Gulyás Gergely: hová lett a pénz Budapesten? Karácsony csődbe vitte a fővárost





Fontos kérdésekre adott választ a Miniszterelnökséget vezető miniszter.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.07.06.
Módosítva: 2023.07.06.
Gulyás Gergely kormányinfó Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely  július 6-án, csütörtökön újabb kormányinfót tartott a szerda délutáni kormányülés után. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az EU-csúcson elhangzott döntésekkel kezdte a tájékoztatást. 

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely / Fotó: Balogh Zoltán

Brüsszel migránsgettót erőltetne Magyarországra

„A magyar kormány nem járult hozzá annak a döntésnek a meghozatalához, hogy ne kelljen egyhangú döntés a migránskvótás határozathoz. Nem menekültekről, migránsokról van szó. Magyarország nem támogatja migránsgettók létrehozását” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

Ennek a migrációs paktum értelmében befogadótáborokat kellene létrehozni a migránsok számára.A kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

„Mindent elkövet a kormány, hogy ezek a szabályok ne lépjenek életbe” – tette hozzá. Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a lengyel kormány is a magyar álláspontot osztotta. 

A tárcavezető kifejtette: Közép-Európa valamennyi felelős kormányának, "ahol a társadalmak még mentesek mindazoktól a következményektől, amelyekkel a migráció együtt jár", mindent meg kell tennie, hogy "ez a teljesen értelmetlen és őrült szabályozás" ne léphessen hatályba. Ezért nem engedte a magyar miniszterelnök, hogy az európai uniós csúcson közös nyilatkozatot fogadjanak el az állam- és kormányfők - magyarázta.

Kiemelte: a jogszabálytervezet nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, hanem az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni. Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, befogadótáborokat kellene nekik létrehozni - mondta. Hozzátette: ezeknek a befogadótáboroknak az ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, mert aki menedékkérelmet nyújt be a határon, azt be kellene engedni az ország területére.

Brüsszel még több pénzt  kér Ukrajnának

Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól. Ez a magyar szja-befizetések 15-szöröse. Ezt a befizetést sem támogatja Magyarország, és éppen ezért most az a kérdés, hogy a korábbi támogatásokat mire költötte Ukrajna és az unió. Gazdasági területen az EB újabb és újabb követelései jelennek meg.

„Közben Lengyelországnak és Magyarországnak még egy fillért sem adtak, akiknek igen, azoknak lassan utalnak. A pénzből persze 50 milliárdot Ukrajnának adnának, a többit bürokráciára, illetve migránsokra, de nem határvédelemre” – hangzott el a kormányinfón Gulyás Gergely szavai. 

Tisztázni kell, mire költötte Brüsszel a pénzt! Hol a pénz? 

Az uniós költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ezért a tervezett módosítás elfogadására reális esély nincsen - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a Kormányinfón közölte: Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, ami a tizenötszöröse az összes magyar éves szja-befizetésnek, nagyjából a teljes éves magyar állami költségvetés összege. Ebből nyilván lényegesen kevesebb jut Magyarországra, de ez az összeg még így is óriási, elég nagy ahhoz, hogy még Ausztria vagy Németország sem akarja ebben a formában vállalni - mutatott rá.

Kiemelte: több kérdést kell tisztázni, így azt, hogy mire költötte Brüsszel a pénzt, hiszen nem kevesebb, hanem több pénznek kellene lennie, Lengyelországnak és Magyarországnak ugyanis még egyetlen fillért sem adtak. Ráadásul azok az országok, amelyek a helyreállítási alapból részesedtek, arra panaszkodnak, hogy a kifizetések lassúak - mondta.

Hangsúlyozta: Brüsszel kérése alapján 50 milliárd euró menne Ukrajnának, továbbá kamatkiadásokat akar az Európai Bizottság finanszírozni, migránsokra költeni, de nem határvédelemre, sőt, másfél milliárd euró a brüsszeli bürokrácia fizetésemelésére menne. Magyarország ehhez nem tud hozzájárulni, és miután a költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ilyen módosítás elfogadására reális esély nincs - jelentette ki Gulyás Gergely.

Brüsszel  el akarja törölni a rezsicsökkentést

A Brüsszel által elvárásként megfogalmazott rezsicsökkentés eltörlését sem támogatja Magyarország.

Szó sem lehet a rezsicsökkentés eltörléséről és a családtámogatások megszüntetéséről. Valóban az egészségügyi kiadások megnőttek a béremelések miatt, és az oktatás területén is erre készül a kabinet

– hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergely elmondta, Brüsszel számtalan követelést fogalmaz meg Magyarországnak gazdasági területen is, ez igaz a helyreállítási alapra, valamint az európai szemeszterre is, amely az európai uniós tagállamok gazdasági kormányzását minősítő rendszer. Hozzátette: az európai szemeszterben a Magyarországnak tett ajánlások között szerepel a hatósági energiaárak megszüntetése, azaz a rezsicsökkentés felszámolása, Magyarországnak ezen kívül meg kell vizsgálnia a családügyi, az oktatási, az egészségügyi kiadásokat. Közölte, Magyarország ezeket a vizsgálatokat el fogja végezni, de Brüsszel ezen kiadások felülvizsgálatakor semmilyen kötelező elvárást nem írhat elő, amely az e területekre fordított összegek csökkentését indokolná.

Kitért a tanári béremelésekre is. A következő időszakban várható a tanárok számára béremelés. Ennek kapcsán kérte a baloldali képviselőktől, hogy ne akadályozzák meg a béremelést. Továbbá egy 170 milliárdos átcsoportosítást is bejelentett, ami a kórházak, iskolák számára nyújt segítséget a rezsiterhek kapcsán. 

Gulyás: A baloldal támogatja a migrációt és lebontaná a kerítést

Újságírói kérdésre elmondta, a francia kormány mielőbb állítsa helyre a közrendet. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy miért alakult ki olyan helyzet Franciaországban, amit láthatott mindenki. 

„A kormány azért tesz a migráció ellen, hogy ne legyenek olyan állapotok Magyarországon, mint Franciaországban. A baloldal támogatja a migrációt és lebontaná a kerítést.”

Karácsony csődbe vitte a fővárost

Gulyás Gergely Budapest esetleges csődjével kapcsolatban azt mondta, hogy Budapest vezetése is azt állítja, hogy csődközeli állapotba került az ország leggazdagabb városa. Nagyon jó állapotban vette át a fővárost Karácsony Gergely - tette hozzá. 

Karácsonyék akadályozzák a sebességmérők kihelyezését

Karácsony Gergely szerint az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetőek lennének sebességmérő kamerákkal és drákói szigorúságú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ugyanakkor hónapok óta nem válaszol a BRFK-nak arra a levelére, amelyben a rendőrség négy traffibox kihelyezéséhez kért segítséget, az emberei pedig nem oldották meg a rendőrség kéréseit.

Karácsony pénzmosási ügybe keveredett

Gulyás egy másik kérdésre elmondta, van a hazugságnak egy balkáni módja, amit a főpolgármester tett a kampánypénzek kapcsán. Egy pénzmosási ügybe keveredett a főpolgármester - tette hozzá. Alappal feltételezik, hogy itt megsértették a jogszabályokat - mondta Gulyás. 

Maradnak a családtámogatások

Nem lesz semmilyen változás a jelenleg is érvényben lévő családtámogatási formákon 2024-ben - mondta egy másik kérdésre Guylás. Az állam mindig igyekezett saját magán spórolni - tette hozzá. A központi igazgatásban dolgozók száma csökkent, míg a beruházások egy részét elhalasztották egy-két évvel - mondta a miniszter. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy a kormány továbbra is tárgyal a Budapest Airport megvételéről. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás