Az aszkorbinsav erősíti az immunrendszert, de nem gyógyít. Vannak mellékhatásai, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Influenza idején megnő a C-vitamin-fogyasztás. Van, aki vakon hisz abban, hogyha nagy mennyiségben juttatja a szervezetébe, akkor az megvédi a betegségektől. Ez így azonban nem igaz. Alaptalan az a közhiedelem is, hogy a C-vitamin képes „meggyógyítani” a megfázást is. Valójában nincs közvetlen hatása a megfázás tüneteinek kezelésében.
„Óriási lépés volt a C-vitamin, azaz az aszkorbinsav felfedezése, ami Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, és ezért Nobel díjat is kapott” – mondja Bense Tamás háziorvos.
„Vírusfertőzéseknél, lábadozási időszakban, főleg idősebbeknél, nagy szükség lehet rá. Azt azonban tudni kell róla, hogy nem gyógyít, hanem az immunrendszer erősítésében játszik szerepet” – figyelmeztet a doktor.
Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően legfeljebb az influenza tüneteinek lerövidítésében lehet támogató szerepe. Ezenkívül segít megvédeni a sejteket a károsodástól, hozzájárul a kollagén termelődéséhez, amely a bőr, a csontok, a fogak és az erek egészségéhez nélkülözhetetlen fehérje. Gátolja a rákkeltő anyagok képződését – főleg a gyomorban –, így járul a daganatok kialakulásának megelőzéséhez. Ezenkívül segíti a vas felszívódását, a gyulladások csökkentését.
„A mennyiségre azonban vigyázni kell, mert túladagolásának vannak mellékhatásai. Ezek:
1. hasmenés,
2. hányinger,
3. hányás,
4. fejfájás,
5. a gyomor irritációja.
1500 mg/nap adagnál semmiképpen nem ajánlott többet bevenni. Azt ki lehet jelenteni, hogy a C-vitamin jó, de nem ez az első számú immunerősítő, hanem a D-vitamin. Fontosnak tartom a figyelmeztetést, hogy bármilyen vitaminszedés előtt kérjük ki a háziorvosunk véleményét” – mondta dr. Bense Tamás.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre