Kötelező lesz a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálata





A lehető legszigorúbb feltételek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.04.
Módosítva: 2024.03.05.
intézményvezető szigor vizsgálat gyermekotthon kompetencia

A kormány minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogja írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot – közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A tárca közleményében azt írta: az első szigorítás az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinél lépett életbe, ami kormányrendelettel szabályozható volt;

a rendelet már hatályba lépett, az alkalmassági vizsgálatok rövidesen megkezdődnek.

Közölték: a gyermekvédelem területén feladatot ellátó állami szerveknél foglalkoztatottakra megállapított rendelkezések vonatkoznak a gyermekotthont működtető intézmény vezetőjére, a gyermekotthon vezetőjére, a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjére, a nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjére, valamint a javítóintézet igazgatójára és otthonvezetőjére.

A nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás szükséges, amelyet a kormány hamarosan beterjeszt az Országgyűlésnek – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

A gyermekvédelmi intézmények vezetői és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele tehát egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ennek részeként teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.

A Magyar Közlönyben olvasható rendelet máris érvénybe lépett, a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és helyetteseiknek pedig kemény alkalmassági szűréseken kell átesniük ahhoz, hogy betölthessék a pozíciójukat. 

A kormány betartotta a szavát, még szigorúbbak lettek a szabályok

A gyermekotthont működtető intézmény vezetőjévé, a  gyermekotthon vezetőjévé, a  nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjévé, a  nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjévé, valamint a javítóintézet igazgatójává és otthonvezetőjévé az a személy nevezhető ki, aki a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton alkalmas minősítést kap.

A rendelet meghatározza, milyen elvárásokat támasztanak a fenti pozíciókat betöltő emberek irányába: kiegyensúlyozott pszichés állapot, életkornak megfelelő érettség, átlag feletti érzelmi-indulati kontroll, átlag feletti érzelmi intelligencia, pszichés terhelhetőség, stresszel való megküzdési képesség, alkalmazkodási képesség, teljesítménymotiváció.

A pszichológiai vizsgálatot az azt végző pszichológusok a következő módok alapján értékelik:

tesztekkel vizsgálják majd az intelligenciát, a személyiséget, papíralapú vagy műszeres figyelemvizsgálatokkal, kompetenciavizsgálatokkal, ezeknek kombinációjával, valamint – amennyiben a vizsgált személy pszichológiai állapota indokolja – kiegészítő vizsgálatok elvégzésével.

 

A társadalmi normáknak kiemelt figyelmet szentel a rendelet

A gyermekotthonok vezetői akkor lehetnek alkalmasak a feladataik elvégzésére, ha rendelkeznek átlag feletti felelősségtudattal, szabálykövető és fegyelmezett a magatartásuk, 

élettörténetüknek pedig mentesnek kell lennie a kóros függőségektől (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség), öngyilkossági kísérlettől, öngyilkosságra utaló magatartástól, valamint a szexuális devianciáktól.

 





 





Ezeket olvastad már?
Véget ért a Szabadság hídi dráma, fotókon a felmászott ember mentésének megható pillanatai

Véget ért a Szabadság hídi dráma, fotókon a felmászott ember mentésének megható pillanatai

Te le tudnál érettségizni irodalomból? Próbáld ki! - Kvíz

Te le tudnál érettségizni irodalomból? Próbáld ki! - Kvíz

Rejtélyes koporsót vitt a Nyugati aluljáróban 4 fekete ruhás alak – Fotó

Rejtélyes koporsót vitt a Nyugati aluljáróban 4 fekete ruhás alak – Fotó

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás