülőtér a rendszerváltás évében, 1989-ben /
A repülőtér a rendszerváltás évében, 1989-ben / Fotó: Fortepan/Kölcsényi Zoltán

Induljon a nosztalgiajárat!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér újra magyar kézben, „a gép leszállt”, és ennek apropóját összegyűjtöttünk a reptér 1950-es megnyitása óta készült fotókból néhányat. Nosztalgiafotókon mutatunk be néhány érdekességet, amit garantáltan nem tudtad a Liszt Ferenc repülőtérről!

 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás