Süveges Gergő: Mindennek az alapja a Margittal való harmóniánk – az Apakulcs után jön az Anyakulcs!





Süveges Gergő a családért dolgozik – otthon és a munkahelyén is.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.02.07.
Módosítva: 2024.02.07.
Süveges Gergő Házasság Hete Anyakulcs Apakulcs

Süveges Gergő, a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere örökbeadó anyákról készült riportja kapta a 2023-as Média a Családért díjat. A rangos szakmai elismeréssel járó 1 millió forintos pénzjutalmat Süveges Gergő a feleségével, Rudan Margittal együtt jótékony célra ajánlotta fel. A Házasság hetének közeledtével Süveges Gergőt kérdeztük, aki négygyermekes családapa, az Apakulcs brand megalkotója és – házastársa mellett – társszerzője a tavasszal megjelenő Anyakulcs című könyvnek.

Süveges Gergő és felesége, Süvegesné Rudan Margit

„Csak a kíváncsiságomat kell követnem”

Metropol: Hogyan találod meg az interjúalanyaidat? Milyen szempontok szerint választod ki őket? A díjnyertes riportodban szereplő Várva Várt Alapítványra hogyan találtál rá?

Süveges Gergő: A legjobb „szakma” az enyém: csak a kíváncsiságomat kell követnem. Készítettem egy hosszabb sorozatot örökbefogadó családokról. Különböző élethelyzeteket mutattam be. Folyamatosan dolgozott bennem a vágy: szeretném megismerni a „másik oldalt” is, szeretnék beszélgetni egy örökbe adó anyával vagy családdal. Így jutottam el az alapítványhoz és Pálinkás Évához, aki finom, tapintatos módon segített megtalálni azt az anyát, aki végül igent mondott a beszélgetésre.

Apakulcs és Anyakulcs

Metropol: Február 11-én kezdődik a házasság hete – feleségeddel együtt döntöttél úgy, hogy a díjjal járó pénzjutalmat felajánlod négy olyan szervezetnek (Várva Várt Alapítvány, Világítani Fogok Egyesület, Családok Jézusban Közösség, Két Igen Alapítvány), amelyek hátrányos helyzetű emberekért, házaspárokért, családokért dolgoznak. Természetes számodra, hogy a te munkáddal kapcsolatos dolgokba bevond Margitot? 

Süveges Gergő: Nem. Nem bevonom az én munkámba, hanem nagyon sok területen együtt dolgozunk és együtt létezünk. A rádióműsorokat nyilván alapvetően én készítem, de az Apakulcs, a hamarosan elinduló Anyakulcs, a közösségfejlesztés (NCD) mind-mind közös ügyünk. Az pedig, hogy egy szabad szemmel is jól látható összegű díj kerül a házhoz, nyilvánvalóan közös döntést kíván. Ez nem az én pénzem. És biztos vagyok abban, hogy nem is csak a családunké. Természetes, hogy együtt döntöttünk a sorsáról.

Süveges Gergő kapta a Média a Családért díjat 

„Le a kalappal a gyerekeink előtt”

Metropol: Az egyik alapítvány kapcsán megemlíted a gyermekeiteket is. Családfőként – a feleséged mellett – velük is „együtt dolgozol”? 

Süveges Gergő: Csodálva, ámulattal, egyre növekvő elismeréssel és hálával figyelem, ahogy a gyerekeink egyre inkább felelősséget éreznek a szűkebb és tágabb közösségeik iránt, és komoly szolgálatot, sok munkaórát igénylő feladatokat, hosszú távú felelős elköteleződést vállalnak számos területen. Négy gyermekünk van, 15-20 évesek és mindannyian elkezdtek már visszaadni is abból a sok kincsből, amelyet eddig a közösségeikben kaptak. Iskolában, plébánián, Regnumban, más közösségekben vagy akár a kerecsendi romamisszióban. Le a kalappal előttük!

Kapcsolódás: Ismerd-szeresd-támogasd

Metropol: Az általad kidolgozott branddel, az Apakulccsal másokat is segítesz apaszerepük betöltésében. Hogyan jött az ötlet? 

Süveges Gergő: Régi történet. Sok évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor Szám Kati felkérésére elkezdtem apaszemmel írni a családunkról a Képmásba. Aztán ebből sorozat lett, könyvek lettek, meghívások születtek belőle, és a közben megszerzett coachgyakorlat nyomán rengeteg családos és apai beszélgetés segítője lehettem. Előbb-utóbb megszületett bennem a vágy, hogy azt a tapasztalatot, amely felhalmozódott, rendszerbe foglaljam, mert felfedeztem benne a kapcsolódás mintázatát. Így született meg az apai alapelvek struktúrája, az ismerd-szeresd-támogasd hármas kapaszkodója. Én vagyok a legboldogabb, hogy az előadásokon, az egynapos tréningeken nagy változást tapasztalnak gondolkodásukban, hozzáállásukban az apák és az anyák is, és komoly, azonnal használható, gyakorlati segítségként tudják beépíteni az életükbe a kapcsolódás alapelveit. Hiszem azt, hogy az anyák napjára megjelenő Anyakulcs hasonló segítséget fog adni az anyák számára ahhoz, hogy a gyermeküket lépésről lépésre, fájdalommentesen elengedjék.
„Ma együtt ebédelünk, úgyhogy bocs...”

Metropol: Közösségi oldaladon úgy definiálod a munkád, hogy (köz)szolgálatban vagy. Hogyan tudsz a közösségért végzett munkádban és a saját családodon belül is helytállni úgy, hogy ne billenjen ki az egyensúly? Mi a titkod?

Süveges Gergő: Nincs titok. Csinálom a feladatokat, egyiket a másik után. Igyekszem mérlegelni, megkülönböztetni, jól rangsorolni. Ma már gond nélkül tudok egy-egy megkeresésre azzal válaszolni, hogy fontos terület, lényeges téma, értem a lelkesedést, de bocs, ez nem az én portfólióm. Nem volt könnyű eljutni idáig. De – bármily sziruposan hangzik is – mindennek az alapja a Margittal való  harmóniánk. Ha az megbillen, akkor az egész rendszer inog. Ha az rendben van, akkor minden rendben van. Ma például együtt ebédelünk, úgyhogy bocs… indulnom kell!

Süveges Gergő, Balogh Fruzsina és Szabó Sándor

Média a Családért díj

Süveges Gergő, a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere kapta, míg a közönség Balogh Fruzsina Utak egymáshoz – Megtanulhatatlan házasság című, a jezsuita Szív magazinban megjelent írását díjazta.

Külhoni Média a Családért díj

Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa nyerte el a szétszakított kárpátaljai magyar családok sorsát bemutató Apa, nagyon hiányzol! Mikor jössz végre haza? című riportjával.

 

A Média a Családért díjról

„A Képmás magazin alkotói és szakértői – köztük a feledhetetlen Kopp Mária – 17 évvel ezelőtt megállapítottak és hangosan ki is mondtak két nagyon fontos dolgot. Először is azt, hogy ha nem beszélünk sokat és jól érthetően a családról, mint értékről, valamint ha hagyjuk, hogy hangosabban szóljon azoknak az éneke, akik a család kockázatairól beszélnek, akkor könnyen lehet, hogy elveszítjük azt, ami a miénk. Így született meg 2007-ben a Média a Családért díj, amely azokat az újságírókat és szerkesztőket ismeri el, akik a családot a maga valójában és értékében mutatják be különféle sajtóorgánumokban” – idézte fel a Média a Családért díj alapításának körülményeit Lévai Anikó.

 





 





Ezeket olvastad már?
Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás