Évtizedekig ünnepeltük, aztán gyászoltuk a mai napot, de Bangó Margit ma is ünnepel





A szocializmus évtizedeiben a felszabadulás napjaként ünnepelték április 4-ét, mert 1945-ben ezen a napon hagyták el Magyarországot a német katonák. Csakhogy ez a teljes orosz megszállás első napja is volt. Bangó Margitnak azonban ez a nap egészen mást jelent.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.04.
Módosítva: 2024.04.04.
ez lesz ma NATO Bangó Margit

Felszabadulás vagy megszállás?

Magyarország április 4-én szabadult fel a fasiszta uralom alól, 1950-től ezért a felszabadulás napjaként ünnepelték, mivel az akkori hivatalos álláspont szerint 1945-ben ezen a napon hagyta el Magyarország területét Nemesmedvesnél az utolsó német katona, az előrenyomuló szovjet csapatok elől visszavonulva. A nemzetiszocialista Németország megszálló katonáinak kiűzése és a nyilaskeresztes hatalom megdöntése azonban egyben Magyarország szovjet megszállásának kezdete is volt. Emiatt a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa április 4-ét 1989-ben törölte Magyarország nemzeti ünnepei közül – olvasható a Wikipédián.

1944 budapest
Így nézett ki akkoriban a főváros. Fotó: Everett Collection /  Shutterstock

 

Bangó Margitnak ez a születésnapja

A Kossuth-díjas előadóművész 1950-ben ezen a napon született, méghozzá egy zenészcsaládba, Szabó Margit néven. Édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. 1967-ben jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája lett, akikkel együtt 2001-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki. A repertoárját meghatározó cigánydalok mellett magyar nótákat és örökzöld dalokat ad elő. A Magyar Köztársaság Érdemrendjével is értékelték kimagasló művészetét.

HOT FELTÖLTÉS BANGÓ MARGIT
Isten éltesse Bangó Margitot! Fotó: Markovics Gábor

A NATO-nak is ma van a szülinapja

Washingtonban 1949-ben ezen a napon írták alá a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) alapdokumentumát. A NATO – melynek Magyarország is tagja – az egyetértés és egyenlőség elvén alapuló államközi szervezet. Nem tart fenn saját haderőt: békeidőben a haderő legnagyobb része a nemzeti parancsnokságok fennhatósága alatt áll, de ha megtámadnak egy tagországot, a háborúban a tagok segítenek megvédeni egymás területeit.

49 éve állították fel a nullás kilométerkövet

A „0” kilométerkő szobrot a Clark Ádám téren, a Budavári Sikló előtti parkban állították fel 1975. április negyedikén. Ez a szobor a Budapestről induló főutak kilométer-számozásának kezdőpontját szimbolizálja. Borsos Miklós alkotása egy 80 cm-es talapzaton álló és három méter magas mészkő szobor. A szobor szabályos tipográfiai 0 karaktert formáz meg, és mindössze két betű van rajta: „KM”, mint a kilométer rövidítése. Innen számítják a magyarországi egyszámjegyű főútvonalak kilométereit (az 1-es és a Székesfehérvárról induló 8-as főút kivételével), de a 10-es, a 11-es és a 31-es főutak kilométereit is innen számolják.

Ő alapította a magyar erősáramú elektrotechnikai ipart

Zipernowsky Károly gépészmérnök 1853. április negyedikén született Bécsben. Pályáját gyógyszerészként kezdte, majd 1878-ban a budapesti Műegyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett, és azonnal meghívást kapott Mechwart Andrástól, hogy szervezze meg a Ganz elektromos osztályát. Eleinte az elektromos világítás tökéletesítésével foglalkozott, majd érdeklődése a váltakozó áramok előállítására és felhasználására irányult. Sokoldalú feltaláló volt, a nagy vasutak villamosításának gondolata is foglalkoztatta. Elektrotechnikai szempontból legfontosabb találmánya a Bláthyval és Dérivel közösen szabadalmaztatott tetszőleges áttételű, zárt vasmagos transzformátor és a párhuzamosan kapcsolt transzformátorokkal felszerelt váltakozó áramú áramelosztó rendszer volt.

56 éve ment először színes műsor a tévében

1968-ban ezen a napon, vagyis április negyedikén mutatott be először a Magyar Televízió színes filmet, ami nem volt más, mint a Fekete István regényéből készült Koppányi aga testamentuma. A Magyar Televízióban a színes technika alkalmazása próbajelleggel 1967-ben indult és 1969. április 5-én sugározták az első színes élő adást, amelynek rendezője Horváth Ádám volt. 1970-ben volt látható az első színes helyszíni adás az április 4-i katonai díszszemléről, majd a televízió színes adása 1972-től vált rendszeressé.

Két helyen várják a véradókat a fővárosban

A mai napon a Magyar Vöröskereszt két helyen várja azokat, akik szeretnének életet menteni: reggel 7 és este 7 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), dél és 17:30 között pedig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.). A véradásra mindenki vigyen magával személyit és tajkártyát!

Felhős lesz ma az ég

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön változóan felhős lesz az ég és elszórtan előfordulnak záporok is. Emellett a nyugati szél is élénk lesz. Ami pedig a hőmérsékletet illeti: 15-21 fok a valószínű.

Április negyedikén történt:

  • 1581: Francis Drake teljesen körbehajózta a Földet.
  • 1843: Megszületett Richter János magyar–osztrák karmester, korának egyik legkiemelkedőbb zenei egyénisége.
  • 1883: Megszületett Juhász Gyula költő, tanár, hírlapíró.
  • 1929: Meghalt Karl Friedrich Benz német mérnök, a világ első autójának megalkotója.
  • 1964: Dorogon megnyílt az ország első önkiszolgáló ABC áruháza.
  • 1965: Megszületett Robert Downey Jr. amerikai színész.
  • 1968: Memphisben merénylet áldozata lett Martin Luther King Jr. amerikai polgárjogi harcos.
  • 1993: Meghalt Alfred Mosher Butts, a Scrabble nevű játék feltalálója.




 





Ezeket olvastad már?
Újabb sikert ért el az ország kedvenc roma pékje: "Végre felkerült a korona a szakmaiságomra"

Újabb sikert ért el az ország kedvenc roma pékje: "Végre felkerült a korona a szakmaiságomra"

Igazi programkavalkád lesz május 1-jén: mutatjuk a legizgalmasabbakat!

Igazi programkavalkád lesz május 1-jén: mutatjuk a legizgalmasabbakat!

Most jött: Döntött a bíróság a bőnyi iskolában késelő lány sorsáról

Most jött: Döntött a bíróság a bőnyi iskolában késelő lány sorsáról

Véget ért a Szabadság hídi dráma, fotókon a felmászott ember mentésének megható pillanatai

Véget ért a Szabadság hídi dráma, fotókon a felmászott ember mentésének megható pillanatai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás