Ma van a ritka betegségek világnapja: ennyi ember szenved bennük csak Európában





A világon körülbelül 300 millió ember szenved valamilyen ritka betegségben, amikből eddig 8000 félét fedeztek fel. Ezekre az emberekre emlékezünk a mai napon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.29.
Módosítva: 2024.02.29.
Alfonzó bakteriális betegség

Február 29-e a ritka betegségek világnapja

Néhány fontosabb tudnivaló a ritka betegségekről: a ritka betegségeket nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetek gyakran betegenként eltérőek lehetnek. A ritka betegségek közül néhányat csak vérplazmából készült készítménnyel lehet kezelni. 

Képünk illusztráció – Fotó: Pexels.com

Becslések szerint Európában több mint 1 millió beteg szenved a 12 legismertebb ritka betegségben (például a hemofíliában vagy elsődleges immunhiányos betegségben). A ritka betegségek 80 százaléka genetikai eredetű, a kisebb részüket bakteriális vagy vírusos fertőzések, allergiák, illetve környezeti tényezők okozzák. A betegségek közel fele már gyermekkorban jelentkezik, a betegségek 50-70%-a gyermekeket érint. Átlagosan 5 évbe telik és 8 különböző szakemberre van szükség egy ritka betegség diagnosztizálásához, ráadásul az ilyen betegek nagyjából 40%-át ez idő alatt legalább egyszer félrediagnosztizálják. Léteznek többek között ritka gyermekkori, illetve felnőttkori daganatos betegségek, ritka ideggyógyászati betegségek, ritka ideg-izom (neuromuszkuláris) betegségek, ritka bőrbetegségek, archasadékok (fül-orr-gégészeti rendellenességek), több szervrendszert érintő érbetegségek, genetikai tumorkockázati szindrómák és anyagcserezavarok (metabolikus szindrómák), amelyek mindegyikét más-más tünetcsoport jellemzi.

32 éve huny el Karinthy Ferenc

A Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg édesapja Karinthy Frigyes, fia Karinthy Márton író. Legismertebb művei az Epepe és a Budapesti tavasz, melyből nagy sikerű film is készült. Budapesten született. 1941–1946 között a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója, nyelvészetből doktorált. 1947-ben ösztöndíjas Franciaországban, Svájcban és Olaszországban. 1949–1950 között a Nemzeti Színház dramaturgja. Művei az 1940-es években jelentek meg. 1992. február 29-én Budapesten halt meg.

Ezen a napon született a Tell Vilmos szerzője

Teljes nevén Gioachino Antonio Rossini 1792. február 29-én született és mindössze 18 éves volt, amikor bemutatták első egyfelvonásos vígoperáját. A bécsi klasszicizmus híve volt, Mozart és Haydn hatása erősen érződik operáin. Művészi pályafutását könnyed vígoperákkal kezdte, és fokozatosan jutott el a francia nagyoperáig, munkássága a Tell Vilmosban teljesedik ki. Operái közül A sevillai borbély és a Hamupipőke a legismertebb. A mintegy 40 opera mellett számos egyházi és kamaraművet is írt.

112 éve született Alfonzó

A színész, artista, parodista 1912. február 29-én született. Teljes nevén Markos József, születésekor Markstein, művésznevén Alfonso. Erős fizikumú gyerek volt, apja baromfikereskedésében, majd autószerelőként dolgozott. Fiatalon bejárta Európát, de eljutott Egyiptomba, Szudánba és Líbiába is. Hol cirkuszi artistaként, hol táncosként, parodistaként lépett fel. 1948-tól Rodolfó partnere volt a Fővárosi Nagycirkuszban, majd a Vidám Színpad társulatában dolgozott évtizedekig. Az ötvenes évektől szerepelt filmekben és reklámfilmekben. Számait a legapróbb részletekig önmaga dolgozta ki. Sok emlékezetes alakítása közt az egyik Csehov-paródiája, „Ványadt bácsi” alakjának megelevenítése. Szállóigévé vált mondata: Ide figyeljenek, emberek! Ismertebb filmjei: Díszmagyar; Meztelen diplomata; Puskák és galambok; Hahó, Öcsi!; Dollárpapa; Keménykalap és krumpliorr.

Felhős, de meleg időnk lesz

Erősen fátyolfelhős lesz az ég, de a nyugati tájakon továbbra is vastagabb lesz a felhőzet, itt gyenge eső is előfordulhat a koponyeg.hu előrejelzése szerint. Többfelé lesz élénk a délkeleti, keleti szél, 15-20 fokos maximumokkal búcsúzik a tél.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz ezekben a kerületekben

Tilos lesz megállni 2024. február 29-én 6 órától március 3-án 21 óráig Budapest VI. kerületében a Lázár utca 11–13. szám előtt; 7 órától 16 óráig Budapest II. kerületében a Ganz utca páros oldalán a Fő utca és a Bem rakpart között. 2024. március 1-jén 10 órától 14 óráig pedig Budapest V. kerületében a Balassi Bálint utca páros oldalán a Markó utca és a Stollár Béla utca között.

Megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti vására

Február 29. és március 3. között a Bálnában lesz Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti vására, az Art and Antique Budapest. Az eseményen festményeket, szobrokat, ékszereket, bútorokat és antik könyveket tekinthetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők. További részletek itt olvashatók.

Táncház lesz a Belvárosban

A február 29-én debütáló táncházat az első alkalomtól számítva havi egy alkalommal fogják megszervezni a Belvárosban múltunk értékeinek ápolása és közösségépítés céljával. Természetesen a kikapcsolódás és a jó szórakozás sem utolsó szempont! Helyszín: Budapest V. kerület, Szabó Dezső katakombaszínház (Szabadság tér 2.). Gyülekező: 18:30, kezdés 19:00. Az esemény nem kötött regisztrációhoz! További részletek itt olvashatók.

Ezek is február 29-én történtek

  • 1940 – Az Elfújta a szél című film 8 Oscar-díjat kap.
  • 1956 – Eisenhower amerikai elnök bejelenti, hogy másodszor is jelölteti magát elnöknek.
  • 1960 – Megnyílik az első Playboy-klub élő „nyuszikkal”.
  • 1964 – Nyilvánosságra hozzák, hogy az amerikai hadsereg titokban kifejlesztette az A–11-es vadászbombázót.
  • 2000 – Elindul a Legyen Ön is milliomos! című kvízműsor Magyarországon.
  • 2016 – A 88. Oscar-gálán Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyeri a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás