Nagyon átverhetnek, ha ezt nem tudod, mielőtt megszabadulnál a roncs járművedtől!





Sok telephelyen súlyos tízezreket húznának le azoktól a tulajdonosoktól, akik leadnák a már használhatatlan járműveiket – holott ezért nem kérhetnének pénzt, ahogyan a szállításért sem.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.30.
hulladékgazdálkodás roncsautó autóbontó átverés

A roncsautók veszélyes hulladéknak minősülnek, amitől ha meg akarunk szabadulni, akkor az ügyintézéshez szükség van a forgalmi engedélyre, a törzskönyvre, a jármű mindkét rendszámára, valamint egy lemondó nyilatkozatra. Ha ezeket tulajdonosként elvisszük egy bontóba, kapunk egy bontási igazolást, amellyel aztán a kormányablakban kérvényezhető az autó kivonása a forgalomból.

Nem kérhetnek pénzt a telephelyek a leadott roncsokért és azok elszállításárét sem  Fotó: Vladyslav Huivyk / Pexels (illusztráció)

A forgalomból kivont autókkal tavaly július 1-től már a Mol leányvállalata, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. foglalkozik. Tőlük azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg mintegy 70 telephelyen lehet ingyenesen leadni a roncsautókat, de ezek száma tovább fog növekedni. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. kommunikációs osztálya közölte:

Nagyon fontos szabály, hogy egy roncsautó leadása nem kerülhet pénzbe a hulladékbirtokosnak – vagyis annak, akinek a nevén van az autó. Ha az autóroncs működésképtelen, akkor annak trélerezése is ingyenes. Ennek költségét a MOHU megtéríti a hivatalosan szerződött átvevőhelynek. De emellett a MOHU kezelési költséget is fizet a szerződött partnernek, illetve lehetőséget biztosít neki arra, hogy az autó még működő alkatrészeit értékesítse.

Szerződni tavaly március óta van lehetőségük az autóbontóknak a Mol hulladékgazdálkodásért felelős koncessziós cégével. Ezt – különböző okokból – még nem minden telephely tette meg. Ezek a nem szerződött bontók azok, amelyek sokszor megpróbálják átverni a gyanútlan tulajdonost.

Kovács Gyula, a Gépjárműbontók Országos Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján csak az a vállalkozás minősül autóbontónak, mely rendelkezik a megfelelő Közlekedéshatósági és Környezetvédelmi engedélyrendszerrel. Hozzátette, hogy 2023. július 1-től csakis ezek a MOHU Zrt-vel leszerződött telephelyek állíthatják ki az úgynevezett bontási átvételi igazolást! A GOE elnöke is hozzátette, hogy ez a szerződés az, amely egyértelműen kimondja, hogy a ronccsá, hulladékká vált gépjárművek átvételéért és szállításáért a tulajdonostól nem kérhető el pénz! Lehet azonban kivétel is.

Amennyiben a roncsautó szállítása nagyjából 50 km-nél nagyobb távolságról történik, vagy csak olyan speciális szállítóeszközzel szállítható, akkor a regisztrált bontó is elkérhet plusz különbözetet, ami egyedi megállapodás kérdése. Ezek ugyanakkor kivételes esetek. Ha ezek a körülmények nem állnak fenn, de a telephely mégis pénzt kér a tulajdonostól, akkor az a bontó valószínűleg nem szerződött partnere a MOHU-nak. Sajnos nagyon sok bontó, illetve roncstelep adja ki magát hivatalos átvevőnek, holott nem rendelkezik szerződéssel a MOHU-val.

Azt Kovács Gyula is elismerte, hogy az országos lefedettség sajnos még nem a legoptimálisabb, de ahogy a MOHU is jelezte: folyamatosan bővül a hálózat. Jelenleg mintegy 70 hivatalos szerződött partnere van a hulladékgazdálkodónak, ahová bátran viheti bárki a roncsautóját a tulajdonos, mert biztosan nem fogják átverni. Ezek térképes keresője itt található meg.





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás