Döbbenet: csupán így vehetjük észre, hogy mikor ér Magyarország fölé a kanadai füstfelhő





Már Nagy-Britanniát is elérte az a füstfelhő, ami a kanadai erdőtüzekből indult még májusban. A füst az előrejelzések szerint a hét hátralevő részében már egész Európát is elérheti.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.30.
füstfelhő Magyarország Norvégia

Norvégia után Nagy-Britanniát is elérte az a füstfelhő, amely az előrejelzések szerint a hét hátralevő részében Európa felső szintjén maradhat. Mivel a füst nagy magasságban jut be a légkörbe, hosszabb ideig képes lesz elhúzódni és nagy távolságokat megtenni.

UNITED STATES - ORANGE SMOG FROM CANADIAN WILDFIRES
Fotó: AFP

A Kanadában tomboló erdőtüzekből származó füst korábban gyakorlatilag teljes füstbe borította New Yorkot. Az áldatlan állapotok miatt a metropoliszban ismét előkerültek a maszkok is, mivel a füst miatt veszélyes szintre emelkedett a hatalmas város levegőjének szennyezettsége. A helyzet tarthatatlansága miatt le kellett mondani a szabadtéri tevékenységeket az állami iskolákban. Ashwin Vasan, New York egészségügyi biztosa korábban azt mondta, hogy a város levegőminősége az 1960-as évek óta a legrosszabb.

  

Mindezek tükrében joggal merül fel a kérdés, hogy Magyarországon is kialakulhat-e egy olyan apokaliptikus helyzet, mint ahogyan az New Yorkban történt. Németh Lajos meteorológus szerint észrevétlenül a magasabb rétegekben előfordulhat hazánkban is a füstfelhő, de különösebb gondot nem fog okozni. A meteorológus lapunknak azt mondta, hogy a közép-európai térség jóval rövidebb, mint a tengeren túli kanadai, és a nyugat-európai, ezért annyira se lehet látni majd, mint a Magyarországra gyakorta begyűrűző szaharai port.

Lényegében semmilyen hatása nem lesz az időjárásra és az emberi egészségre 

– húzta alá.

A szakember úgy véli, hogy a füstfelhő leginkább a skandináv államok: Grönland, Izland és Norvégia szempontjából lehet csak veszélyes, ám már ott is jóval gyengébb, mint amilyen az Egyesült Államokban volt. Mint mondta, a füstfelhő folyamatosan veszít az erejéből, ahogy Kelet–Délkelet irányba halad. 

Ide is beszivároghat, de semmilyen hatása nem lesz. Egyedül csak egy vöröses fényt lehet majd észrevenni naplementekor

– zárta kérdésünkre.

Pintér Ferenc meteogyógyász szerint a füstfelhőnek semmilyen egészségügyi hatása nem lesz a szervezetünkre. Mint mondta:

Magyarországon jelenleg tiszta a levegő, és ahhoz, hogy komolyabb egészségügyi problémák alakuljanak ki, huzamosabb légszennyezettség kell

– hívta fel a figyelmet a lapunknak a szakember.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás