RETRO RÁDIÓ

Tavasz lett télen: ezért viseli meg szervezetünket az enyhe időjárás





Bár a rezsiszámlánknak jót tesz a tavaszias idő, a szervezetünket komolyan megviselheti az idei enyhe tél. A változékony időjárás különösen a frontérzékeny embereket viseli meg, de mindenki érezheti szervezetén a kellemetlen tüneteket.



Megosztás
Szerző: K.D.
Létrehozva: 2023.01.10.
front időjárás érzékenység

Alvászavart és vérnyomásproblémákat okoz a front

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok hazánkban. Az eddigi évekhez képest szokatlanul enyhe az időjárás, ami az egész élővilág számára problémát okoz, beleértve az emberi szervezetet is. Csütörtökön pl. ismét lehűl a levegő, ám ezt követően ismét kezdődik a felmelegedés a Köpönyeg szerint. 

Frontok váltják egymást, a napokban sok lesz az eső is Fotó: Keresztesi Balázs

Már egy hete nem tudok aludni az időjárás miatt. Nem fáj a fejem, csak nem alszok

– mondta a Metropolnak Ica, aki legutóbb hajnali háromig nem tudott pihenni a melegfront miatt. 

Az alvászavar egy létező tünete a frontérzékenységnek, ami jelentősen ronthat az életminőségen. Szintén nem kedvez a változékony időjárás a magas vérnyomással küzdőknek sem. 

Nagyon felmegy a vérnyomás, amikor melegfront van, legalábbis nálam. Fejfájással is jár, szédülünk, tehát minden jön ebben a meleg időben. Sokkal jobb lenne, ha jó kemény tél lenne

– árulta el Egyedi Attiláné. 

Szintén a fagyoknak örülne Szilágyi Sándor is, akinek műtét miatt a csípője fáj, ha front van. 

Engem nagyon megvisel, mert csípőműtétem volt és annyira megérzi azt, hogy én nem bánnám, ha inkább nem 10 fok meleg lenne, hanem 10 fok hideg. Hóval együtt, mert az az igazi.

Érdemes komolyan venni a tüneteket a szakember szerint

Ahány ember, annyi reakció az időjárás-változásra. Ez nem meglepő, hiszen minden szervezet más, így mindenkinek egyedi megoldásra van szüksége – árulta el szerkesztőségünknek dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. 

Komolyan kell venni ezt a betegséget. Rengeteg tünettel jár, például fejfájással, vérnyomás-ingadozással vagy rosszulléttel, de komoly alvászavart, fáradékonyságot, figyelmetlenséget, sőt akár agresszivitást is okozhat. Mindenki a saját érzékenysége alapján reagál az időjárásra, egyéni tünetekkel, így a megoldás is egyéni

– hangsúlyozta a szakember. 

A tavaszias időjárással a legnagyobb baj a változékonyság, amit nehezen visel az emberi szervezet.

A probléma az a jelenlegi időjárással, hogy a szokásos téli hőmérséklettől nagy mértékben, erőteljesen tér el, ráadásul hosszan. A szervezet azért viseli nehezen, mert ez a kora tavaszias jelleg változékony időjárás mellett valósul meg, ami megterhelő a megszokott téli, nyugodtabb időjáráshoz képest. Most olyanok is tapasztalhatnak komoly tüneteket, akik korábban nem voltak érzékenyek a frontra” – hangsúlyozta dr. Pintér Ferenc. 

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.
Pintér Ferenc meteogyógyász szerint érdemes komolyan venni a tüneteket Fotó: Pintér Ádám / Dr. Pintér Ferenc

A magyarok egyharmada érintett lehet

Hozzátette: A változékony időjárás sok ember életminőségét tönkreteszi. A magyarok mintegy 1/3-a érintett a frontérzékenységben. Dr. Pintér Ferenc szerint nem érdemes akármilyen megoldással próbálkozni. A komolyabb tüneteket minden esetben ki kell vizsgáltatni, amire tudományosan megalapozott módszerek állnak rendelkezésre. 

Ma már nagyon eredményesen tudják kezelni a Meteo Klinikán a komoly tüneteket. Érdemes szakemberekhez fordulni a problémákkal, mert nem létezik mindenki számára megfelelő valamiféle »antifront« tabletta. Személyre szabott vizsgálat szükséges, hogy javíthassunk a beteg életminőségén” – emelte ki a szakember.





 





Ezeket olvastad már?
Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás