Ezek voltak 2022-ben a legjobban fizető szakmák





Nem feltétlenül a diploma a garancia arra, hogy jól éljünk... Górcső alá vettük, hogy melyek a legjobban fizető szakmák.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.01.
fizetés szakmák

Megdőlni látszik a tézis, miszerint csakis diplomával lehet magas fizetésre szert tenni. Se szeri, se száma azoknak a szakmáknak, amikkel milliókat lehet keresni, és elvégzésükhöz a legtöbb esetben egy tanfolyam is elég. A keresetet nagyban meghatározza, hogy az ember milyen szektorban helyezkedik el, hogy hol dolgozik az országban, illetve az is, hogy vállalkozó vagy alkalmazott az illető. A Metropol megnézte, melyek a legjobban fizető szakmák, mit érdemes annak tanulnia, aki karrierváltás előtt áll.

Légiforgalmi irányítók

Az egyik legjobban fizető szakma még mindig a légiforgalmi irányítóké, egy jó szakember akár bruttó kétmillió forintot is megkereshet havonta. Természetesen az is igaz, hogy ahhoz, hogy valaki valóban jó szakemberré váljon, hosszú és rögös út vezet. Először is el kell végezni egy tanfolyamot, ezután pedig egészségügyi és egyéb teszteken kell részt vennie a jelentkezőknek. A szakmához elengedhetetlen a középfokú angolnyelv-tudás is. 

Légiforgalmi irányítónak lenni ugyanakkor nem egy hétköznapi kiváltság. Nagy teherbírást igényel, és rengeteg stresszhelyzettel is jár. Maga a munkarend beosztása se szokványos, gyakori a hétvégi, valamint az éjjeli munkavégzés is.

IT szektor

Továbbra is népszerű az informatikai szektor azok körében, akik folyamatosan fejlődni akarnak. A legjobban fizető állások ezen a területen a programozóké, akik iránt óriási a kereslet. Az informatikusok alapbére átlagosan bruttó 400 ezer forintról indul, és a határ a csillagos ég, a havi milliókig. Ugyancsak jól fizet a Data Scientist, vagy más néven adattudós, aki elsősorban algoritmusokkal és adathalmazokkal foglalkozik. 

Mesés fizetéseket tehetnek zsebre a programozók

Egy jó adattudós fizetése 400-500 ezer forint, felfelé haladva a ranglétrán egy senior szakember bére viszont már elérheti az egymillió forintot is. Ez a szakma csábító lehet azok körében, akik nem rendelkeznek diplomával, nagy előny még ennél az állásnál, hogy az esetek többségében engedélyezett a home office is. Kimondottan jól keresnek ezenkívül még a projektmenedzserek és a webdesignerek is. Ezeknél a szakmáknál is másodlagos, van-e diplomája valakinek – a hozzáértés sokkal fontosabb.

Orvosok, mérnökök, jogászok

A szakorvosi bértábla alapján alapesetben 400 ezer forintról indul. Természetesen ennél a szakmánál elengedhetetlen a sokévnyi tanulás és az óriási elhivatottság. Fontos kiemelni, hogy az egészségügyben dolgozók bére az elmúlt tíz évben óriási emelkedésen ment keresztül, míg 2010-ben egy kezdő orvos alapbére 129 ezer forint volt, addig idén ez az összeg már 619 ezer forintra nőtt. Egy 20 éve dolgozó orvos esetében a havi bér 1 millió 300 ezer forintot jelent. Szóval hosszú távon biztos megéri, és biztos megélhetést ad – immár hálapénz nélkül is.

műtét, kórház, műtő, műt, orvos, páciens, donor,
Egy jó orvos akár egymillió forintot is megkereshet Fotó: Pixabay.com

A mérnököknél havi bruttó 500 ezer forint az, amivel számolni lehet, top projektmérnökök pedig öt év tapasztalattal akár egymillió forintot is hazavihetnek. A jogi pályán dolgozóknak sincs oka a panaszra, mivel egy gyakorló jogász alapbére 300 és 700 ezer forint között mozog.

Ügyészek esetében a kezdő fizetés havi félmillió forint, a bíróknál ez az összeg akár 700 ezer forint is lehet. Az összeget természetesen nagyban meghatározza az is, hogy milyen területen végzi a jogi tevékenységét az illető. 

Brókerek

Azok, akik nem félnek kockáztatni, kiváló választás lehet a tőzsde, mivel egy kis szerencsével óriási pénzekre lehet szert tenni. Nagy előnye ennek a szakmának, hogy semmiféle előképzettség nem szükséges, elég, ha csak szemfüles az ember. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez a szakma óriási stresszel és felelősséggel jár, így nem ritka, hogy hamar kiég az ember.

 

Coach

Ha érdekel a tanácsadás, és segíteni szeretnél másokon, akkor kiváló választás lehet ez a szakma, amivel óránként akár 40-100 ezer forintot is szakíthatsz. Egy coach dolgozhat az üzleti szférában, illetve magánszemélyekkel is, ez nagyban függ a személyes tapasztalatoktól. Tehát ha úgy döntesz, hogy coachként helyezkednél el, akkor stabil megélhetéssel számolhatsz – ha ügyes vagy, és elég sok ügyfelet tudsz szerezni...

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás