Megszabadult a kényszerzubbonyból, sok titkát a sírba vitte a legendás magyar





150 évvel ezelőtt, 1874. március 24-én született Harry Houdini, magyar származású szabadulóművész. A bűvészet történetének kétségkívül az egyik legnagyobb hatású előadója volt, sok rejtélyes titkát a mai napig nem sikerült leleplezni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.24.
Módosítva: 2024.03.24.
bűvész Harry Houdini szabadulóművész születésnap

Kevesen tudják, de a legenda, Harry Houdini kereken 150 évvel ezelőtt Budapest VII. kerületében Weisz Erik néven látta meg a napvilágot, 1874. március 24-én. Nem csupán a civilek, a bűvészek is minden idők egyik legjobb szabadulóművészének és illuzionistájának tartják. Csupán négyéves volt, amikor a családja kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Otthon magyarul, jiddisül vagy németül beszéltek. Később nem vallotta magát magyarnak, és azt terjesztette, hogy az USA-ban született.

Houdini Can Escape Anything
Egy lánc sem jelentett akadályt Harry Houdininek (Fotó: Donaldson Collection / Getty Images)

Nem adatott meg neki a gazdag gyerekkor, ezért cipőpucolással és újságkihordással igyekezett egy kis pénzt keresni, hogy a családját segítse. Mindig is érezte, hogy ezek a munkák nem neki valók. Mesés karrierre vágyott. A Houdini művésznevet 17 esztendősen vette fel a francia bűvész, Jean-Eogene Robert-Houdin hatására.

Még nagyon fiatal volt, amikor az egyik testvérével megnézett egy spirituális jellegű előadást, melyen egy lebilincselt kezű előadó egy lezárt láda belsejéből úgy tett, mint aki a szellemekkel kommunikál. Ez a mutatvány annyira lenyűgözte az útkereső fiút, hogy eldöntötte: ő is bűvész lesz. Megszületett a fejében a szabadulóművészet elmélete. Hamarosan elhagyta a szülői házat, és elindult szerencsét próbálni. Különböző karneválokon lépett fel. Először kártyatrükköket adott elő, de közben titokban fejlesztette a későbbi világszámait is.

Houdini Portrait in Chains
Houdini számára nem létezett feltörhetetlen lakat (Fotó: Donaldson Collection / Getty Images)

Többek között az ő ötlete volt a kényszerzubbonyból való szabadulás is. A századfordulón elindult európai hódító útjára. Ekkor már csúcsgázsikat fizettek neki, heti 60 fontot keresett. Megesett, hogy 300 rendőr előtt hat perc alatt kiszabadult egy bilincsből. 

A Butirkaja börtön volt akkoriban Oroszország legjobban őrzött büntetés-végrehajtási intézménye, ahol egy igencsak fagyos napon, meztelenre vetkőztetve és megbilincselve bezárták egy rabszállító vagonba. 28 percre volt szüksége, hogy kibújjon a szorult helyzetéből. A jutalma egy hat hónapos szerződés lett.

Londonban, a Hippodrome Theatre-ben mutatta be a híres Mirror Cuff-szabadulást. Itt egy olyan bilincset sikerült magáról levetnie, melyről úgy vélték, hogy kulcsok nélkül lehetetlen kinyitni. Erre egy óra is elég volt neki.

David Merlini is Houdinit tartja a példaképének (Fotó: Korponai Tamás/Nemzeti Sport)

David Merlini napjaink egyik legismertebb magyar szabadulóművésze. Egyik legismertebb mutatványa során egy köré öntött, majd megszilárdult és a Dunába engedett betontömbből szabadult ki két perc alatt.

Houdini szellemi hagyatéka feledhetetlen

– mondta lapunknak, és hozzátette: sok bűvésznek ma is a nagy előd a példaképe.

„Olyan ötletei voltak, mint előtte még senkinek. A trükkjei megoldását a mai napig nem sikerült megfejtenie senkinek”
– utalt Houdini több elképesztő számára.





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás