Ismét csodában lehet részünk, ha csütörtökön az eget kémleljük!





Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik csütörtökön az égboltot fürkészik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.04.06.
égi jelenés Mars Vénusz

Egy kis szerencsével csodában lehet részünk csütörtökön, nyugaton a Vénusz-Fiastyúk kettőse, keleten a Hold-Spica együttálása nyújthat lélegzetállító élmény. A különleges égi jelenség során a Vénusz  szivárvány színeivel fog elkápráztatni minket. Eközben a Bika csillagképben található gyönyörű Fiastyúk hét kékesfehér óriáscsillaga már szabad szemmel is megpillantható lesz. A csak Hét nővér néven ismert  csillagok a Hyadok féltestvérei voltak. Ha az időjárás is engedi, akkor távcsövünkkel további csillagokat csodálhatunk meg, sőt egy négyescsillag, és egy hattagú csillaglánc is ránk mosolyoghat. 

Fotó: Pixabay

A nyugaton lenyugváshoz készülődő Vénusz-Fiastyúk kettős után tekintetünket érdemes lesz a keleti horizontra helyezni, ahol egy különleges együttállásban lehet részünk. A telihold ugyanis 2,5 fokra közelíti meg a pompás Spica csillagot. Miután kigyönyörködtük magunkat könnyen szemügyre vehetjük a teli holdkorong hatalmas sugársávos krátereit. 

Folytatva a kalandunkat végül megcsodálhatjuk a Marsot is. A szabad szemmel is látható külső bolygószomszédunknál a bolygókorong kékesszürke tengereit a bazaltos szálkőzet, a világos narancssárga terra területeket pedig a vastag marsi por okozza. A Naptól távol járó bolygó erőteljes fázisát is megfigyelhetjük.Végül a vörös bolygóban gyönyörködhetünk, amit szabad szemmel is könnyen megpillanthatunk, ám az erőteljes fázisai most nem mindennapi hatást kölcsönöz majd a bolygónak. 

A csodálatos bolygóegyüttállás láthatósága alapvetően az időjáráson múlik. A Köpönyeg előrejelzése szerint csütörtök reggel ugyan még többórás napsütésre számíthatunk, majd északkelet felől erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék csak északkeleten fordul elő. Itt eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, napközben 9-11 fok körüli értékeket mérhetünk majd.
 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás