Elképesztő fordulat: Felborult az évszakok sorrendje?

A hétvégén két hidegfront éri majd el Magyarországot, mely miatt az ilyenkor szokatlan meleghez képest még hidegebbnek érezzük majd az időt. A furcsa változás a szervezetünket is nagyon megviseli majd.Megosztás
Szerző: H.Á.
2023.03.25. 10:00
időjárás tavasz hideg Lehűlés

Az elmúlt napokban megtapasztalhattuk magunkon, hogy mennyire megviseli a szervezetünket az ilyenkor megszokotthoz képest is óriási melegedés, valamint a tavaszi fáradtság. A jövő hét első felében ugyanakkor mindez a visszájára fordul.

A jövő hét elején óriási lehűlésre kell számítsunk. Fotó: Végh István / Metropol

Péntekén egy hidegfront közelítette meg hazánkat, mely miatt az addigi felmelegedés enyhült. Szombaton kora délutánig erősen felhős, borult lesz az ég. Néhol szél, eső, zápor várható majd. Délutántól északnyugat felől csökken a felhőzet. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős. 14-15 fok köré csökken a nappali hőmérséklet. Ezután vasárnap délelőtt változóan felhős lesz az ég, majd déltől délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre többfelé ered el az eső – hívta fel a figyelmet a Köpönyeg.

Míg vasárnap és hétfőn nappal akár 20 Celsius-fok körül is alakulhat a hőmérséklet, addig éjjel 10 Celsius-fok körül. Mindez kedden és szerdán hirtelen megváltozik majd, akkor ugyanis a nappali hőmérséklet 10, míg az éjszakai 0 Celsius-fok körül alakul majd. Azaz közel 10 Celsius- fokos lehűlésre kell számítsunk.

Mindez részben annak is köszönhető, hogy a pénteken megérkezett hidegfrontot egy másik is követi majd. Az egymás után nem sokkal érkező hidegfrontok átvonulása után, melyek főként az északi országrészre lesznek jellemzőek, csütörtökön fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet.

Egymás után generálódó frontok határozzák meg Európa időjárását. A hétvégére két egymást követő hidegfront jön és alakítja át az időjárásunkat.

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

A meteogyógyász arra is felhívta a figyelmet, hogy mennyire szokatlan, hogy az elmúlt napokban a meteorológiai értelemben vett nyár, azaz a 25 Celsius-fok körüli hőmérséklet hatásaival kellett számoljunk.

Ez már önmagában nagyon megterheli a szervezetünket, sokkal többször, jobban és hosszabb ideig fájhat például az időjárás hirtelen változásaira érzékenyek feje. Az alvásproblémákból adódó kialvatlanság, a figyelmetlenség, a koncentrációs zavarok, az ingerültség, a szédülés, az étvágytalanság és a keringési problémák olyan tünetek, melyeket ezekben a napokban tapasztalhatnak magukon az efféle változásokra érzékenyebbek – mondta a Meteo Klinika igazgatója.

Amit ezek ellen tehetünk, az leginkább az, hogy igyekszünk mérsékelni a minket érő negatív és pozitív hatások arányát. Arról pedig továbbra sem szabad megfeledkeznünk, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás mennyire fontos a regenerálódásunkhoz.

 

Ezeket olvastad már?
Hatalmas a pánik: két kisfiú tűnt el a Dunában

Hatalmas a pánik: két kisfiú tűnt el a Dunában

"Egy egészséges gyermeket így tönkretenni" – sokakat megbotránkoztatott a 14 éves élsportoló kislány drámája

"Egy egészséges gyermeket így tönkretenni" – sokakat megbotránkoztatott a 14 éves élsportoló kislány drámája

Bejelentés jött, ami a nyugdíjasokat is érinti: benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek

Bejelentés jött, ami a nyugdíjasokat is érinti: benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek

Rettenetes hír jött, villámcsapás végzett egy SUP-ozó férfival

Rettenetes hír jött, villámcsapás végzett egy SUP-ozó férfival

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás