Nem is gondolnánk, milyen láthatatlan baktériumok és gombák élnek a hűtőszekrényünkben. A TikTok növényorvosa most megmutatta nekünk.
Minden háztartás elengedhetetlen kelléke a hűtőszekrény. Nyáron kifejezetten életmentő lehet a fagyasztóban megbúvó jégkocka, vagy a behűtött ásványvíz; azt azonban kevesen tudják, hogy milyen mikroorganizmusok élnek a joghurtjaink és felvágottjaink között a hűtőben. Gyuris Rita növényorvos, a plantprotecting nevű TikTok-csatornáján előszeretettel tenyészt ki különféle tárgyakból, vagy élelmiszerből gomba- és baktériumtelepeket. Többek között tesztelt már farmernadrágot, villamost, epret, bolti zsemlét és vécéülőkét is.
Legújabb videójában a hűtőszekrényt vette górcső alá.
"Nézzük meg milyen mikroorganizmusok vannak a hűtő levegőjében"- kezdte TikTok videójában a növényorvos.
Már az első napon számos gombatelep és baktériumkolónia jelent meg, a második napra ezek a gombák és baktériumok tovább szaporodtak.
A baktériumkolóniák között felfedezte az úgynevezett Bacillus subtilis - hez hasonló fajt, ami természetes úton megtalálható a talajban és egyes növényekben is.
Segíti a növényt a kórokozókkal szembeni ellenállásban, ezért sokszor direkt kijuttatják ezt a baktériumot. Szóval simán lehet, hogy a hűtőnkben lévő zöldségeken egyébként ott van és kering a hűtő levegőjében. Van gombaölő hatása is, tehát a biológiai növényvédelemben lehet használni, de csak külföldön van egyelőre engedélye. Molekurálisan azonosítani kellene, hogy ezt százszázalékosan kijelenthessük, de nagyon- nagyon hasonlít.
- állapította meg a szakember, hangsúlyozva: "Az itt felnőtt mikroorganizmusok nagy valószínűséggel nincsenek nagy veszéllyel ránk. Természetes, hogy itt vannak körülöttünk."
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre