„Az orvosaim nem tudták megmondani, túlélem-e" – menopauzának hitte a tüneteit, kiderült, hogy rákos





Az életéért küzdött a 37 éves nő.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.10.26.
rák betegség diagnózis

Reija Sillianpaa 2017-ben kezdett észrevenni apró változásokat a menstruációs ciklusában. A 37 éves nő úgy gondolta, hogy a változások korába lépett, ennek tudta be a problémáit. Egy évre rá azonban derékfájdalmak és kimerültségi rohamok törtek rá, amiket már nem tudott a menopauza közeledésével magyarázni.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

A Londonban élő, de finn származású író és fordító ezután fordult orvosához, aki továbbirányította tüzetesebb vizsgálatokra. Így derült ki, hogy rák támadta meg a méhét. Több mint 30 kimerítő kezelésen esett át, mivel a rosszindulatú daganat addigra már a harmadik stádiumban volt. 

Nem lepődtem meg, de megrémültem. Az orvosaim nem tudták megmondani, túlélem-e

– idézte fel történetét a Daily Mailnek a nő, akinek a legnehezebb az volt, hogy elmondja a tragikus hírt a szüleinek és a testvéreinek, akik tőle távol, Finnországban éltek.

Shoppingolással próbálta feledtetni a baját, bevásárlókörútra indult, összevásárolt egy sereg olyan ruhát, amelyet azelőtt túl drágának tartott. 

Úgy gondoltam, ha meg kell halnom, legalább a kártyámat lemerítem előtte

– vallotta be a lapnak, ám mint mondta, szerencsére időben észhez tért, még mielőtt minden pénzét felélte volna. Merthogy a terápia és az orvosságok sokba kerülnek, és mint tudjuk, a remény hal meg utoljára. Neki legalábbis még nem jött el az utolsó órája, a gondos kezelés hatására a rákot legyőzte a szervezete

Természetesen megkönnyebbültem és boldog voltam, amikor az orvosok azt mondták, hogy nincs semmi bajom, de a rák után nincs visszatérés a normális kerékvágásba

– mondta azt is elárulva, hogy bármilyen új fájdalom tör rá, mindig azon izgul, nem a rák újult-e ki.

A diagnózisát követő hónapokban ugyanis az is kiderült, hogy Lynch-szindrómája van, egy olyan örökletes betegség, amely növeli bizonyos rákos megbetegedések, köztük a bél-, petefészek- és hasnyálmirigyrák kockázatát. Emiatt most rendszeres vastagbéltükrözésen esik át, hogy nyomon kövessék a testében bekövetkező változásokat. 

Blogot is indított, hogy kapcsolatba léphessen hozzá hasonló túlélőkkel, és figyelmeztessen másokat is a veszélyekre. Ebben főképp azt hangsúlyozza, hogy nem szabad elsiklani a gyanús jelek felett, ha pedig a háziorvos nem ad beutalót további kivizsgálásra, akkor ki kell harcolni ennek lehetőségét, hiszen akár az életük függhet ettől.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás