Ekkor láthatjuk az égbolton a kék óriáscsillagot, amely 250 fényévre van a Földtől





A Szűz csillagkép legfényesebb csillaga december 9-én hajnali 5.40 körül tűnik fel és pirkadatig lesz látható.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2023.12.09.
óriáscsillag Spica szűz csillagkép

Szombat hajnalban, vagyis december 9-én csodás égi látványban lehet részünk, így érdemes korán kelni. Szabad szemmel is látható lesz egy csodás együttállás, melyben a Vénusz, a Holdsarló és a Spica, a Szűz csillagkép kék óriáscsillaga vesz részt. A jelenség a svabhegyicsillagvizsgalo.hu közlése szerint egészen pirkadatig megfigyelhető lesz a délkeleti égbolton.

Forrás: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

A Vénuszról és a Holdról mindenki hallott már, de mit kell tudni a Spicáról, vagyis a Szűz csillagkép kék óriáscsillagáról. Talán kevesen tudják, hogy ez az éjszakai égbolt 15. legfényesebb csillaga. A kék óriás 250 fényévnyire helyezkedik el a Földtől. A színe kissé kékesfehér, erről kapta a nevét. Fényessége a Napénak 13400-szorosa, de mivel nagyon távol van, ez kevésbé látszik. 1700 Nap fényerejével világít, ami brutális erősségű.

Az ókori Egyiptomban a Spica feltehetően fontos szerepet játszott, neve „Lanthordozó”, és „Repa” (úr)volt. Sir Joseph Norman Lockyer angol csillagász szerint több nagyon fontos templom az ókori Egyiptomban és az ókori Görögországban a Spicának volt szentelve.

Gertrude és James Jobes szerint az ókori Kínában a Spica és az Arcturus volt a sárkány két szarva, és a tavasz eljöttét azzal határozták meg, amikor a telihold a két fényes csillag között látszott. Megjegyzik ezen kívül, hogy a tavasszal való kapcsolat miatt választhatta Sou Szing, a hosszú élet istene otthonául a Spicát.

 

 

 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás