RETRO RÁDIÓ

Tényleg közös tulajdonba kerülnek a társasházi lakások? Most kiderül!





A közösségi oldalakon elterjedt, hogy változni fog a társasházi törvény. Tényleg közös tulajdonba kerülnek a társasházi magánlakások? Egy szakértő tisztázta a helyzetet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.14.
társasház lakás törvénymódosítás

Nyáron életbe fog lépni egy új törvény, ami a társasházakat érinti. Eszerint a társasházaknak jogi személlyé kell alakulniuk, vagyis gyakorlatilag céggé. Emiatt sokan azt gondolják, hogy közös tulajdonba kell majd adniuk a magántulajdonban lévő társasházi lakásukat. Ez tényleg így van? Valóban közös tulajdonba kerülnek a társasházi lakások?

Budapest, IX. kerület, Ferencváros, társasház, lakás, felújítás, csontok, maradványok, horror, Erkel utca,
Tényleg közös tulajdonba kerülnek a társasházi magánlakások? Fotó: Ripost/Vaskó Tamás

Több ezer emberben merült fel ez a kérdés

Egyetlen nap alatt már több mint ötezren osztották meg a Facebookon azt a bejegyzést (ma már 9000 felett jár), amely szerint hamarosan 4,5 millió társasházi lakástulajdonos veszítheti el tulajdonosi státuszát és rendelkezési jogát magántulajdona felett, és nem szólhat majd bele a társasházak döntéshozatali folyamatába egy 2023. július 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás miatt. Ez valóban így van? A Világgazdaság megkérdezte erről a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnökét.

Tényleg közös tulajdonba kerülnek a társasházi lakások?

Bék Ágnes, a TTOE alapító elnöke szerint a közösségi oldalakon terjedő felvetés valószerűtlen, de pontosan hivatkozik a törvénytervezetre, ami valóban jogi személyként nevezi meg a társasházakat. Csakhogy a szakértő szerint a társasházakat is érintő, hamarosan életbe lépő törvény a jogi személyek nyilvántartásának rendezését és egységesítését szolgálja, a társasházban élők számára nincs hátrányos következménye, előnye viszont annál több. Vagyis nem lesz társasházi közös tulajdon senkinek a magántulajdonú lakása.

Ez okozhatja a félreértést

Az eredeti posztban közzétett megfogalmazás szerint a törvénymódosítás azzal fog járni, hogy a lakóknak (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) be kell majd adniuk a lakásukat a társasházi vagyonba, mint egy kft.-alapításkor. Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem az ő tulajdonuk lesz, hanem a társasházé, vagyis nem birtokolhatják majd a saját lakásukat, csak használhatják azt. Ezzel szemben a Világgazdaság által megkérdezett szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy csak a társasházi ingatlanok nyilvántartásba vételi rendszere fog változni, ami inkább jó, mint rossz, és a társasházi lakástulajdonosokra ennek semmilyen káros következménye nem lesz.

Mi fog változni pontosan és miért lesz ez jó?

Egészen pontosan az fog történni, hogy a társasházak bekerülnek a jogi személyek nyilvántartási rendszerébe másokkal együtt, ezáltal nyilvános adattá, bárki számára elérhető információvá válik, hogy ki képviseli a társasházat, vagyis ki a társasház kezelője vagy a közös képviselője. Jelenleg rendkívül bonyolult, hosszadalmas és gyakorlatilag kivitelezhetetlen és végigvihetetlen procedúra egy tetőtér értékesítése, amikor minden egyes tulajdonossal egyenként, sőt, tulajdonosváltozás esetén a résztulajdonra vonatkozóan is rendelkezni kell például házmesterlakás esetében.

Nem mindegy, hogy egy több lakásból álló ingatlanban milyenek a jogi viszonyok Fotó: MTVA/Váli Miklós
Fotó: Váli Miklós




Van, ami nem fog változni

A majdani módosítás nem érinti a magántulajdont, a társasházakat, illetve a társasházi lakásokat és a közös tulajdonú részeket továbbra is és változatlanul a földhivatalok tartják nyilván, továbbá a társasházakról szóló törvény is érvényben marad, amely a tényleges működési szabályokat tartalmazza.

 





Ezeket olvastad már?
Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás