Tovább csúszhat a XV. kerületi rendelő átadása, mert késlekedik az önkormányzat





Bár a pénz meglenne rá, a polgármester tovább gáncsolja a beruházást.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.28.
Cserdiné Németh Angéla rendelő XV. kerület

Korábban soha nem volt még annyi bevétele a XV. kerületnek, mint most. Cserdiné Németh Angéla baloldali polgármester ennek ellenére úgy néz ki, idén sem akarja befejezni a Deák utcai rendelőt. A legutóbbi testületi ülésen parázs vita alakult ki a rendelőintézet ügyében.

KISS László; PIKÓ András; CSERDINÉ NÉMETH Angéla
A DK-s Cserdiné Németh Angéla polgármester a kormányra mutogat Fotó: Balogh Zoltán

A pénz megvan, csak a politikai akarat kéne

A kerületnek jelenleg 31 milliárd forintos költségvetése van, ami azt jelenti, hogy soha ennyi pénze nem volt, mint idén, mondta lapunk megkeresésére Lehoczki Ádám. A politikus szerint László Tamás korábbi fideszes polgármester úgy adta át anno a városvezetést 2014-ben, hogy minden rendelkezésre állt az építkezés megkezdéséhez. 

A 2014–2019 közötti ciklusban meg is kezdődtek a munkálatok, ám a kivitelezővel való cirkusz miatt hamar el is akadt a beruházás.

Mint mondta, 2019 óta gyakorlatilag áll a beruházás. Mindez úgy, hogy a 2022-es költségvetésben is pluszpénzt különítettek el a projektre, idén ráadásul várhatóan 6,2 milliárd forinttal több bevétele lesz az önkormányzatnak, mint amivel tavaly decemberben számoltak. 

Ebből 3,6 milliárd csak az iparűzési adó, ennek ellenére a polgármester mégsem törekszik arra, hogy befejezze a rendelőt

– hívta fel a figyelmet.

Lehoczki Ádám szerint a polgármester rendre azzal érvel, hogy azért nem valósul meg a Deák utcai rendelő, mert attól fél, mi lesz akkor, ha majd valamikor az állam átveszi az intézményt. A politikus szerint emögött egy hibás logika áll, mert a helyieket nem az érdekli, hogy ki a fenntartója az intézménynek, őket csak az érdekli, hogy az épület miért nincs már kész. 

Ha az önkormányzat elkészülne vele, azzal a lakosoknak tenne jót, nem az államnak. Nem az állammal kell versenyezni, hanem a lakosok érdekeit kéne szem előtt tartani, arról nem is beszélve, hogy az épület már régóta borzalmasan néz ki

– tette hozzá.

A kerület baloldali vezetése hallgat a botrányos rendelőfelújításról

A hányatott sorsú rendelő már jó ideje a kerület egyik szégyenfoltja. Az épület tervezése kerületi szinten 2015-ben fejeződött be, a kivitelezés megkezdésére pedig 2016 novemberében került sor, az akkor még kormánypárti városvezetés égisze alatt. Az eredeti tervek szerint a projekt 2018. április 15-re készült volna el, azonban a beruházás óriásit bukott. Pedig az épület és a park felújítása az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztését jelentette volna a kerületben.

Az újpalotai rendelőnek 2021. november 30. napjára kellett volna elkészülnie, de az orvosokat csak tavaly ősszel költöztette vissza a testület egyik pillanatról a másikra Fotó: Metropol/NZ

Egy korábbi vizsgálat szerint  a torzó 21 százalékban készült el, holott a kivitelező 25 százalékról beszélt korábban. A beruházás kapcsán korábban az önkormányzat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett 221 millió forintot követelve a kivitelezőtől. 

A torzó nemhogy nem készült el, de még csak nem is hasonlít a tervekben szereplő épületre. Az önkormányzat jelenleg is jogvitában áll a korábbi kivitelező céggel.

Hemzseg a botrányoktól a kerület

A XV. kerületben nem ez az egyetlen vitás beruházás, mint ahogyan arról írtunk, a kerület baloldali vezetése nemrég titokban módosította a Hősök útján lévő rendelő felújítását végző kivitelezővel lévő szerződését.  A legutolsó határidő szerint tavaly július 31-re kellett volna elkészülni a munkálatokkal. A szerződés szerint, 40 nap késedelem után, 176 milliós meghiúsulási kötbér terhelte volna a kivitelezőt.  

Az önkormányzat ennek ellenére titokban módosította a vállalkozási szerződést úgy, hogy az el nem készült munkálatokkal csökkentette a műszaki tartalmat, és így az elkészült műszaki állapotnak megfelelően átvette a még el nem készült, de a szerződés szerint teljesült kivitelezést. Majd gyorsan átutalt a vállalkozó részére 151 millió forintot. Úgy, hogy valójában az önkormányzatnak járna 176 millió forint... 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás