Dr. Kasza Gyula visszautasítja a magyar kutatókat ért brüsszeli vádakat





Az Európai Bizottság nem ad lehetőséget a magyar kutatóknak arra, hogy még több nemzetközi sikert érjenek el. Dr. Kasza Gyula kiáll a kutatóinkért az Európai Parlamentben.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.06.06.
Módosítva: 2023.06.06.
Európai Bizottság Dr Kasza Gyula Erasmus és Horizont Európa magyar kormány pályázat

A magyar kutatókkal szembeni bizalmatlanságot szül az Európai Bizottság döntése, amivel  kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az EU által finanszírozott Erasmus és Horizont Európa programból. Dr. Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense, kutatócsoport-vezetője június 7-én szót emel a kutatóinkért az Európai Parlamentben.

European Parliament Building
Az Európai Bizottság  kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az EU által finanszírozott Erasmus és Horizont Európa programból Fotó: Dursun Aydemir

„Épp most érett be a munkánk gyümölcse!”

Az EU LIFE program keretén belül dr. Kasza Gyula és csapata indította el a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési társadalmi programját „Maradék nélkül” néven. Az eredményesen zárult LIFE projektek közül egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a legjobb hármat, három kategóriában. A Maradék nélkül projekt a Környezetvédelem kategóriában bejutott az első 3 közé és rengeteg közönségszavazatot kapott.

A kutatócsoportunk eljutott odáig, hogy számos nemzetközi kutatásban veszünk részt, és a régi partnereink mellett ma már új konzorciumok is rendszeresen hívnak is minket 

– mondta dr. Kasza Gyula. „Az egyik sikeres programból következik egy másik, majd egy harmadik. Vannak olyan kutatóintézetek a partnereink között, amik Európa vezető intézményei közé tartoznak, s akikkel most már nagyjából tíz éve dolgozunk együtt. Beérett a munkánk gyümölcse. Nagyon jó emberi kapcsolatok, barátságok alakultak ki, de ami ennél még fontosabb, hogy olyan kutatási együttműködés jött létre, aminek segítségével fel tudunk zárkózni Európa élvonalához. Így egy magyar doktoranduszhallgató, fiatal kutató úgy is be tud kapcsolódni a nemzetközi tudományos közéletbe, hogy közben Magyarországon marad, és a munkájának haszna is jelentős részben itt csapódik le. Ennek a kulcsa az, hogy közös programjaink lehessenek. Ezek úgynevezett közvetlen uniós finanszírozású kutatási programok, mint amilyen a Horizont Európa is. Ez azt jelenti, hogy egy konzorcium részeként pályázunk, és a döntést az Európai Bizottság hozza meg, méghozzá úgy, hogy professzionális szakértőket kérnek fel, akik elbírálják a pályázatokat. Mi nem is ismerjük ezeket a szakértőket, tehát semmilyen ráhatása nincs a magyar kormánynak, és természetesen nekünk sem, hogy ki hol bírálja el a pályázatokat és ez jól is van, mert így a legjobb nyer” 

– fejtette ki dr. Kasza Gyula a Ripostnak.

 dr. Kasza Gyula,
Dr. Kasza Gyula a magyar kutatókért emel szót az Európai Parlamentben Fotó: Molnár Péter

Dr. Kasza Gyula cáfolja az brüsszeli vádakat

Nem a magyar kormány ítéli oda a pénzeket, nem a magyar kormány dönt a pénzek elosztásáról, és nem a magyar kormány ellenőrzi ezeknek a pénzeknek a jogszerű és a célszerű felhasználását. Ez mind az Európai Bizottságban történik. Most ezek után zártak ki minket ezekből a programokból, amiket olyan forrásból fizetnek, amiket közvetlenül ők ítélnek oda, és ők is ellenőriznek.

„Soha nem merült fel korrupció gyanúja, az ellenőrzés során soha nem volt olyan megállapítás, ami miatt vissza kellett volna fizetni összegeket. Mindeközben nem kaptam soha senkitől olyan utasítást, hogy az elnyert forrásokat hogyan kellene itthon elköltenem, a kutatócsoport tagjait hogyan válasszam ki, kinek milyen juttatásokat kell adnunk” – utasította vissza a brüsszeli vádakat az egyetemi docens, aki úgy érzi, hogy alaptalan a bizalmatlanság a magyar kutatókkal szemben.

A kormány is mellettük áll

A magyar kormány álláspontja az, hogy kitart a hazánk jövőjét szolgáló, a felsőoktatást megújító intézkedések mellett, és nem engedi, hogy hallgatóinkat, oktatóinak és kutatóinkat jogtalan sérelem érje. Brüsszel a diákokat és az egyetemi oktatókat bünteti, hiszen a forrásokat közvetlenül ők használják fel.





 





Ezeket olvastad már?
Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás