10 millió forintot kaphatsz kézhez, ha nálad lapul a Seuso-kincs darabja





Pénzdíjjal próbálják motiválni a késő római ezüstkincs ismeretlen darabjainak tulajdonosait.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.05.
készpénz forint Dézsy Zoltán Seuso-kincs ezüstkészlet

Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, a Seuso-kincs rejtélyeinek kutatója a Fejér Megyei Hírlap hasábjain és a FEOL oldalán tett elképesztő bejelentést.

Fotó: Pexels

A filmrendező Fehérváron és Fejér vármegyében közönségtalálkozók visszatérő vendége, a megyeszékhelyen tartotta Seuso II. dokumentumfilmjének díszbemutatóját is és évek óta aktívan szervezi és irányítja a kincs még rejtőző darabjainak megtalálását a Kőszárhegy melletti Szár-hegyen és környékén. 

Idén lesz kerek három évtizede, hogy elkezdtem foglalkozni a Seuso-üggyel. Két nagydokumentumfilmet és rengeteg riportot forgattam a történetről, és nincs hiányérzetem. De nagy siker lenne, ha előkerülne egy (vagy több) eddig lappangó tárgy a valamikori kollekcióból. Ez megkoronázná munkámat, és hatalmas boldogság lenne 

– kezdi a beszélgetést Dézsy Zoltán.

A kincs egy vagy néhány tárgyának előkerülési esélyét latolgatva úgy véli, az idő múltával nem csökken, hanem nő ennek a lehetősége.

Az okát egyszerűen abban látja, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek illegális kincsvadászai, gyűjtői kiöregedtek, legtöbbjük már nem is él. Hasonló a helyzet az akkori orgazdákkal, akik visszavonultak, illetve titkos milliárdosként szenderültek jobblétre. Az ő hagyatékukból (is) előkerülhetnek eddig lappangó tárgyak. Vannak olyanok is, akik nem is tudják, mi van a birtokukban. Márpedig a tanúk több mint negyven színezüst tálról, korsóról beszéltek, ennyit láttak annak idején a megtaláló Sümegh Józsefnél Polgárdiban. Ebből ma 14 tárgy, és a tárolásukra szolgáló rézüst látható a Magyar Nemzeti Múzeumban - írja a FEOL.

Vajon lehet-e még olyan fordulatra, megoldásra számítani, amely nagymértékben elősegítené az ezüstkincs újabb, eddig még ismeretlen darabjának vagy darabjainak előkerülését? Dézsy Zoltán válasza erre a következő:

 

Szeretném a titkos gyűjtemények mai őrzőit meggyőzni, lépjenek elő a kincseikkel. Egy magánszemély, a Seuso-kincs lelkes rajongója – aki nem tervezi az inkognitóját felfedni – tíz millió forintot ajánlott fel a becsületes „megtalálónak”, illetve beszolgáltatónak az ezüstkészlethez tartozó újabb tárgyért. A jótékony díjkitűzéssel együtt garantált a teljes diszkréció és a névtelenség az új tárgy átadójának. Nem kell tartania semmiféle jogi következménytől sem. Nincs már nyomozás, vizsgálat, eljárás az ügyben. Senkinek nem kell semmitől sem tartania, mert minden esetleges bűncselekmény elévült. Amúgy nem kellett okvetlenül bűnt elkövetnie annak, akinél van ma egy ilyen darab. A gyűjtők adták-vették, cserélték a kincseiket. Aki pedig örökölte, az abszolút jóhiszemű, tehát nincs semmi félnivalója. Viszont nagyon jót tenne vele az országnak, ha jelentkezne! Ez egyet jelentene a kulturális világhírrel, ami tovább öregbítené a Seuso-lelet jó hírét, jelentőségét.

Dézsy Zoltán fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a 10 millió forintos díj készpénzben való kifizetésétére azután kerül sor, amikor a műtárgyszakértői vizsgálat egyértelműen megállapítja a Seuso-kincshez való tartozását. Az ezüstkészlet újabb tárgyát a díjfelajánló átadja a Magyar Nemzeti Múzeumnak, mivel ott a helye az egyik legjelentősebb római kori műkincsegyüttes többi darabja mellett.

A felhívásban érintettek a 06 20 6170 600-as telefonszámon, vagy a [email protected] email-címen jelentkezhetnek, de Dézsy Zoltán elérhető facebook-on is, üzenetben. A díjfelajánlás május 31-ig él, a felajánló addig helyezte el letétbe egy budapesti ügyvédi irodánál a 10 millió forintot.

 









Ezeket olvastad már?
A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás