Hónapok óta nem sikerült elszállítani a száraz fenyőket Óbudán





Már hónapok óta befejeződött az egykori karácsonyfák elszállítása Budapest legtöbb pontjáról, azonban Óbuda egyik részében még mindig ott csúfítják a közterületet.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.25.
Módosítva: 2024.03.25.
lakosság FKF karácsonyi Óbuda elégedetlenség

Hónapokkal karácsony után, még mindig vannak száraz fenyőfák a főváros közterületein. Bár az FKF Nonprofit Zrt. minden évben elszállítja a nagyjából félmillió kivágott fát, az idei évben komoly logisztikai akadályokba ütközött a folyamat, ahogy erről korábban beszámoltunk. Az ott maradt száraz fenyőmaradványok nemcsak a városképet rontják, hanem az illegális hulladéklerakók új célpontjává is válnak, amint a fenyőhalom tövében felgyülemlő szemeteskupacok is mutatják. Az FKF-nek egyébként ezt a nagy mennyiségű fenyőt, külön fenyőjáratokkal kellett volna elszállítania, de valami miatt nem sikerült. Ez arra utalhat, hogy a főváros nem képes megfelelően kezelni a mindennapos szemétszállítás mellett ezeket az ünnepi pluszfeladatokat.

Kiszáradt hajdani karácsonyfák hevernek a Pethe Ferenc téren Fotó: Olvasói kép

Óbuda több pontján is otthagyták

Óbuda hangulatos szegletében, a Pethe Ferenc téren a karácsonyi ünnepek hónapokkal még mindig a kidobott fák maradványai csúfítják a közterületet. Óbuda nemcsak ezen részéről nem sikerült elszállítania az FKF-nek ezt a zöldhulladékot, de sajnos a Meggyfa utcában és a Raktár utcában is hasonló a helyzet a lakók beszámolója alapján. A lakosság körében növekvő elégedetlenség érzékelhető.

Az elszállított fák az égetőben végzik Fotó: FKF

Elcsúfítják a közterületet

A fenyőfák, melyek egykor a lakók otthonainak melegét és az ünnep varázsát hozták el, most sajnálatos módon utcáinkat és tereinket csúfítják. A száraz fenyőket a környékbeliek már az elmúlt hetekben a megfelelő helyekre kihelyezték, ahol azoknak az FKF által megszervezett, szokásos szezonális gyűjtés keretében el kellett volna tűnniük. Azonban valamiért ez idén nem történt meg. Az elszállítás hiánya nemcsak esztétikai, hanem környezeti és biztonsági aggályokat is felvet, hiszen a száraz fenyők könnyen válnak az illegális hulladéklerakók célpontjává, és a járdák akadálymentességét is zavarják.

A lakóközösség többször is jelezte a problémát az illetékesek felé, azonban a válasz ez idáig várat magára, hisz nem történt előrelépés az ügyben.

Zoltán egy helyi lakó az alábbi gondolatait osztotta meg velünk: 

Egyre elszomorítóbb állapotokat tapasztalunk itt Kaszásdűlőn. A fenyők már hónapok óta ott rondítják a közterületet, de kb. 2 héttel ezelőtt kitört egy parkolótábla, a történteket bejelentették az itt lakók, de semmi nem történt, a tábla ott fekszik a füvön most is.

 

Nem szép látvány a zöldhulladék a közterületen Fotó: Fügedi Richárd

Romlik a szolgáltatás színvonala

Az ügy nemcsak a közvetlen környéken élők mindennapjait befolyásolja, de rávilágít a városi szolgáltatások és a lakosság közötti kommunikáció fontosságára is. Egy jól működő városi infrastruktúra és szolgáltatás alapvetően tartalmazza a karácsonyi időszakban keletkezett zöldhulladék hatékony és időben történő eltávolítását, így a mostani mulasztás kérdéseket vet fel az FKF szervezési és végrehajtási képességére vonatkozóan.

Az FKF-nek elküldtük kérdéseinket, hogy mikor tervezik elszállítani a fenyőket, illetve hogy miért maradtak ott egyáltalán ezek a fák. Válaszukkal frissítjük majd cikkünket.

Mi lesz a fák sorsa?

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési hőt és villamos áramot.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás