Budapest-bérlet: Karácsony Gergely „elaludt”, nem írták alá a kormány méltányos ajánlatát





A kormány ajánlata Karácsony asztalán hevert, de a főpolgármester félresöpörte, majd vádaskodni kezdett.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.01.09.
Módosítva: 2024.01.10.
Karácsony Gergely Budapest-bérlet kormány főpolgármester Budapest

Óriási huzavona alakult ki a Budapest-bérletek körül, lassan senki nem érti, hogy pontosan miről is szól a vita - miközben a lényeg pofonegyszerű: a kormány az infláció és az elszabadult energiaárak ellenére 3 éven át változatlan összeget kért a fővárostól a HÉV és az agglomerációs Volán-buszok üzememeltetéséért, majd tavaly év végén tett egy méltányos, minimális emelésről szóló ajánlatot, amit Karácsony Gergely nem volt hajlandó aláírni, és elkezdett mellébeszélni,  fenyegetőzni és a kormányra mutogatni.

A kormány tett egy méltányos ajánlatot a fővárosnak, Karácsony Gergelyék azonban ignorálták azt, és megvárták a korábbi megállapodás lejáratát. Fotó: Nagy Zoltán

Karácsonyék tétlensége nehéz helyzetbe hozta a városlakókat

Ennek kapcsán fejtette ki véleményét a HírTV kamerái előtt Budapest volt főpolgármestere.

Tarlós István a Budapest-bérlet körül húzódó botrányról elmondta: 

Azzal, hogy a főváros megvárta, amíg a szerződési határidő december 31-jével lejár, lényegében elaludt. Lázár János díjemelése nem volt aránytalan, mert a fővárosnak öt év után 7,4 milliárd forint helyett nem indokolatlanul többet, hanem 8,6 milliárdot kellett volna fizetnie, amely az inflációt tekintve indokolt korrigálás az építési és beruházási miniszter részéről – azzal, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros lekéste a határidőt, olyan hibát követett el, amely a városlakókat nehéz helyzetbe hozta.

Tarlós szerint elképzelhetetlen, hogy ezt a hibát ne korrigálják valahogy. Egy elalvás miatt nem létezik, hogy ennyi ember rosszul járjon. Tarlós István szerint egyébként Karácsony Gergely részben amiatt „aludt el”, mert miniszterelnök-jelölti kampányára koncentrált az év jelentős részében. A volt városvezető azt is megemlítette, hogy a DK jóváhagyása nélkül a jelenlegi főpolgármester nem tehet semmit, 

Gyurcsány Ferenc pedig leszögezte, hogy konfrontálódni kell a kormánnyal. 

De miért is fizet a főváros a kormánynak?

A kormány 2016-ban vállalta át a HÉV és az úgynevezett „kék Volánbuszok” működtetését Tarlós István akkori főpolgármester kezdeményezésére. Mivel ezek a járatok jelentős Budapesten belüli szerepet látnak el, és a csepeli HÉV el sem hagyja a városhatárt, a fővárosnak továbbra is hozzá kellett járulni ezek működtetéséhez. 

Az ezt szabályozó megállapodás 2023. december 31-én lejárt. 2020-ban 2021-ben és 2022-ben 7,4 milliárd forintot kért az állam, amiben a főpolgármester és a kormány meg is állapodott. 2023-ra azonban háromévnyi infláció és energiaár hatását követően végső ajánlatként 8,6 milliárd forintot kért volna a Lázár János vezette tárca. 

Karácsony Gergelyék azonban ezt a teljesen észszerű és méltányos ajánlatot ignorálták, az asztalukon lévő ajánlatot nem írták alá, ehelyett minden felelősséget megpróbálnak a kormányra hárítani. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Lázár újabb ajánlatot tett a fővárosnak

Lázár János építési és beruházási miniszter Debrecenben tartott sajtótájékoztatót, amelyről a Magyar Nemzet számolt be részletesen.

A fővárosi agglomerációs helyzet kapcsán elmondta: a kormány nem szeretné sem az agglomeráció lakosságát, sem a fővárost, de még a főpolgármestert sem „szívatni”, azonban

attól, ha a főpolgármester elalszik, nem írja alá a megállapodást, nem fizeti ki a számlákat, attól nehéz eltekinteni

– fogalmazott a tárcavezető. Lázár János bejelentette: készen állnak elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán- és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegyebérleteket, illetve országbérleteket.

Lázár János a sajtótájékoztatón beszélt a tárca terveiről is az új bérletek kapcsán, mint mondta, majd bevezetnek egy új jegyterméket, a napi kedvezményes jegyet, a Vármegye24-et (990 forint), valamint a Magyarország 24-et (4990 forint).

 





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás