Frászt kapott a család, denevér repült a kispesti otthonukba





Gyakran előfordul, hogy egy búvóhelyet kereső denevér vagy madár a nyitott ablakon keresztül berepül a lakásba. Ez történt most Kispesten is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.16.
denevér tanyahely repülés

Kisebb riadalmat okozott a napokban az a denevér, amelyik berepült egy kispesti lakás ablakán, az esti órákban. Az esetről az egyik helyi privát csoportban számoltak be. Aki a bejegyzést tette, nem kívánt részletekről beszámolni, de mivel az eset nem ritka, megkérdeztük dr. Sós Endrét, a Budapesti Állat- és Növénykert vezető állatorvosát, mi a teendő ilyenkor.

A denevérek szürkület után aktívak – Fotó: Pexels

Ha pincében, padláson, pajtában, redőnytokban, nyílászárók vagy épületek más hézagaiban bukkanunk denevérre, akkor az állat jó eséllyel önként választott búvóhelyén van. Itt ne zavarjuk őket, hiszen semmiben nem tesznek kárt – javasolja az állatorvos. Egészen más a helyzet, ha a lakótérbe kerül denevér.

Akkor üljünk le a padlóra a szoba sarkában, az állat röpködési magassága alatt és onnan figyeljük az állatot. Az esetek nagy részében a denevér néhányszor körberepül a szobában, majd szépen kirepül ott, ahol bejött. Nem érdemes az állatot zavarni, mert csak megijed, és a pánikba esett denevértől nehezebb megszabadulni

 – hívta fel a figyelmet dr. Sós Endre

A szakértő szerint ha mégsem repül ki, akkor az állat némi röpködés után le fog szállni valahová, jellemzően valami magasabb pontra (pl. függöny felső része), ahol meg tud kapaszkodni. Fontos, hogy pontosan lássuk ezt a helyet. Itt egy darabig hagyjuk békén, ezalatt megnyugszik. Utána óvatosan megközelíthetjük, és egy darab rongy ráborításával vagy kesztyűben megfoghatjuk, és kiereszthetjük az ablakon.

Érdemes felkészülni arra, hogy a megfogáskor egyes fajok hangos, éles cirregő hangot adnak ki, de ettől nem kell megijedni. Ha az állat felkapja a fejét, amikor közeledünk és felénk vicsorít – valójában éppen használja a hanglokátort –, akkor még nem nyugodott meg, ezért vonuljunk hátrébb, később újra próbálkozhatunk.

– folytatta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy veszélyt jelent-e az emberre a denevér, a szakértő azt válaszolta: nem, amennyiben óvatosan és higgadtan kezeljük a helyzetet. Dr. Sós Endre szerint a denevér a közhiedelemmel ellentétben nem akar a hajunkba kapaszkodni, a röpködő denevér a hanglokátora segítségével pontosan érzékeli a környezetét, amibe az ember is beletartozik, de ha megijesztjük, akkor esetleg nem fog tudni precízen manőverezni, és nekiütközhet valaminek, akár az embernek. Szándékosan sosem akar az emberre repülni, pláne nem támad.

Hazánkban 28 denevérfaj honos – Fotó: Pexels

A szakértő szerint a denevért csakis kesztyűben vagy ronggyal fogjuk meg, mivel a méretükhöz képest erőteljes fogaik vannak, de kis méretük miatt ezzel csak kisebb sebet képesek ejteni az ember bőrén. Egy vastagabb puha rongyot vagy egy bőrkesztyűt már nem tudnak átharapni.

Fontos tudni, hogy Magyarországon évente legfeljebb 1-2 veszett denevért találnak, de olyan eset még soha nem fordult elő hazánkban, hogy veszett denevérről emberre terjedt volna át a betegség. Ettől függetlenül persze az elvi lehetőség megvan, ezért fokozott óvatossággal kell eljárni az állat megfogásakor 

– tanácsolja.

Természetesen az is előfordulhat, hogy éppen egy beteg állattal van dolgunk. A szakértő szerint a beteg denevér viselkedése eltér az egészségesekétől, mozgása megváltozik, de ezt csak szakember ismeri fel. A röpképes, egészségesnek tűnő állatokat lehetőség szerint el kell engedni a szabadban, a legyengült, sérült példányokat viszont befogadja a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központja.

A denevérek szürkület után aktívak, repülésük során ultrahangokat bocsátanak ki, melyek visszhangjait rendkívül érzékeny füleikkel fogják fel. Az állatok tulajdonképpen a fülükkel látnak, de tájékozódásuk során a szemüket is használják. A hazai denevérfajok mind rovarevők (a világ más tájain gyümölcsevő és vérfogyasztó rokonaik is ismeretesek).

Sokféle ízeltlábút fogyasztanak táplálkozásuk során, előszeretettel és nagy mennyiségben kapják el az ember számára kellemetlen szúnyogokat vagy a különböző mező- és erdőgazdasági kártevő rovarokat (lepkéket, bogarakat, kabócákat). Denevéreinkre általánosan jellemző, hogy téli álmot alszanak, nyáron pedig különböző földalatti tanyahelyeken, barlangokban, elhagyott bányákban, pincékben vagy épületek sötét padlásain bújhatnak meg.

Hazánkban 28 denevérfaj honos, melyek mind kinézetüket, mind életmódjukat tekintve rendkívül változatosak. Veszélyeztetett állatok, ezért minden fajuk védett, illetve több faj fokozott védettséget élvez. 

 





 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás