Házkutatást tartott a NAV Márki-Zay mozgalmának irodájában





Hova lettek a guruló dollárok?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.28.
Módosítva: 2024.02.28.
Márki-Zay Péter guruló dollárok nav baloldali pártok házkutatás

Az adóhivatal kedd reggel házkutatást tartott Márki-Zay Péter pártjának könyvelőjénél, később pedig a budapesti irodájukban. (Az ÁSZ korábban már jelezte, hogy a külföldi támogatásban érintett kampánypénzek miatt a NAV is eljárást folytat.) Erről a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke számolt be közösségi oldalán – írja a Mandiner.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A mai reggel a NAV nyomozói előbb a Mindenki Magyarországa Mozgalom könyvelőjéhez szálltak ki házkutatásra, majd pedig a szervezet budapesti irodájában jelentek meg

– mondta Márki-Zay Péter a közzétett videóban.

„Tudtuk, hogy bennünket nemcsak megfigyelnek, lehallgatnak, közénk ügynököket, kémeket építenek be, hanem hogy a saját csapatunkban is vannak, akik minden lépésünkről jelentést tesznek a Fidesznek” – magyarázta a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, 

aki korábban maga ismerte el, hogy az Action for Democracy nevű szervezet az Egyesült Államokból támogatta dollárokkal az ellenzéki kampányt.

Végleges az ÁSZ-jelentés: csaltak a baloldali pártok a 2022-es kampányban! A Hír TV Napi aktuális című műsorának vendége volt Kathi Attila, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs és protokoll-főosztályvezetője és a műsorban kapcsolták Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnökét.

Így lehetett megállapítani a tiltott kampányfinanszírozást + videó
Végleges az ÁSZ-jelentés Forrás: Hír TV Napi aktuális

Az Állami Számvevőszék vizsgálata tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló balliberális ellenzéki pártok esetében – jelentette be a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Windisch László a választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentésüket ismertetve újságíróknak elmondta, hogy megállapításuk szerint az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261 millió 260 ezer forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

A rendezvényt tíz százalékban finanszírozták a pártok, a számla többi részét a DatAdat és a külföldről támogatott MMM állta.

Kathi Attila a Hír TV stúdiójában elmondta, a mintegy 260 millió forintról tudta megállapítani az Állami Számvevőszék, hogy az együttműködésben részt vevő pártok azt elfogadták a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól. 

Hozzátette, 

a másik, egy 1,4 milliárdos tétel egy olyan összeg, amit a NAV-hoz küldött az Állami Számvevőszék, mert aggályok, problémák, kérdőjelek merültek fel, hogy a teljesítések valóban megtörténtek-e, ezek a kifizetések ténylegesen végbementek-e.

Tehát – jegyezte meg – azelőtt, hogy mi ennek az összegnek a nagyságrendjéről ki tudjuk mondani, hogy ez is tiltott kampányfinanszírozásnak minősül, azelőtt tisztázni kell ezeknek a gazdasági eseményeknek a tényleges megtörténtét, 

erről a mintegy 261 millió forintról már ez megállapításra került, itt további vizsgálatra nincs szükség. 

Kathi Attila emlékeztetett, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom olyan eszközöket és eseményeket finanszírozott, amiből tulajdonképpen vagyoni előnye származott a pártoknak. Az, amit a pártoknak nem kellett kifizetnie, mert az MMM kifizetett, az egy egyértelmű vagyoni előnyként jelenik meg. (...) Ami a szabálysértést illeti, az, hogy az MMM jogi személy, a pártok pedig nem fogadhatnak el semmilyen vagyoni hozzájárulást, így lehetett megállapítani a tiltott kampányfinanszírozást. 

 

Márki-Zay hazugságról beszél

Az adásban kapcsolták Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnökét, aki félremagyarázásról beszélt és állítja, soha egy fillér sem került a pártokhoz. 

A szerződés, amit az Action for Democracyval kötöttünk, már a választás előtt nyilvános volt, nem én kotyogtam ki (...) én minden kampány után elszámoltam a kampánypénzekkel

– tette hozzá.

A teljes beszélgetés az alábbiakban tekinthető meg:

A baloldal külföldről érkező támogatásai valóságos aranybányát jelentettek a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-cégcsoport számára, amely az ellenzéki kampány digitális részéért volt felelős. Csak sms-ekre, adatbázis-építésre és online hirdetésekre 860 millió forintot vert el a baloldal. Az ÁSZ-jelentés ezzel kapcsolatban egyelőre óvatosan fogalmaz, és a folyamatban levő NAV-vizsgálat eredményétől teszi függővé, hogy mindez milyen lépéseket vonhat maga után.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) választási gyűlésekre, kampányrendezvényekre 226,93 millió forintot, sms-re, adatbázis-építésre, online hirdetésre 860,53 millió forintot, plakátra, szórólapra, egyéb kampányeszközre 288,98 millió forintot, kiadványokra pedig 35,82 millió forintot költött – részletezi Márki-Zay Péter mozgalmának kampányköltéseit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden nyilvánosságra hozott részjelentése.

Az ÁSZ kiemelte: a pénz java része az MMM-től a DatAdat-cégcsoporthoz vándorolt. A tranzakciók kapcsán jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálódik, így az ÁSZ csak akkor tud megállapításokat tenni a baloldal trükközéseiről, amikor az adóhatóság nyomozása lezárul.

Ismert: a baloldalhoz mintegy négymilliárd forintnyi dollár vándorolt az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy (A4D) „civil szervezeten” és egy svájci alapítványon keresztül a 2022-es országgyűlési választások kampánya során. Az A4D vezetője Korányi Dávid, Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója és Bajnai Gordon korábbi államtitkára. A pénzek jelentős része, 1,8 milliárd forint a Márki-Zay-féle MMM-hez került, amely különböző szolgáltatások megrendelésével a pénz jelentős részét továbbutalta a DatAdat-csoportnak. Az csak jóval később derült ki, hogy az Action for Democracy által Magyarországra utalt pénzek legnagyobb része Soros György adománya volt. 

Így lényegében az a helyzet állt elő Magyarországon, hogy Soros György pénzét Bajnai Gordon korábbi államtitkára és közvetlen munkatársa – Korányi Dávid – a Bajnai érdekeltségébe tartozó DatAdat-cégcsoportnak utalta át közvetítőkön keresztül. Amennyiben egy későbbi NAV- és ÁSZ-vizsgálat megállapítja, hogy ezek a pénzek szabálytalanul segítették az ellenzéki pártokat, akkor a szóban forgó összegek kétszeresét kell majd visszafizetniük a pártoknak, amely már igen jelentős összeg.

Az Állami Számvevőszék kedd reggel nyilvánosságra hozott részjelentésében 261 millió forintra büntette a baloldali pártokat, és vélhetően ugyanekkora összeget le fognak vonni az állami támogatásaikból, így az ellenzéki összefogás hat pártjának már most is meglehetősen sokba került a kampánypénzekkel való trükközés a 2022-es országgyűlési választások korteskedése során. A politikai formációknak egyenként legalább 43,5 millió forintot kell befizetnie, amelyhez 43,5 millió forintnyi büntetés jöhet – amelyet az állami támogatásból vonhatnak le.

A baloldal pártjai sivalkodással reagáltak az ÁSZ bejelentésére. Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök putyinozásba menekült, míg Donáth Anna Momentum-elnök szerint a párt korábbi tüntetései miatt kapták a büntetést – olvasható a Riposton.





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás