Különleges jubileumot ünneplünk ma, ez az apropó





1948 óta adják át hazánk egyik legrangosabb kitüntetését, a Kossuth-díjat, melyet február 13-án alapítottak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.13.
ez lesz ma Kossuth-díj

1948-ban ezen a napon, február 13-án alapították meg a Kossuth-díjat, a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést. Az első díjakat 1948. március 14-én adták át az ország legkiválóbb embereinek, akik hozzájárultak az ország újjáépítésének sikeréhez. Az első időszakban a díj mellé 20 ezer forint és babérkoszorú járt. 1990 óta a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök adományozza. 1991-től a kitüntetettek a pénzjutalom, az oklevél és a jelvény mellett egy emlékszobrot is kapnak. Az aranyozott, bronzból készült Kossuth Lajost formázó kis szobrocska 89 milliméter magas, talapzata egy ezüstözött, rézből készült henger (255 mm magas, 40 mm átmérőjű), amelyben az oklevél tárolható.

Nagyon sokan kapták meg a díjat

Manapság jellemzően színészeknek, zenészeknek, tudósoknak ítélik a Kossuth-díjat, ám a szocializmus időszakából a díjazottak között találni ácsot, kőművest, kohómérnököt és vájárt is.

Kossuth-díj szobra
Így néz ki a Kossuth-díj szobra Fotó: Wikipédia

Hol mennyi a fizetés a fővárosban?

Nemrég jelentek meg a KSH 2021-es adatai a budapesti fizetésekről. Eszerint a legjobban a II. kerületben keresnek, itt bruttó 7,1 millió forintot keresnek fejenként. A dobogóra még a XII. és az V. kerület fért fel. A lista másik végén a XX., a XXIII. és a XV. kerület van, itt alig éri el a 4 millió forintot az éves bruttó fizetés.

Mi legyen az Ecseri úti metróállomás előtti tér neve?

Online szavazást indított Ferencváros önkormányzata azért, hogy a lakosság eldönthesse, milyen nevet kapjon az Ecseri úti metróállomás előtti tér. Szavazni az önkormányzat weboldalán lehet február 28-ig. Többek között József Attila, Mária Valéria, Munkások, Rejtelmek, Rubik Ernő, Zöldike és Remény elnevezések közül választhatunk.

Bővül a németnyelv-oktatás

Hamarosan újabb józsefvárosi óvodákban is elérhető lesz a németül beszélő nyuszi, Hans Hase alakja köré épülő német nyelvoktató program. A Goethe Intézet térítésmentesen biztosítja a pedagógusfelkészítést és a tanulási csomagot. Egyelőre a Tündérkert és a Várunk rád óvodák csatlakoznak a programhoz.

Preschool,Student,Posing,In,Classroom
Egyre több óvodás tanulhat idegen nyelvet Fotó: Shutterstock

Közlekedési változások hétfőn

  • Forgalomcsillapító küszöböket létesítenek, emiatt szerdáig időszakosan lezárják a XX. kerületben a Bíró Mihály utcát a Széchenyi utca és az Ady Endre utca között.
  • Szintén szerdáig lezárták a VIII. kerületi Szigony utcát a Tömő utca és az Apáthy István utca között, valamint az Apáthy István utcát a Szigony utcánál is építkezés miatt.
  • Csatornajavítás miatt szerda estig lesz útszűkület a XIX. kerületi Jahn Ferenc utcában, a Tartsay Vilmos utcánál. Ugyanebből az okból, szintén szerdáig lezárták a III. kerületben, a Hadrianus utcában a 11-es főút kivezető szakaszára kanyarodó sávot.
  • Péntek estig lezárták a fél útpályát az I. kerületben, a Naphegy utcában a Czakó utca közelében, mert csatornát javítanak.
  • Szakaszos sávlezárásra kell készülni péntek estig a XIV. kerületben, a Szugló utcában a Lőcsei út és a Miskolci utca között mindkét irányban vízvezeték-építés miatt.

Itt adhat vért a hét első napján

Hétfőn a Regionális Vérellátó Központ mellett 12–18 óra között a Sugár üzletközpont II. emeletén, illetve a Pólus Centerben lehet vért adni ahhoz, hogy fejenként megmentsünk három életet.

Egyetlen véradással három ember életén is segíthetünk Fotó: Facebook

Programajánló

Központ – Szülihét

Kerek születésnapját ünnepli a Madách sarkán stabilan ácsorgó Központ (Madách Imre út 5.). A 10. évadot nem egy hagyományos bulival, hanem egy szülihéttel indítják, sőt, egész éves programdömpinget és meglepetéseket ígérnek nekünk. Február 13. és 19. között esténként bulikra számíthatunk, de lesz jubileumi fotóválogatás, vasárnap pedig brunch party is.

Tandori Dezső-emléknap

A költő, író halálának negyedik évfordulóján emlékezhetünk rá a Virág Benedek Házban (ahol Tandori kedvenc helyeit járhatjuk végig vezetett sétán) és a Jókai Anna Szalonban (itt költők, írók, műfordítók, irodalmárok, művészek olvasnak fel Tandori Dezső-szövegeket) délután 5 órától.

Urbanisztikai beszélgetések

A február 13-án délután 4 és 6 óra között a Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezett Urbanisztikai beszélgetések következő témája az élhetőség, a városi szövet, a kerületi alközpontok lesznek. A beszélgetésen többek között Bojár Iván András művészettörténész, a 10 millió fa közösség alapítója, valamint Gerendai Károly vállalkozó, kultúraszervező vesz részt.





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás