Újbudán beépítik a zöldet: gigászi beruházás készül az Allende parkban, a helyiek nem tudnak semmiről





Tiltakozik a lakosság, nem akarják, hogy beépítsék a parkot. Kiderült: a baloldali vezetésű XI. kerületi önkormányzat elhallgatta több társasház építését is annak ellenére, hogy a környékbeliek életébe avatkoznak.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.07.05.
Módosítva: 2023.07.05.
Újbuda Allende Park Pajkos utca társasház

Kiakadtak az Allende parkban élők, a tudtuk nélkül építettek volna a környéken 155 vagy még többlakásos társasházakat. A DK-s többségű önkormányzat az elejétől fogva hallgat, a lakosság szerint a beruházások miatt teljesen élhetetlenné válik a környék. Aláírásgyűjtésbe fogtak, hogy megakadályozzák a dr. László Imre baloldali polgármester vezette testület terveit.

A fórumra meghívás nélkül váratlanul érkező momentumos alpolgármester ezt a papírt osztotta szét a helyiek között. Nagyjából azóta is ennyit tudnak a beruházásról, ami megváltoztatná az életminőségüket – Fotó: Metropol

 

Semmit nem tudtunk az egészről. Nem kérdezték meg a döntés előtt, hogy szeretnénk-e beépítést vagy mi a véleményünk egyáltalán. Mikor hírét vettük a beruházásnak, összehívtunk egy fórumot annak ellenére, hogy pontos információnk nem volt a beruházásról. Érdekes mód, ezen hívatlanul megjelent Erhardt Attila momentumos alpolgármester, és kiosztotta a tervezett háromszintes épület látványtervét és biztosított bennünket, hogy »csak« 30 lakás épül és 25 százalékkal megemeli a beruházó a zöldfelületet is. Hogy a fórumról honnan értesült, azóta sem derült ki. Egyszerűen hihetetlen számunkra, hogy ilyet meg mer tenni az önkormányzat

– mondta a Metropolnak a környéken lakó Gábor, aki hozzátette: „Aláírásgyűjtésbe fogtunk és addig  tiltakozunk, amíg dr. László Imre polgármester vissza nem vonja a döntést. Ma is csak félinformációink vannak, azóta sem tájékoztatnak bennünket. Ugyanakkor bezárták a CBA-t, megvették a Fővárosi Gázművek telkét annak szomszédságában. Az amellett lévő magáningatlant is megvásárolták, sőt egy negyedik önkormányzati telket is, ami most parkolóként működik és nyilvánvalóan telt házas reggeltől estig.”

Az Allende parkban élők nem örülnek annak, hogy a XI. kerületi önkormányzat eladta a parkolónak használt telket, hiszen enélkül korábban is problémás volt a parkolás a környéken – Fotó: Metropol

„Az alpolgármesternek egy szavát sem hisszük el”  

Ezek után az alpolgármesternek egy szavát sem hisszük el. Akár két társasház is épülhet ezekre a telkekre szintén 125 lakással. Ugyanis a szomszédos Pajkos és Andor utca sarkán 125 lakásos társasházat fognak építeni. Az utcában élőket szintén nem tájékoztatták előre. A kettő együtt minimum 155 lakás építését jelenti. Ez borzasztó forgalmat generál majd. Hiába építenek mélygarázst. Ráadásul az Andor utcáig kitolják a fizetős övezetet, ezen a részen  pedig ingyenes marad a parkolás. Ettől még zsúfoltabb lesz a környék, aki csak tud, az ingyenes részre jön át az autójával. Ezért sem engedjük, hogy még jobban beépítsék a környéket 

– mesélte felháborodva Gábor, aki elmondta azt is, hogy sok száz tiltakozó írta alá a petíciót hétvége óta, és a lakosság elindított egy másik aláírásgyűjtést is.

Csernus László fideszes képviselő szerint, a baloldali kerületvezetésnek nem ez az első olyan húzása, amikor értékesít, majd a beruházásról nem tájékoztatja a lakókat. Ráadásul teljesen beépítik a városrészt. A kelenföldi városközpont beépítése is csak a lakossági tiltakozásnak köszönhetően hiúsult meg –  Fotó: Facebook

A balos vezetésű testület, csöndben kiárusítja a vagyont

Csernus László fideszes önkormányzati képviselő a Metropolnak elmondta, hogy az Allende park mellett lévő telkeket és ingatlanokat ugyanaz a beruházó vásárolta meg, erről Erhardt Attila alpolgármesterék nem beszélnek.

 Így nehezen tudom elképzelni, hogy összességében a négy telken csak egy 30 lakásos társasház épül majd. Ráadásul eladta az önkormányzat a közeli Andor utcában lévő saját, jól működő cégének telephelyét is, amire most 120 vagy 150 lakásos társasházat fog felhúzni szintén ugyanaz a beruházó. Így a környékre érkezik akár ezer új lakó, amely infrastrukturális kérdéseket is felvet. Például azt, hogy hogyan fogják megoldani az óvodai, iskolai, egészségügyi szolgáltatást, milyen módon segíti ezt az önkormányzat. Ráadásul úgy, hogy Albertfalván az orvosi rendelői kérdés alapvetően sem megoldott. Mindezekről a részletekről a lakók semmit sem tudnak. Felháborító, de sajnos nem egyedi eset. Folyamatosan úgy nyilatkoznak dr. László Imréék, hogy Újbuda megtelt és nem lehet tovább beépíteni, ugyanakkor pontosan a baloldali vezetés teremti meg a lehetőséget arra, hogy építsenek és a lakosságot nem tájékoztatják. Gyakorlatilag kiárulják a kerület vagyonát, csöndben. Ezt történt a kelenföldi városközpont és a többi eladott ingatlan esetében is

– mondta a fideszes képviselő. Hozzátette: „Itt azonnali változtatási tilalmat kell elrendelnie az önkormányzatnak, akkor legalább három évig nem lehet építkezni az érintett területen. Ha ezt a baloldali testület nem teszi meg, akkor szembemegy a lakosság akaratával.”

A Metropol megkereste Erhardt Attila alpolgármestert is, akitől kedd délutánig nem érkezett válasz.

FRISSÍTÉS:

Több nap után kedd éjjel 21 óra 30-kor a momentumos alpolgármester válaszolt kérdésünkre, a lényege, ha jól értjük, hogy a baloldal szerint a kerületi önkormányzatnak fogalma sincs arról, hogy mi zajlik a területén, és nem tehet semmiről... Íme a válasza szó szerint:

"A 2003-2018-ig hatályban lévő építési szabályzat alapján a Csorbai u. 4-10. szám alatt található CBA áruház és gázfogadó telkére maximum 7,5 méter magas, összesen 900 m2 összterületű épület lett volna építhető. 2018-ban a Hoffmann Tamás (Fidesz) által vezetett képviselőtestület az építhető épület összes ALAPTERÜLETÉT HÁROMSZOROSÁRA, 2700 m2-re, az épület maximális MAGASSÁGÁT pedig csaknem a DUPLÁJÁRA, 14 méterre EMELTE! Erre az építési szabályzatra 2018-ban CSERNUS LÁSZLÓ (Fidesz), az Allende park akkori képviselője, HÁROMSZOR SZAVAZOTT IGENNEL! Nincs tudomásom arról, hogy Csernus László a döntés előtt megkérdezte volna a környéken lakókat. Javaslom kérdezze meg tőle, hogy 2018-ban milyen okokból támogatta a beépítési lehetőség brutális mértékű emelését saját körzetében, a lakosság tájékoztatása nélkül?

Az 1997. évi LXXVIII. törvény 30. § (3) bekezdése szerint "Ha az ingatlanhoz fűződő korábbi, a 13. § (1) bekezdése szerinti építési jogok keletkezésétől számított 7 éven belül kerül sor e jogok megváltoztatására vagy megszüntetésére a helyi építési szabályzat módosításával, a tulajdonosnak – kérelmére – a (2) bekezdés szerinti kártalanítás jár."

Ennek megfelelően 2025-ig csak kártérítés fizetése mellett tudnánk csökkenteni a telekre építhető lakóház méreteit, amivel 2018-ban az akkori döntéshozók pontosan tisztában voltak.

Az építési hatósági jogkört 2020. március 1. óta nem az önkormányzat, hanem a Kormányhivatal látja el, a településképi véleményezési eljárás pedig ekkora épületek esetén 2022. augusztusa óta átkerült az országos építészeti tervtanácshoz. Azaz az önkormányzat semmilyen módon nem vehet már részt az engedélyezési folyamatban, így tudomása sincs a kerületben tervezett építkezésekről. Ennek megfelelően sajnos a lakosságot sem tudtuk előzetesen tájékoztatni, hiszen a beruházók csak kormányzati szervekkel kötelesek felvenni a kapcsolatot az engedélyezés érdekében.

Az Ön által említett fórumra direkt meghívást valóban nem kaptam, azonban, miután internetes fórumokból értesültem róla, kötelességemnek éreztem, hogy összegyűjtsem az építkezéssel kapcsolatos információkat és arról tájékoztassam az ott élőket. (pl. előkerestem a hatályos és korábbi építési szabályokat, felvettem a kapcsolatot a telek tulajdonosával és elkértem tőle a terveket)

Természetesen azóta is folyamatosan kapcsolatban állunk a beruházóval, annak érdekében, hogy a lakosság érdekeit képviseljük.

Üdvözlettel: Erhardt Attila

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás