„Már nem nevet” – demenciával diagnosztizálták a 19 éves lányt





Először azt hitték, a koronavírus utóhatása, de sokkal nagyobb volt a baj.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.05.21.
demencia tinédzser

Egy édesanya szíve megszakadt, amikor demenciával diagnosztizálták mindössze 19 éves lányát. Az 50 éves Rebecca Robertson kezdetben azt hitte, hogy Gianna Cabo gondolatai a koronavírus fertőzöttsége miatt ködösültek el. 

orvos, doktor, kórház, egészségügy, Shutterstock illusztráció
Képünk illusztráció / Fotó: Shutterstock

Giannát teljesen váratlanul érték a tünetei, hirtelen nehezen boldogult az órákon, és kitűnő átlaga hamar elillant. A memóriája a következő időszakban folyamatosan romlott. Olyannyira, hogy már az alapvető háztartási feladatokat sem tudta elvégezni, például a konzervnyitót működtetni.

Így Rebecca úgy döntött, orvoshoz viszi tinédzser lányát. Egy neurológus megállapította, hogy Gianna jobb központi lebenyében nincs elektromos aktivitás, és demenciával diagnosztizálta.

„Úgy éreztem, mintha valaki épp most ütött volna szíven. Ott ültem kábultan. Azt gondoltam, hogy ez nem lehet igaz, hiszen még csak 19 éves. Soha nem gondoltam volna, hogy ez demencia lehet – a legvadabb álmaimban sem” – emlékezett vissza a diagnózis okozta érzéseit az anyuka. 

Rebeccának most napról napra azt kell néznie, ahogy a lánya apránként elveszíti önmagát. De elhatározta, hogy nem adja fel, és az utolsó pillanatig próbál gyógyírt keresni a számára – írja a Mirror. 

„Úgy érzem, mintha kicsúszna a kezeim közül, és senki sem tudja, mit tegyen. Csak azért imádkozom, hogy legyen olyan kezelés, ami reményt adhat neki. Már nem nevet. Nem kel ki az ágyból. Bármit kérdezel tőle a nap bármely szakában, csak annyit mond: „Nem emlékszem.” A legszomorúbb az, hogy ez nem zavarja Giannát. Nincs benne semmi érzelem. Semmi. 100 százalékig közönyös” – mesélte összetörten Rebecca. 

Bár a demenciát gyakran a 65 éves és idősebb emberekkel hozzák összefüggésbe, de életkortól függetlenül bárkit érinthet.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás