RETRO RÁDIÓ

Megtudtuk, mi fog épülni a legendás fővárosi strandfürdő helyén – fellélegezhetnek a lakók





A felkapott pletykákkal ellentétben semmi esély nem volt a medencék megmentésére az állapotuk miatt, ám a korábbi strand helyére semmi olyan dolog nem fog kerülni, amitől a környéken lakók tartottak.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2023.03.08.
XVII. kerület strandfürdő építkezés rákoscsaba bontás

Ahogy arról a Metropol elsőként számolt be, elkezdődött Rákoscsabán, a több mint 90 éves Csabagyöngye strandfürdő lebontása. Az már korábban borítékolható volt, hogy fővárosunk történelemének egy darabkája tűnik el a korábbi strand lebontásával, ugyanis, mint megtudtuk, a medencék romló állapota és azok környezete is balesetveszélyes volt. Így az újranyitásról álmodni sem lehetett a 30 éve használaton kívüli fürdőben.

rakosmente elbontott strand
Elkezdődtek a Csabagyöngye strandfürdő bontási munkálatai. A Metropol megtudta, mi épül majd a helyén Fotó: Vaskó Tamás

A medencék az 1920-as évek végétől egészen a 80-as évek végéig működtek, a bezárását követően pedig 1999-ben került az Üdvhadsereg Szabadegyházhoz a terület. A szervezet a Metropolnak nyilatkozott a medencék elbontásának okairól, illetve eloszlatták azokat a tévhiteket, miszerint bármilyen nagy beruházás kerülne a strand helyére.

Semmi esély nem volt a rákoscsabai strand újranyitására

Az Üdvhadsereg Szabadegyháztól megtudtuk, hogy az egyház értékesítette a Lemberg utca 38–42. szám alatti ingatlanuk egy részét, és itt található a két romos medence.

A híresztelésekkel ellentétben nem lett volna mód a strand újranyitására, mivel az építése óta időközben életbe lépő, egyre szigorodó szabályozásnak nem tudott volna semmilyen módon megfelelni ez a terület

– árulta el az Üdvhadsereg. Rámutattak, hogy a strandot ezért is zárták be korábban, az szervezet pedig már a használaton kívüli területet vásárolta meg és azon szociális tevékenységet folytatott az utóbbi 20 évben. 

„A teljes rész hasznosításával kapcsolatban időközben több terv is született és került elvetésre. Mivel a méretei miatt a terület gondozása, és a rajta lévő tereptárgyak egyre veszélyesebbé váló, romló állapota sürgetővé tette azt, hogy megoldást találjunk, ezért felmerült a részleges értékesítés gondolata” – tette hozzá a szervezet.

30 éve nem működött már a Csabagyöngye strandfürdő Fotó: Vaskó Tamás/OSZK Roll

Fürdő helyet családi házak épülnek a területen

Nemcsak a fürdő, de annak környezete is romos állapotba került. Például a fákkal alaposan elbántak a szélviharok. Egy favizsgálati szakvélemény után 2022 októberében a telken található öreg fákat veszélyesnek és kivágandónak minősítették. Az eltávolított 11 fa helyett Magyarországon őshonos új fafajokat telepítenek majd. A hatalmas területen betonnal fedett rész már nem felel meg a családi házas övezetre vonatkozó előírásoknak.

Megoldást kellett találnunk ezekre a kérdésekre, azonban ez olyan költséggel járt volna számunkra, amelyet vállalni nem tudtunk. Ezért 2023 február hónap végén a terület egy része eladásra került.

Semmilyen hatalmas beruházás nem várható a területen, az Üdvhadsereg ugyanis csak olyan cégnek kívánta értékesíteni a területet, aki családi házakat akart oda telepíteni. 

Az új tulajdonos, a DebÉv Generál Kft. a tereprendezés után családi házakat kíván építeni

– számolt be róla az Üdvhadsereg sajtóosztálya.

A Metropol személyesen is felkereste a területet, és beszélt a környéken élőkkel. Itt olyan információkhoz jutottunk, miszerint néhány ingatlanügynök azzal a történettel értékesített drágábban házakat a környéken, hogy a közeljövőben wellnessközpont fog épülni a strand helyén. Lehet, hogy emiatt is élt az a feltevés a budapestiek fejében, hogy fürdő épül a régi strand helyére. Ez azonban szemfényvesztés volt.

 





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás