Tesztelték a bérelhető bringákat és rollereket – ez lett a legjobb





Megnézték, mennyire kényelmes a használatuk, mennyire vannak jó állapotban a bérelhető eszközök és mennyire élvezetes a velük való utazás. Végül ez a rollermegosztó lett a győztes!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.26.
MOL Bubi teszt biztonságérzet elektromos roller közlekedés

A teszten egy közbringarendszer, a MOL Bubi és négy elektromosroller- szolgáltató, a Lime, a Bird, a Tier és a Whoosh szolgáltatásait hasonlították össze. A cél többek között az volt, hogy kiderüljön, mi a különbség – van-e egyáltalán – közöttük. Most kiderül!

Budapest, utca, roller, dugó, mentő, illusztráció
Tesztelték a bérelhető bringákat és rollereket. Fotó: BS

Hogyan vizsgálták a bringa- és rollermegosztókat?

11 kritérium szerint értékelte a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a szolgáltatókat: az apphasználat egyszerűsége, az angol nyelvű használat, az utazás élvezhetősége, az eszköz állapota, az elérhetőség, a biztonságérzet, a megbízhatóság, az ügyfélszolgálat, a biztosítás, az ár és a parkolóhely elérhetősége szerint.

Így szerepelt a MOL Bubi a teszten

A MOL Bubi közbringarendszer a BKK közösségi közlekedési szolgáltatása. Legnagyobb előnye, hogy ez a legolcsóbb az összes vizsgált szolgáltató közül. Mindössze 40 forint/perc az ára, 3 percnyi, azaz 120 forintos minimumdíjjal.

Ez derült ki a Whoosh rollermegosztóról

Első alkalommal használni az alkalmazásukat kicsit döcögős, viszont miután sikerül, onnantól kezdve könnyen használható a felület. Rövid utakra ez a legolcsóbb megoldás, mivel a többi tesztelt elektromosroller-szolgáltató közül itt kell számolnunk a legalacsonyabb aktiválási díjjal. A percdíj viszont magas, ezért hosszabb utakon már nem a leggazdaságosabb választás. A rollerek állapota jó, viszont kevés helyen látni őket a városban.

Így vizsgáztak a Lime e-rollerek

Ez volt az első elektromos roller márka, amely Magyarországra érkezett 2019-ben. A Lime rollerek a teszteléskor nem voltak olyan jó állapotban, mint a többi márka eszközei. Kisebbek is, mint a többi tesztelt szolgálató által használt típusok, ezért kevésbé tűnnek ellenállónak olyan dolgokkal szemben, mint az útegyenetlenségek és a macskakövek. Ezenkívül a fékek nem túl jók, nehéz gyorsan fékezni, ami balesetet vagy más biztonsági problémát okozhat. Viszont könnyen rá lehet találni a városban. 

MOL bubi, bubi, közbringa, kerékpár
A MOL Bubi a legolcsóbb bérelhető eszköz Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Ez derült ki a Bird rollerekről

A Lime-hoz hasonlóan a rollerek régebbiek, használtabbak. 20 percnél hosszabb utakra ez a márka a legolcsóbban bérelhető elektromos roller, mert ugyan magas a feloldási díja, a percdíj azonban a legalacsonyabb az összes kipróbált szolgáltató közül.

Ilyen a Tier rollereivel közlekedni

A tapasztalatok szerint a rollerek mind nagyszerű állapotban vannak, és van egy egyedülálló tulajdonságuk: a telefontartó a roller kormányán! Azt is nagyon könnyű volt megtalálni, hogy hol lehet átvenni és hova kell visszavinni a rollereket. Árban a drágábbak közé tartozik, viszont havi bérletet is lehet vásárolni, ami már sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít.

Melyik lett a legjobb a vizsgált szolgáltatók közül?

Összességében a legolcsóbb a tesztelt mikromobilitási eszközök szolgáltatói közül a MOL Bubi, a legjobb bérelhető e-roller-szolgáltató pedig a Tier. Viszont a bringával nehezebb parkolni, mint a rollerekkel, és ha nem szoktunk hozzá a kerékpározáshoz, akkor valószínűleg szívesebben választunk egy elektromos rollert. Ezekkel kapcsolatban a rengeteg előny mellett jelenleg egy problematikus pontot lehet említeni: a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályok hiányát. Szerencsére már ezek kidolgozása is folyamatban van.

A vizsgált bérelhető mobilitási eszközök rangsora különböző szempontok szerint

Ár szerint

Eszközök állapota szerint

Elérhetőség szerint

Utazás élvezhetősége szerint

Összpontszám

MOL Bubi (40 Ft/perc)WhooshTierTierTier (93)
Bird (65 Ft/perc)MOL BubiMOL BubiMOL BubiBird (85)
Lime (68 Ft/perc)TierBirdWhooshMOL Bubi (80)
Tier (75 Ft/perc)BirdWhooshBirdWhoosh (78)

Forrás: tudatosvasarlo.hu

 





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Aggódom Európa jövőjéért

Orbán Viktor: Aggódom Európa jövőjéért

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás