Megkerült Ady eltűnt íróasztala, azon dolgozik a vándorasztalos





Ady Endre íróasztalának a felújítása Rostás Árpád következő nagy vállalkozása – legalábbis neki azt mondta a megbízó, hogy ez a bútordarab egykor a híres költőt szolgálta. A világhírű művészt egy ügyvéd bízta meg a feladattal. Vélhetően ez az a bútor, ami Csinszkával közös otthonukból eltűnt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.11.06.
Módosítva: 2023.11.06.
Rostás Árpád restaurálás Ady íróasztal művész

Rostás Árpád igazi művész az asztalosok között. Készített már bölcsőt az angol királyi párnak, és a magyar Parlament berendezésének restaurálása is az ő nevéhez fűződik. Most ismét egy nagy kihívás előtt áll: Ady Endre íróasztalát fogja felújítani. A nagyon rossz állapotú bútor felújításával egy ügyvéd bízta meg. Senki sem merte elvállalni az asztalt, mert korhadt és szúette, de a művész szereti a kihívásokat. Számtalan irodalmi remekmű készült rajra nagy költőnk tollából, legalábbis így tudja a megbízó, akit a titoktartási kötelezettsége miatt az asztalos nem nevezhet meg. 

Rostás Árpád az életét tette fel rá, hogy a múlt apró darabjait megmentse, hogy ismét régi fényükben tündökölhessenek Fotó: Faludi Koppány

Egy ufónak tartanak, mert a tudásom régi, ősi technikákon alapul, amiről azt gondolják, hogy csak azért tudom, mert bizonyára a földönkívüliek hoztak magukkal. Ezért ajánlottak engem a megbízómnak, mert az egyetlen ember vagyok, aki úgy meg tudja csinálni az asztalt, hogy a végeredmény olyan lesz, mint az eredeti

– büszkélkedik a restaurátor mester.

Rostás Árpád szerint ez Ady eltűnt íróasztala Fotó: Faludi Koppány 

Igazi kihívás lesz ez a felújítás. Az asztalt kontár kezek lekenték fekete, szuroktartalmú festékkel. Az első feladat a felület letisztítása és bogármentesítése lesz, mert ennyi év alatt a farágó bogarak beleeszik magukat az anyagba, nagyon nehéz eltávolítani belőle. De a művésznek erre is van egyedülálló technológiája.  Egy különleges, általa készített, egyedi kence, ami munkásságának a titka. Árpád évek hosszú során keresztül kísérletezte ki a különleges készítményt, ami mára már a védjegyévé vált. Ezt a módszert fogja alkalmazni azon az asztalon is, ami feltehetően a híres költőnké volt.
Mikor a titkos receptről kérdeztük Árpádot, csak mosolygott, de azért néhány apró trükköt elárult. Az alapanyagok, amiket használ, mind a természetben találhatóak, és bárki számára beszerezhetőek. Gyógynövények, esővíz, diófalevél és különböző bogyók, amik kiváló gombaölő szerek.

Ősi módszerekhez nyúltam vissza. A sós esővízbe megy még ecet, trágyalé és nagyon fontos összetevő a reggeli pisi.  Az alaplébe kell még kutyafű és papsajt is, és máris kész a csodakence… Az ókori Egyiptomban a múmiák koporsóját is így konzerválták

– ismerteti a világon egyedülálló receptjét Rostás Árpád, aki  ahelyett, hogy új anyagokra cserélné a régit, megtesz mindent, hogy helyreállítsa a régieket eredeti pompájukban. A bútor váza az eredeti marad, az  elkorhadt részeket azonban kiszedi, majd műgyantát és új fát tesz a helyére. A művelethez kizárólag régi anyagokat használ. Ady fenyőfából készült asztalának teljes felújítása  a mester szerint körülbelül egy évet fog igénybe venni.

Nézd meg az asztalosmesterrel készült videónkat!

Négy asztal ismert, egy eltűnt

Ady Endre hagyatékában három íróasztal maradt meg. Amelyiket a nagyváradi szerkesztőségben használt, azt Nagyváradon őrzik. A Debreczen című újságnál is volt egy asztala, ami most a hajdani Veres Pálné utcai lakásban kialakított Ady Endre Emlékmúzeumban van kiállítva.  A harmadik a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében van, ez a testvérénél, Ady Lajoséknál, a Lövőház utcai lakásban a költő számára kialakított kis szobában állt egykor. Az az íróasztal azonban, ami utolsó, Csinszkával közös otthonukban állt, sajnos mindeddig nem került elő. Lehetséges volna, hogy ez a darab került most restaurálásra Rostás Árpádhoz? 

 





 





Ezeket olvastad már?
Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás