Ő volt minden idők egyik legnagyobb magyar bűvésze, de ezt biztosan nem tudtad róla





Olyan trükkökkel hívta fel magára a figyelmet, amiket a mai utcai bűvészek is előszeretettel alkalmaznak. Kezdeti repertoárjában szerepelt az újjelvágás, a zsilettevés és a személyes tárgyak ellopása.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.25.
verseny Olimpia oktatófilm

Gerő úr néven kezdte, Rodolfóként vonult be a történelembe

Gács Rezső bűvész, érdemes és kiváló művész volt, akinek erőssége a kézügyessége volt. Budapesten, a Józsefváros legmélyén, a Nagy Fuvaros utcában született zsidó család gyermekeként. Csendes, nagyon visszahúzódó gyermek volt. Négy elemit és négy polgárit végzett, elsősorban anyagi okokból. Tizennégy éves korában inasnak adták a Gál úridivat-üzletbe, ahol egészen 1935-ig főállásban dolgozott Gerő úr néven. Ezután egy divatüzletet vezetett 1939-ig, amikor a zsidótörvények hatására felmondott. Bűvészkedésre egy kínai gyöngyárus inspirálta, aki megtanított neki egy bűvészmutatványt a dunai kavicsokkal. Később Ódry Zuárd karolta fel és tanította az 1920-as évek második felében. Gyakori közös bemutatkozásaik után első önálló fellépését is mestere menedzselte 1929 tavaszán, és ettől fogva Pest és Buda számtalan klubja hívta fellépni az ifjú mágust. Ekkor kapta Rodolfo Grosso művésznevét mesterétől – írja a Wikipédia.

bűvész, kártyatrükk, trükk
Nem csak trükköket tudott, hipnotizált is. Fotó: Nejron Photo / Shutterstock

A fiatal, fekete angol bajuszos bűvész a könnyebb érvényesülése érdekében néhány reklámtrükkel próbált magának nagyobb publicitást szerezni: az ujjelvágás, a zsilettevés, valamint a nadrágtartó, nyakkendő és mindenféle személyes tárgy ellopása, majd többszöri visszaadása mára már legendává váltak. Ettől kezdve a – korabeli plakátok, reklámok szerint – profi bűvészt és zsebtolvajt a főváros számos ismert és kedvelt mulatóhelyén (Arizona mulató, Clarusse, Alpesi Falu, Moulin Rouge) szerződtették hosszabb-rövidebb időre. Turnézott Bulgáriában, Athénban, Szalonikiben, Isztambulban, Egyiptomban, Kassán, Kolozsváron, Ungváron, Szabadkán, Kecskeméten, Újvidéken és persze Magyarországon is. Vidéki turnéira igen gyakran elkísérte – a később hazáját elhagyni kényszerült – Karády Katalin is. 1956 után a volt Szovjetunió nagyobb városai (Moszkva, Leningrád, Riga) mellett viszonylag hosszabb ideig tartó fellépési lehetőséget és meghívást kapott Párizsba, Londonba, Brüsszelbe, Luxemburgba, valamint jó két évtized alatt ötven alkalommal Zürichbe. Utolsó nyilvános fellépése 1986. január 13-án volt a Mikroszkóp Színpadon. (Rodolfo: Vigyázat! Csalok!) Négy nappal felesége halálát követően, 1987. január 25-én hunyt el Budapesten.

Ma van a pálfordulás napja

Szent Pál – ahogy maga mondta – a legkisebb az apostolok között. A Biblia szerint Pál, akit ekkor még Saulnak hívtak, Damaszkuszba tartott, hogy fogságba vesse a kivégzett Jézus követőit. Az úton hirtelen nagy fényesség vette körül, leesett a lóról, és megjelent neki Jézus. Saul összeomlott, tehetetlenné vált, megvakult, s magába fordult, majd egy bizonyos idő elteltével tanítvánnyá akart lenni. Az élmény hatása miatt megtért, és a kereszténység nagy térítő apostola lett. Vagyis a törvény útjáról a hit útjára tért, mint maga írta többhelyütt. A keresztény mozgalom ezzel a lépéssel indult el azon az úton, mely által világvallássá lett. Január 25-e ennek a fordulatnak állít emléket.

Ezen a napon született a kis Vuk megalkotója

Fekete István író, költő, a Tüskevár és a Vuk szerzője éppen 124 éve, 1900. január 25-én született. Számos ifjúsági könyv és állattörténet szerzője, Jókai mellett pedig minden idők legolvasottabb magyar írója. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. 1941-ben ő írta például minden idők egyik legnagyobb sikerű – és nagy szenzációt kiváltó – magyar filmjének a Dr. Kovács Istvánnak a forgatókönyvét, de több mint egy tucat teljesen új megoldású mezőgazdasági oktatófilmet is írt és rendezett. 1936-tól az akkori évek legjelentősebb irodalmi-társadalmi folyóirat – az Új Idők – rendszeresen közölte novelláit, folytatásos regényeit.

77 éve halt meg Al Capone

Az olasz származású, chicagói gengszterfőnök 1947. január 25-én hunyt el Floridában, Palm Island-i otthonában, 48 éves korában. Eredeti nevén: Alphonsus Capone, A „sebhelyesarcú” a maffia vezető alakja volt. Bűnszövetkezete az illegális alkoholkereskedelemre építette fel gazdasági birodalmát, kezében tartotta az alkoholtartalmú italok törvényellenes előállítását és forgalmazását. A modern nagyvárosokat terrorizálta bandájával, Chicago felett uralkodott és megfélemlítette a lakosságot.

Al Capone, capone, börtön, bendzsó
Al Capone viasszobra a Madame Tussauds Museumban. Fotó: Anton_Ivanov / Shutterstock

100 éve volt az első téli olimpia

A franciaországi Chamonix-ban rendezték meg 1924. január 25-én. Az első téli játékokat valójában csak 1926-ban nevezték ki Olimpiának, 1924-ben, a versenyek idején még a nyári Olimpia kiegészítéseként, nemzetközi téli sportheteknek hívták az eseményt. Chamonix-ban 16 ország 258 sportolója mérte össze tudását öt sportág 14 versenyszámában.

Négy helyen várják ma a véradókat

  • 7:00–9:00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 10:00–15:00 között a Mill Parkban (1095 Budapest, Soroksári út 44.)
  • 11:00–18:00 között a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051 Budapest, Arany J. u. 31.)
  • 12:00–17:30 között pedig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Viharos lesz ma a szél

Az ország nagy részén változóan felhős időre van kilátás a köpönyeg.hu előrejelzése szerint, záporeső csak elvétve fordul elő. Viharossá fokozódik viszont az északnyugati szél, a hőmérséklet pedig 5 és 12 fok között alakul majd napközben. A fővárosban 5 fok lesz a maximum.

Kezdődik a 2024-es Magyar Marketing Fesztivál

A Lurdy Házban több mint 30 előadást nézhetnek meg az érdeklődők, 1500 cégvezetővel és 50 kiállítóval találkozhatnak. A részletes program itt olvasható. A rendezvényen bemutatják a 2024-as év marketing- és üzleti trendjeit, a 2024-es e-kereskedelmi trendeket és megoldásokat, méghozzá a magyar e-kereskedelem nagyágyúi személyesen. A belépőjegyed összege levásárolható, beváltható a kiállítók többségénél, a női vállalkozók betétprogram pedig idén is ingyenes lesz.





 





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás