RETRO RÁDIÓ

Így kerülhető el sorban állás a gépjárművek adásvételekor

3+1 tipp az autóeladással kapcsolatos elektronikus ügyintézéshez. Gépjárműeladás esetén már az első lépések alkalmával is számos apró részletre kell odafigyelni. Ilyenkor a járművünk előéletéről való tájékozódástól egészen az autópálya-matrica (e-matrica) átadásáig rengeteg olyan feladat van, ami időt és odafigyelést igényel. (x)Megosztás
Szerző: PR CIKK
2023.04.17. 04:45
hirdetés

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azt a 3+1 tippet, amit az elektronikus ügyintézés lehetőségeiről tudni érdemes, annak érdekében, hogy az adminisztráció gyorsan és kevesebb hibalehetőséggel történjen. Az adminisztratív ügyek intézéséhez sokan akár egy szabadnapot is kivesznek a munkahelyükön, pedig a magyarorszag.hu felületén ehhez egy kávészünet is elegendő lehet.

Fotó: NISZ

1. tipp: A jármű életútjának online ellenőrzése

Aki nem napi szinten adja, veszi az autóit, annak nagy segítség, ha tudja, a kiszemelt autó előéletét le tudja keresni a magyarorszag.hu oldalon elérhető Jármű Szolgáltatás Platformon keresztül. Itt kiderülhet, hogy van-e az autón forgalmazási korlátozás vagy hitel, milyen a műszaki állapota stb. A szolgáltatás segítségével saját autónk életútjának lényeges adatait is lekérdezhetjük. Eladáskor az így kapott hiteles információkat már fel is tölthetjük a kiválasztott használtautó-kereskedési oldalra, illetve később megküldhetjük a vevőnek is. 

2. tipp: Forgalomból történő ideiglenes kivonás

Ha a járművünk már használaton kívül van, de valamilyen oknál fogva még nem tudjuk eladni, akkor érdemes kérvényeznünk a forgalomból történő ideiglenes kivonását. Természetesen ezt is megtehetjük online. A forgalomból történő ideiglenes kivonást maximum 1 éves időtartamra lehet igényelni.

3. tipp: Eladás bejelentése

Amikor egy járműnek új tulajdonosa lesz, az eladónak és a vevőnek is van bejelentési kötelezettsége. Ha ezt bármelyik fél elmulasztja, könnyen megeshet, hogy az új tulajdonos által elkövetett esetleges szabálytalanságok miatt a bírságokat ezután is a korábbi tulajdonoson próbálják meg behajtani a hatóságok. A nyilatkozat benyújtásával azonban ez elkerülhető, a Jármű tulajdonosváltásának bejelentése oldalon rövid idő alatt, akadálymentesen, sorban állás nélkül, elektronikusan is intézhető. 

+1 tipp: Autópálya-matrica (e-matrica) átvétele, vásárlása

Sokakkal előfordul, hogy a gépjármű napi, aktív használata miatt érvényes autópálya-matrica (e-matrica) eladáskor átadásra kerül az autóval együtt. Az éves e-matricával ellátott gépjármű adásvétele során alapvetően az eladó és a vevő közti megállapodás kérdése, hogy a jogosultsággal a továbbiakban melyikük rendelkezzen. Ha azonban a megvásárolt autóhoz nem lenne autópálya-matrica, újat természetesen a friss tulajdonos is bármikor vásárolhat online akár magyarorszag.hu oldalon keresztül is.

 

Miért jó az elektronikus ügyintézés?

A gépjárműeladással kapcsolatos ügyek intézését leggyorsabban a magyarorszag.hu portálon keresztül lehet kezdeményezni, elektronikus azonosítást követően. Ennek előnye, hogy nem kell személyesen felkeresnünk a kormányablakot, így nem kell szabadságot kivennünk, így elkerüljük a hosszas várakozást a hivatalban. A magyarorszag.hu szolgáltatásaival kapcsolatban bővebb tájékoztatást a 1818-as telefonszámon külföldről a +36 (1) 550-1858 vagy a 1818@1818.hu e-mail-címen kérhetünk.

A magyarorszag.hu fejlesztése a „Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 elnevezésű projektben valósult meg. A rendelkezésre álló forrást az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése biztosította a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program támogatásával. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében a konzorciumvezető a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. valósította meg. A részt vevő konzorciumi partnerek: IdomSoft Zrt., Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

(x)

 

Ezeket olvastad már?
Pénzmosás miatt is nyomoznak Karácsony Gergely Mozgalma ellen

Pénzmosás miatt is nyomoznak Karácsony Gergely Mozgalma ellen

Novák Katalin fontos dologról beszélt New Yorkban

Novák Katalin fontos dologról beszélt New Yorkban

Ő kezdeményezte a Lánchíd megépítését, ma 232 éve született

Ő kezdeményezte a Lánchíd megépítését, ma 232 éve született

Megint hullámvasútra ültet minket az időjárás

Megint hullámvasútra ültet minket az időjárás

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás