Forrnak az indulatok, továbbra sincs megoldás a pesti bulinegyed ügyében





Niedermüller Péterék ígéretüket megszegve megint leszavazták a szórakozóhelyek éjféli záróráját.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.05.
Módosítva: 2023.07.05.
Niedermüller Péter nyitvatartás bulinegyed

Továbbra sincs megoldás a pesti bulinegyeddel kapcsolatban, Niedermüller Péter és a kerületet vezető MSZP–DK–Momentum-koalíció ígéretüket megszegve ismét leszavazták a szórakozóhelyek éjféli záróráját. Az Élhető Erzsébetváros és a Fidesz négy képviselőjének támogatásával a minap rendkívüli testületi ülést hívtak össze, hogy megoldást találjanak a problémára. A későig nyitva tartó kocsmák témája nagy vitát vált ki a kerületben és egész Budapesten, nehéz is lenne igazságot tenni, hogy kinek van igaza az ügyben, de az tény: Niedermüller a kampányban azt ígérte, „rendbe teszi a bulinegyedet”.

Örök vita a kerületben a bulinegyed körül Fotó: Balogh Zoltán

Már az sem volt egyszerű, hogy a téma napirendre kerülhessen, mert a polgármester az előző ülésen nem volt hajlandó napirendre venni a javaslatot, csak a képviselőtestület ¼-ének rendkívüli indítványával sikerült rákényszeríteni, hogy egyáltalán tárgyalni lehessen róla. A mostani ülést a polgármester már nem tudta elkerülni, és színt kellett vallaniuk, hogy betartják-e, amit 4 évvel ezelőtt a lakosságnak megígértek.

Az Élhető Erzsébetváros azt szerette volna elérni, hogy Erzsébetváros „zárkózzon fel” a többi kerületben működő nyitvatartási szabályozáshoz, hiszen a főváros összes többi kerületében éjfélkor minden szórakozóhely bezár. Mint írták, a bulinegyedben erre azért is szükség van, mert a Covid elmúltával újra szintet lépett a bűnözés, a garázdaság, az utcai tömeges üvöltözések és rendbontások, a helyi lakosság életének kárára.

Se kiköpni, se lenyelni nem tudja Erzsébetváros a bulinegyedet Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

A július 4-re összehívott rendkívüli ülésen a 15 fős testületből 10 képviselő és számos dühös lakó jelent meg az ülésteremben. A napirend Garai Dóra két javaslatából állt. A független politikus azt szerette volna elérni, hogy a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartását illetően ugyanolyan szabályozás legyen, mint az összes többi budapesti kerületben.  Jelenleg ugyanis több mint 200 hely lehet nyitva éjfél után, dacára az ennek „szigorú feltételeket” szabó, kritériumrendeletként emlegetett helyi előírásnak.

A másik javaslata arra vonatkozott, hogy az éjszakai vendéglátóhelyektől befolyó önkormányzati bérleti díjbevétel 20 százalékát a kocsmák működését elszenvedő társasházak kaphassák meg kompenzációként. Szücs Balázs alpolgármester a vitát hamar rövidre zárta, mondván, a felvetésnek semmi értelme nincs. Korábban az előző önkormányzati ciklusban, még Vattamány Zsolt polgármestersége idején sikerült a helyieknek kiharcolniuk, hogy önkormányzati tulajdonú bérleményben ne lehessen vendéglátóhelyet működtetni. A most hivatalban lévő testület ezt a szabályt viszont eltörölte. 

Jelenleg a történelmi zsidónegyedben – bár elméletileg egy lakóövezet – mára már lehetetlen élni, egyúttal pedig az itt működő több száz olcsó turistákra apelláló »itató« tönkreteszi a történelmi városrész épített és kulturális emlékeit. Ez nem az a kulturális negyed, amit 2019-ben a jelenlegi vezetés megígért

írta közleményében az Élhető Erzsébetváros.

Az ügyben megkerestük az erzsébetvárosi önkormányzatot, és a következő tájékoztatást adta lapunknak:
„Tisztelt Metropol,

Józsefvárosban, Terézvárosban és Belváros-Lipótvárosban is hasonló szabályozás van érvényben, mint Erzsébetvárosban. A VII. kerületben ezt kritériumrendszernek hívják, és azok a vendéglátóhelyek maradhatnak nyitva éjfél után, akik teljesítik az abban foglalt feltételeket, a többiekre az éjféli záróra érvényes.

A bulinegyed féktelen növekedése az előző, fideszes kerületvezetés hagyatéka, az abból fakadó problémák mérséklése egy hosszú távú folyamat. Emlékeztetőül: a 2018-ban kiírt népszavazás érvénytelen lett, mindösszesen 4572 kerületi lakos mondta azt, hogy éjfélkor zárják be a szórakozóhelyeket.

Az éjfél utáni nyitvatartást szabályozó kritériumrendszer bevezetése konszenzussal jött létre, melynek kialakításában az összes érintett fél részt vett a lakosoktól kezdve a vendéglátóhely-tulajdonosokig. Az éjszakai nyitvatartás megtiltása szembe menne a 2020-ban közösen megalkotott kompromisszumos intézkedéssel.

A bevezetett kritériumrendszer jelentősen enyhíti a vendéglátóhelyek zajterhelését az éjjeli göngyölegmozgatás és áruszállítás megtiltásával, valamint a köztéri alkoholfogyasztás visszaszorításával, ezenfelül előírja a nyitva tartó helyek mellékhelyiségeinek ingyenes hozzáférhetőségét is. Az önkormányzat rendszeresen ellenőrzi az éjféli utáni nyitvatartáshoz kötődő szabályok betartatását, a rendszeresen szabályszegő helyeket ideiglenes bezárással, végső esetben pedig az engedély visszavonásával is büntetheti.

A belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek működését szabályozó rendelet 2020 márciusában került elfogadásra. Mivel a 2021-es év első felét a koronavírus-járvány határozta meg, így valójában a 2022 év volt az első teljes év, amikor a kritériumrendszer már érvényben volt. Éppen ezért kezdeményezte Niedermüller Péter polgármester a június 21-ei testületi ülésen, hogy a testület őszi ülésszakán tekintsék át minden részletre kiterjedően a szabályozást.”
 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás