Undorító, mi van a fridzsider levegőjében - ezek a gombák és baktériumok lepik el a hűtődet





Nem is gondolnánk, milyen láthatatlan baktériumok és gombák élnek a hűtőszekrényünkben. A TikTok növényorvosa most megmutatta nekünk.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.07.22.
baktériumkolónia mikroorganizmus növényorvos TikTok

Minden háztartás elengedhetetlen kelléke a hűtőszekrény. Nyáron kifejezetten életmentő lehet a fagyasztóban megbúvó jégkocka, vagy a behűtött ásványvíz; azt azonban kevesen tudják, hogy milyen mikroorganizmusok élnek a joghurtjaink és felvágottjaink között a hűtőben. Gyuris Rita növényorvos, a plantprotecting nevű TikTok-csatornáján előszeretettel tenyészt ki különféle tárgyakból, vagy élelmiszerből gomba- és baktériumtelepeket. Többek között tesztelt már farmernadrágot, villamost, epret, bolti zsemlét és vécéülőkét is. 

Gyuris Rita növényorvos sok mindent letesztelt már Fotó: Olvasói

"Már az első napon számos gombatelep és baktériumkolónia jelent meg"

Legújabb videójában a hűtőszekrényt vette górcső alá.

"Nézzük meg milyen mikroorganizmusok vannak a hűtő levegőjében"- kezdte TikTok videójában a növényorvos.

Már az első napon számos gombatelep és baktériumkolónia jelent meg, a második napra ezek a gombák és baktériumok tovább szaporodtak. 

A kísérlet második napján így nézett ki a tenyészet Fotó: TikTok/plantprotecting

"Sokszor direkt kijuttatják ezt a baktériumot"

A baktériumkolóniák között felfedezte az úgynevezett Bacillus subtilis - hez hasonló fajt, ami természetes úton megtalálható a talajban és egyes növényekben is.

Segíti a növényt a kórokozókkal szembeni ellenállásban, ezért sokszor direkt kijuttatják ezt a baktériumot. Szóval simán lehet, hogy a hűtőnkben lévő zöldségeken egyébként ott van és kering a hűtő levegőjében. Van gombaölő hatása is, tehát a biológiai növényvédelemben lehet használni, de csak külföldön van egyelőre engedélye. Molekurálisan azonosítani kellene, hogy ezt százszázalékosan kijelenthessük, de nagyon- nagyon hasonlít.

- állapította meg a szakember, hangsúlyozva: "Az itt felnőtt mikroorganizmusok nagy valószínűséggel nincsenek nagy veszéllyel ránk. Természetes, hogy itt vannak körülöttünk."

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás