Kiakadtak az újbudaiak: „Nem akarjuk, hogy a főváros és a kerület elmutyizza a kelenföldi városközpontot”





Végképp berágtak az újbudaiak, most már a népszavazásig is elmennek a Kelenföldi Városközpont 70 bérlőjével és az ott dolgozó 300 emberrel. Úgy tűnik ugyanis, hogy januárban csak időlegesen tudták megakadályozni, hogy a főváros, illetve a kerület értékesítse azt a területet, amelyet Anonymous a Városháza-botrány jutalékos rendszerének iskolapéldájaként is emlegetett.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.01.
XI. kerület Civil Összefogás

A Tétényi út 63. értékesítéséről tavaly hallhattunk először, amikor az álarcos alak 13 budapesti ingatlant – köztük ezt is – megjelölt azzal, hogy a Városháza 10 százalékos jutalékért fejében, 2 milliárdért szándékozik eladni. Néhány hónappal később, robbant is az ügy, a helyiek a Facebookon szembesültek azzal, hogy a 20 százalékban tulajdonos DK-s László Imre vezette baloldali önkormányzat és a 80 százalékban tulajdonos főváros: pályázatot hirdetett a városközponti üzleteknek és őstermelői piacnak is helyet adó ingatlan értékesítésére, valóban 2 milliárd forintban meghatározva.

A bérlőket sem tájékoztatták arról, hogy el akarják adni a fejük fölül azt a helyet, amelyre szerződésük van Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A bérlők és a lakosság azonnal tiltakozást szervezett, létrehozták a Városközpont Megmentése Mozgalmat. Emellett Németh Zsolt és Simicskó István országgyűlési képviselők is kiálltak a helyiek érdeke mellett. Végül az összefogással sikerült elérni, hogy az önkormányzat „túl melegnek tartsa a pitét”, így érvénytelenítse a pályázatot. Ezzel ugyan meghiúsult a 9 emeletes toronyház építésének terve is, de a testület nem vetette el a 12 ezer négyzetméteres terület értékesítésének gondolatát. Kiss József, a KissLife GYM tulajdonosa a Metropolnak elmondta:

„ Január óta senki nem mondta ki, és nem is írta le egyértelműen, hogy a központot nem lehet eladni. Ellenben, elhangzottak testületi ülésen olyan mondatok, szavazásra jogosult, választott baloldali tisztségviselőtől (Bakai-Nagy Zita DK-s alpolgármester – a szerk.), hogy: jó, akkor majd a rendezési tervben (a kerületi építési szabályzatot értik alatta) módosítjuk, hogy ne lehessen itt 9 emeletet építeni. És amikor ez meglesz, akkor majd újra el lehet adni a területet... ” – tájékoztatott Kiss József, aki egyben a mozgalom vezetője is. A helyiek szerint, ez további aggodalomra ad okot. Ráadásul az elmúlt hetekben tovább éleződött a helyzet azzal, hogy a régi bérlőket új, Kiss szerint egyoldalú szerződés aláírásával kereste meg a fővárosi önkormányzat, miután jogutód nélkül megszüntette a Csarnok és Piacigazgatóságot (CSAPI). Ez amiatt is érdekes, mert az ingatlan kezelését ez a fővárosi cég végezte illetve a bérlők a CSAPI-val voltak szerződésben. A kialakult visszás helyzetben és egy eladás esetén pedig, a bérlők hiába is követelték volna az általuk befektetett több száz millió forintot.

A bérlők – Kiss József is –, súlyos milliókat fektettek bele az egyébként átvételnél lepukkant helyiségekbe Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A bérlőket mindenüktől megfosztották volna

Tízéves bérleti szerződésem van, de megkerestek a többi régebbi bérlővel egyetemben engem is, hogy módosítsuk. Ebben az volt a lényeg, hogy alá akarták velünk íratni azt, hogy amennyiben eladásra kerül a bérlemény, úgy minden jogunktól megfosztanak. Magyarul, elbukom azt a pénzt, amit itt beleraktam a felújításokba, sőt, amit beépítettem: hőlégcserélő rendszerek, elektromos rendszerek, klímarendszerek, azok is itt maradnak volna. Az enyémnél újabb szerződéseket már eleve így kötötték az elmúlt időszakban. Többször elmondtam Orosz Anna alpolgármesternek, és a polgármesternek is, hogy maffiamódszerekkel készítették elő ezt az eladást, de mi nem fogjuk ezt hagyni” – hangsúlyozta Kiss József a Metropolnak, aki a szerződésmódosítási kísérlet miatt is szinte biztos abban, hogy hamarosan újra terítékre kerül a terület eladása.

Ez az étterem napi szinten is hatalmas forgalmat bonyolít, mint általában a többi üzlet az épületben Fotó: Metropol/Máté Krisztián
A környéken élők számára létfontosságú üzleteket akartak megszüntetni Fotó: Metropol/Máté Krisztián

„Emberi életekkel szórakoznak”, a legrégebbi bérlő 1985 óta szolgáltat ott

„Gátlástalanul átnyomták volna az eladást, ha nem vagyunk észnél és nem fogunk össze. Miután a Facebookról megtudtuk, hogy kérdés és tájékoztatás nélkül eladják a fejünk felett a bérleményeinket, komoly küzdelmeket kellett folytatnunk azért is, hogy bejussunk egy önkormányzathoz. Karácsony Gergely egyáltalán nem állt velünk szóba, a főváros egyáltalán nem állt velünk szóba, az üzemeltető egyáltalán nem állt velünk szóba. Sem akkor, sem most.

Az is felháborító önmagában, hogy tették mindezt a pandémia után, amikor mindenki felélte a tartalékait. Hiteleket vett föl és abban bízik, hogy az elkövetkező 2 évben újra talpra állhat, csak úgy eladták volna az üzleteinket. Nem foglalkoztak azzal, hogy itt életek mentek volna tönkre miattuk vagy, hogy a lakosság is tiltakozott” – mondja felháborodva Kiss.

A főváros, nem látja el tulajdonosi feladatait Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Hová teszik Karácsonyék az évi 1,5 milliárd forintnyi bérleti díjat?

„A 70 bérlő kb. 1,5 milliárdot fizet összesen egy évben a tulajdonos fővárosnak amellett, hogy mindenki több milliót, sőt akár 10 milliókat fordított arra, hogy felújítsa belülről a bérleményét, mert átvételkor iszonyatos állapotok voltak. Ami a mi feladatunk azt teljesítettük. De ami a tulajdonos feladata lett volna, hogy állagmegóvás vagy felújítás, az soha nem teljesült. Az az évi 1,5 milliárd hová lesz?” – veti fel a kérdés Kiss-. „Mert, hogy nem fordítanak erre az ingatlanra semmit, az biztos. Sőt, az eladási szándékot éppen a lepukkantsággal és a korszerűtlenséggel igyekszik alátámasztani a fővárosi és a XI. kerületi önkormányzat.”

Ma még erősebbek vagyunk, 47 szervezet csatlakozott az Újbudai Civil Tanácshoz

„Eddig a Városközpont Megmentése Mozgalommal tudtuk átmenetileg megakadályozni a terület elherdálását, most már ennél sokkal erősebbek vagyunk. Létrejött az Újbudai Civil Tanács, amelyhez 47 civil szervezet csatlakozott. Ez már nagyon nagy nyomást tud gyakorolni akár a Városházára, akár a kerületi önkormányzatra. Emellett, petíciót is indítottunk, eddig 25 ezren írták alá összesen, ebből 13 ezren a szűk környékről. Addig fogunk harcolni ezért az ügyért, amíg garanciákat kapunk arra, hogy az itt élők igényeit tartják szem előtt, nem pedig pár százmilliós csúszópénzzel megtámogatott politikusokét” – hangsúlyozza Kiss, aki szerint az eladásra szánt terület feltűnően alul volt árazva a pályázatban.

A civilek szerint, a több tízmilliárdos haszon vezeti a baloldali politikusokat

Az elmúlt 20 évben kétszer próbálták eladni a területet baloldali politikusok.

„Újbuda egyik legértékesebb telke ez. A terület több mint 12 ezer négyzetméter, amit 2 milliárdra árazott be a főváros. Hogyha viszont utánaszámolunk, és ezt a 12 ezer négyzetmétert megszorozzuk kilenccel – ennyi emeletes toronyházat akartak az ingatlanegyüttes helyébe húzni –, akkor kijön egy kb. 108 ezres alapterület. Ha figyelembe vesszük, hogy a szomszédban kb. 1,5 millió forintért adták el négyzetméterét az új építésű ingatlanoknak, és ezt kiszorozzuk azzal, hogy mennyiből lehet felépíteni ide toronyházat, úgy kb. 500-600 ezer/négyzetméterből, akkor az kb. 50-60 milliárd forintot jelent. Ez több tízmilliárdos haszonnal kecsegtethet embereket, és ez az igazi oka annak, hogy miért akarják eladni a területet, ledózerolni az ingatlant és építkezni” – számolta hangosan a civil mozgalom vezetője.

A Városháza-botrányban 13 ingatlan eladását szellőztette meg Anonymus

A jutalékos rendszerben működő fővárosi ingatlanmutyi irányítói elsősorban a Városházára fenték a fogukat, de azt megelőzően már beindult a maffiaszerű értékesítés a hangfelvételek szerint. Anonymous 13 olyan ingatlant nevezett meg, amelyeket fű alatt adhatott el vagy készül eladni a főváros. Közlése szerint a jutalékos rendszerben 10 százalékot kell visszajuttatni Kiss Ambrusnak, ami a kelenföldi városközpont esetében 200 millió forint, illetve egy másik XI. kerületi, Rimaszombati úti ingatlan esetében, 520 millió forint lett volna.

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő ezekben az ügyekben is tett büntetőfeljelentést, illetve összesen 11 nyomozati eljárás folyik a fővárosi „ingatlanmutyik” miatt, a többi között befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Az ingatlanmutyik iskolapéldájaként emlegeti Anonymus a Kelenföldi Városközpontot

A lejátszott felvételen Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon legfőbb „harcostársa” beszél ismeretlenekkel.

„Az első, az Etele út–Tétényi út sarok. Ezt kiírják mondjuk 2 milliárd forintra. És, ha 2 milliárd forinton meg tudjuk vásárolni, akkor mi történik!? – kérdezi az ismeretlen –. Nézzük végig a lépéseket. Én, vagy mi szerződünk veled, te szerződsz a Berki Zsolttal, a Berki Zsolt ad egy garanciát vagy nem tudom, valamit azért, hogy ezt ő végigcsinálja, és utána a mesterek valahogy megkapják az ellenértéket, de nem tőlem.” Gansperger így ajánlotta Berkit az ismeretlen befektetőnek: „Azt tudom neked mondani, hogy amikor én pályáztam... A Zsolt mindenben segítségemre volt…Tájékoztatott arról, hogy más adott-e be pályázatot, milyen számot írt bele.”

„Ha igen, érvénytelenítették” – érdeklődik a befektő. „Igen...” – válaszol Gansperger.

Kelenföldi Városközpont megmentését szorgalmazó kiadvány Fotó: Metropol/Máté Krisztián
Eddig 13 ezren írták alá a lakossági tiltakozást, az ügy mellé Németh Zsolt országgyűlési képviselő is odaállt Fotó: Facebook

 





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás