Mutatjuk, ki írta a legnépszerűbb karácsonyi dalt





Annyit elárulunk, hogy az illető Salzburgban született és pap volt. Az ominózus mű pedig 231 éve született, eredetileg költeményként, később aztán megzenésítette egy orgonista. Ma pedig már milliók éneklik karácsonykor.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.11.
Csendes éj sebezhetőség befektetés

Vajon ki alkotta a Csendes éj című dalt?

Egy költő, aki pap volt, és december 11-én született 1792-ben. Apját sosem ismerte, törvénytelen gyermek volt és keresztapja nevelte, aki Salzburg utolsó hóhéra volt. Az illető gyermekkora szegénységben telt, és csak a pápa engedélyével tanulhatott papnak. Mégis neki köszönheti a világ a Csendes éjt, amit a szerző, egy bizonyos Joseph Mohr eredetileg költeménynek szánt. A hatstrófás verset az akkor már pap Josephus Franciscus Mohr 1816-ban írta Mariapfarr községében. A zenét hozzá pedig Franz Xaver Gruber német zeneszerző és orgonista 1818-ban. Ebben az évben volt az ősbemutató is a Salzburg melletti Oberndorf St. Nikolaus-templomában. Ezután a dal feledésbe merült, mígnem egy orgonajavító mester 1825-ben megtalálta a kottáját. Ez azonban valószínűleg csak legenda, ami biztos, hogy a Csendes éj futótűzként terjedt előbb német nyelvterületen, majd világszerte, szövegét 300 nyelvre és dialektusra fordították le, és ma már kétmilliárd ember énekli karácsonykor.

A legnépszerűbb karácsonyi dalt milliárdok éneklik ilyenkor szerte a világon. Fotó: Pexels/Tima Miroshnichenko (Képünk illusztráció)

Ma van a nemzetközi hegynap

2003-ban tartották meg először a nemzetközi hegynapot, ami a 2002-ben rendezett A hegy nemzetközi éve c. rendezvényből született. A nemzetközi nap célja, hogy felismerjük, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetüket. A 2023-as nemzetközi hegynap A hegyi ökoszisztémák helyreállítása nevet kapta. Idén a különböző szervezetek a hegyi ökoszisztémák relevanciájára és olyan természetalapú megoldásokra, bevált gyakorlatokra és befektetésekre hívják fel a figyelmet, amik csökkentik a sebezhetőséget, és növelik a hegyek alkalmazkodási képességét a változó klímához.

77 éve alapították az UNICEF-et

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetét 1946. december 11-én alapították a gyermeki jogok védelmére és a világ leginkább rászoruló gyerekeinek a megsegítésére. Az ENSZ Közgyűlése az alapot először ideiglenes jelleggel hozta létre a II. világháború utáni éhínség és betegségek leküzdésére. Az UNICEF legfőbb célja akkor az volt, hogy élelmiszert, ruhákat és az egészségügyi ellátást biztosítson az európai gyermekeknek. Aztán 1953. október 6-án egy újabb határozattal az ENSZ állandó segédszervévé tették – olvasható a Wikipédián.

Itt lehet vért adni Budapesten

A szokásos helyek mellett ezúttal egy rendhagyóbb helyszínen is lehet vért adni a fővárosban annak, aki szeretne embertársain segíteni. Reggel 7-től este 7-ig lehet menni a Közép-magyarországi RVK Intézetbe (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), déltől fél hatig a Sugár Üzletközpont II. emeletére (Örs vezér tere), illetve déltől hatig az Újpesti Ifjúsági Házba is (1042 Budapest, István út 17–19).

Tartósan ködös idő lesz

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn az ország nagy részén erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő lesz. 

Ködös idő lesz ma. Fotó: Komka Péter

Elszórtan lehet szitálás, ködszitálás is. A hőmérséklet 0 és 6 fok közé enyhül a fővárosban, és a szél is csak 15 km/h-s erősséggel fog fújni, így szinte egész nap köd lesz.

Ezek is december 11-én történtek

  • 1848 – Windisch-Grätz herceg, osztrák császári tábornagy hadserege elfoglalja Kassát.
  • 1859 – A Vasárnapi Ujságban megjelenik a magyar sajtóban olvasható első sakkfeladvány Rozsnyay Mátyás tollából.
  • 1865 – Pesten felavatják a Magyar Tudományos Akadémia épületét.
  • 1917 – Litvánia elszakad Szovjet-Oroszországtól és kikiáltja függetlenségét.
  • 1931 – A Brit Birodalom Brit Nemzetközösséggé alakul.
  • 1941 – A Német Birodalom és Olaszország hadat üzen az Amerikai Egyesült Államoknak.
  • 1941 – Bárdossy László bejelenteti, hogy a Magyar Királyság hadiállapotban lévőnek tekinti magát az USA-val.
  • 1956 – Szovjetunió-ellenes demonstráció kezdődik Lengyelországban, Stettinben.
  • 1970 – Befejeződik a 100-as vasútvonal villamosítása Budapest–Debrecen között.
  • 1972 – Az Apollo program során utoljára lép ember a Holdra.
  • 2007 – Ezen a napon szűnik meg az Ikarus gyár.




 





Ezeket olvastad már?
"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás