Kísérteties: 100 éves családi rejtélyt oldott meg Károly a titokzatos programmal





Lovass Károly épp a dédszülei sírját kereste a táborfalvai temetőben, amikor furcsaságra lett figyelmes. Nem csak dédszüleinek, de egy névrokonnak a sírját is meglelte. Ekkor még nem is sejtette, ki az a titokzatos nő, akiről egy fotó is volt a síron.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2023.10.14.
Módosítva: 2023.10.14.
mesterséges intelligencia program fénykép dédszülő arc

Lovass Károly épp a dédszülei, Németh László és Tábi Mária sírját kereste a táborfalvai temetőben, amikor furcsaságra lett figyelmes. Ugyanazokkal a nevekkel két sír is volt a temetőben: a dédszüleié és egy másik, aminek elhunytjai jó 40 évvel fiatalabbak lehettek. A síron volt egy fotó is a házaspárról, amit Károly lefényképezett, majd berakta a többi családfakutatós képe közé. Ekkor azonban olyasmit csinált a számítógép, amire senki sem számított.

Károlynak egyetlen fotója volt dédszüleiről: egy esküvő, ahol örömszülők voltak (Fotó: Lovass Károly)

Száz év sem okozott kihívást a mesterséges intelligenciának

Károly a temetőben készült képeket szokás szerint mappába rendezte számítógépén, amikor a mesterséges intelligencia jelezte neki: a mappában egyezés van két személy között. Károly meg is lepődött, így egyből megnézte, mit jelez a program.

1937-ben készült egy esküvői fotó, amin a dédszüleim is rajta vannak, mint örömszülők. Ez az egy képem van róluk. Ugyanezen a fotón azonban kiszúrt a mesterséges intelligencia valaki mást is: azonos arc alapján egyező személyt talált a táborfalvai temetőben lévő síréval

– mesélte a hihetetlen történetet a Ripostnak Károly, aki így már tudja, kinek a sírját találta meg a táborfalvi temetőben. 

„A két személy ugyanaz, dédanyám névrokona: Tábi Mária. Legvalószínűbb, hogy unokahúga. Tehát eszerint oldalági hozzátartozóm. Csak a két kép között mintegy 35 év telt el. Ennek ellenére a számítógépes mesterséges intelligencia összerakta a képet”

A síron szereplő nő és az esküvői fotón lévő, pirossal bekarikázott kislány egy és ugyanaz a személy (Fotó: Lovass Károly)

„Egyetlen fotóról nagyon pontos infókat megmond”

„Ijesztően pontos már a mesterséges intelligencia. Én a családfakutatásomhoz használom, a régi fényképek feljavítására, színezésére. De a program még 15 másodperces videót is tud szerkeszteni egyetlen arcról készült fotóról. Ezeket a fotókat mappába gyűjti. Egyik része az arcok egyezőségét figyeli automatikusan, másik része pedig például a fénykép elkészültének időpontját saccolja meg időben, évszámra bontva. Meglepően pontos” – mondta el Károly, akinél már nem ez az első eset, hogy rokonok felkutatását segítette a program, és mindig nagyon megérinti, ha egyezést talál.

Ezek a réges-régi fényképek olyanok voltak a számomra, mint megannyi időgép, ami egy-egy pillanatra visszarepített a régmúltba. Mikor még mama is lány volt.. mesélte kinek az esküvője, hol, mikor történt. Nem gondoltam volna azonban, hogy a kutatás közben ilyen oldalági rokonok sírjánál is állhatok

– emelte ki Károly, aki most már tudja, hogy nem egyszerű névrokonság állt a két sír között, hanem valódi kapcsolat. Sőt, egyszer, réges-régen még együtt is mulattak egy lakodalomban, mit sem sejtve róla, hogy száz év múlva a mesterséges intelligencia fényt derít minderre, pár fotó alapján.





 





Ezeket olvastad már?
Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

Mielőtt bármilyen állatot tartanál, ezekkel nem árt ha tisztában vagy!

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás