Rétvári Bence a Metropolnak: Magyarország példát mutat az Európai Uniónak a migráció megállítása terén





Idén már 150 ezernél is több illegális határátlépést akadályoztak meg a magyar hatóságok a határokon.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2023.10.13.
Módosítva: 2023.10.13.
Rétvári Bence migráció Bakondi György határkerítés embercsempész

Az Európai Unió kontroll nélkül engedte be a Közel-Keletről, Észak-Afrikából érkező bevándorlókat, ezzel az összes helyi konfliktust beengedte Európába – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve: ezért vannak a nyugat-európai városokban „olyan utcai, antiszemita tömegtüntetések, amik a legsötétebb időket idézik”.

Rétvári Bence és Bakondi György péntek reggel Budapesten 

Brüsszel nem megakadályozni, hanem szervezni akarja a migrációt

A Metropol egy tényfeltáró cikk keretében megírta, hogy lényegében az embercsempészet ma már úgy működik, mintha utazási iroda lenne. Fix tarifákkal, garantált szolgáltatásokkal hirdetik magukat a közösségi médiában az embercsempészek. Ezek során ráadásul fegyveres, kiképzett terroristák is VIP-ellátást kapnak. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Rétvári Bence a Metropol munkatársának kérdésére elmondta:

Ennek a problémának a megoldására Magyarország mutatja a legjobb példát az egész Európai Unióban, hiszen hazánk felépítette a déli határkerítést, aminek segítségével idén több mint 150 ezer illegális határátlépést sikerült megakadályozni. Egyetlen másik uniós határ sincs olyan jól védve, mint a magyar határ. Ha mindegyik határ így lenne védve, akkor a migráció sokkal kisebb problémát jelentene. Mi megmutattuk, hogy jogilag és technikailag lehetséges az illegális bevándorlás megfékezése. Az Európai Unió e téren azonban vakságban szenved, maga a szándék hiányzik Brüsszelből. Ezért is van az, hogy nem hajlandók kifizetni a határvédelem során felmerülő költségeket, több mint 650 milliárd forinttal tartozik Brüsszel Magyarországnak. A magyar határok védelmét teljes egészében a magyar költségvetésből kellett biztosítani. A magyar módszerrel tehát meg lehetne akadályozni a migrációt, de a jelek szerint Brüsszel nem megakadályozni, hanem szervezni akarja azt.

Az államtitkár kiemelte: az embercsempészek egyre jobban szervezettek, egyre professzionálisabb módszerekkel csempészik a migránsokat az EU-ba, egyre agresszívabbak, egyre veszélyesebb fegyvereket használnak. Hozzátette: a határkerítésben idén nyár közepéig negyedmilliárd forintos kárt okoztak, ami jóval több, mint korábban.

Felhívta a figyelmet arra: az embercsempészés nem a szegény emberek Európába jutási lehetősége, hanem az illegálisan Európában tartózkodni akarók lehetősége. 

Lampedusa jönne létre a déli határon

Megjegyezte: a Közel-Keletről 200 ezer forintért már kapható egy repülőjegy Európába, az embercsempészeknek azonban ötmillió forintot fizetnek, hogy Törökországból Németországba eljuttassák az embereket. Aki illegálisan jön Európába, azért jön így, mert illegálisan akar itt tartózkodni.

Emlékeztetett: a nyár elején „egy jogi trükkel” elfogadta az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa a kvótarendelet szövegét, pár hete pedig 13 perc tárgyalás után a „krízisrendeletet” a bevándorláspárti politikusok nyomására. Hangsúlyozta: Magyarország ellenzi ezeket a döntéseket, mert ha életbe lépnek, akkor az uniós eljárások egyharmadát Magyarországon kellene lefolytatni, ennek nyomán a déli határon „egy Lampedusa” jönne létre.

Egyre több és egyre agresszívabb migránsok jelennek meg a magyar határnál

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, a magyar határon ebben az évben 157 200 határsértőt és 961 embercsempészt fogtak el, ami majdnem a duplája a tavalyelőtti számoknak, és egyre nagyobb ütemben nőtt az elfogott migránsok és embercsempészek száma. Továbbra is a szerb–magyar szakaszon fogják el a legtöbb migránst, akik jellemzően szírnek, afgánnak, töröknek, marokkóinak vagy palesztinnak vallják magukat. Kiemelte: Ásotthalomnál idén 51 ezer ember átjutását akadályozták meg, és több mint 50 ezret tartóztattak fel, ami „példátlan nagyságrend”.

Elmondta: a magyar–szerb határszakaszon idén 18 esetben támadták meg a határ védőit, 119-szer a rendőrségi járműveket, 39-szer a biztonsági határzárat és a rajta elhelyezett technikai eszközöket, a támadásokban pedig 8 rendőr sérült meg. 

A rendőrök 19 alkalommal láttak fegyvert az embercsempészeknél, és 75 esetben hallották a határ túloldaláról a lövéseket.

Felidézte: szeptember 21-én Mórahalom térségében a szerb–magyar járőrre adtak le lövéseket, egy nappal később Röszkénél egy embercsempész géppisztollyal biztosította a 13 tagú csoportja áthaladását. Bakondi György ismertetése szerint az embercsempészeknél az afgánok kerültek túlsúlyba, vagyis jelenleg a tálib kormány és az Iszlám Állam által koordinált embercsempészek döntik el, kik léphetnek be az EU-ba. Az embercsempészet felszámolása érdekében elkerülhetetlennek tartja az európai titkosszolgálatok szorosabb együttműködését.

Bakondi György kiemelte: 2015 óta az Európai Unió hibás válaszokat ad a migráció kezelésére, a külső határok ellenőrzése, az átlépők távoltartása, szűrése helyett belső legális migrációs csatornákat akar létrehozni, ösztönzi az útnak indulást, és betelepítési kvótákkal foglalkozik. Úgy vélte, a tél közeledtével a tengeri útvonal kevésbé lesz használható, és felértékelődik a balkáni migrációs útvonal. Jelezte: ha a Gázai övezetből útvonal nyílik Egyiptom felé, akkor onnan is sok menekültre kell számítani.

Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjút. A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy Nyugat-Európában több helyütt is szimpátiatüntetést rendeztek a terroristák mellett, ami abból ered, hogy ellenőrzés nélkül engedték be a migránsokat. Magyarországon azért nem alakult ki ilyen borzasztó helyzet, mert 2015-ben helyén volt az eszünk, megépítettük a kerítést és nem engedtünk be migránsokat. Ez azért is nagyon fontos, mert Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, akiket meg kell védeni. Őket is veszélyeztetné, ha hazánkba terrorpárti migránsok lettek volna beengedve. 

Orbán Viktor elmondta: a nyugat-európai polgárok nagyobb része velünk ért egyet, és ők is olyan helyzetet szeretnének, mint amilyen Magyarországon van. Ezt Brüsszel is tudja, mégis szembe mennek a saját népük akaratával. Csak Magyarországon kérdezték meg a népet, hogy mit szeretnének migránsügyben, más országok kizárták a polgárok akaratát. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás