RETRO RÁDIÓ

Engedélyt adott az EU! Tücsköt-bogarat is feltálalhatnak nekünk





Az Európai Unió nemrég engedélyezte, hogy az Acheta Domesticus, ismertebb nevén házi tücsök, megjelenjen az Európai Unió fogyasztóinak asztalain.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.21.
élelmiszer

Az Európai Unió nemrég engedélyezte az élelmiszergyártók számára, hogy az Acheta Domesticus, vagyis a tücsök részben zsírtalanított porát bevezessék az EU élelmiszerpiacára. 

A rendelet az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetést követő huszadik napon lép hatályba. Teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. 
 

Január 24-től az élelmiszergyártók a port számos élelmiszer előállításához használhatják fel, beleértve a pizzát, tészta alapú termékeket, dióféléket, olajos magvakat, csokoládékat, rágcsálnivalókat, szószokat, húskészítményeket és leveseket. A kenyér, zsemle és kekszfélék, burgonyatermékek, gabonaszeleteket sem maradnak ki a sorból, ráadásul a sörgyártók is használhatják.

Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született. Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át a rovarvilág muzsikusait.

Thai local food southern style red ant clear soup in bowl for serve lunch meal
Aki Ázsiában jár, megkóstolhatja akár a hangyalevest is. Fotó: Tuayai / Getty Images

A házi tücskök bevonulásával nem ér véget a rovarok benyomulása az európai konyhákba. Január 6-án az EU Bizottsága is jóváhagyta az Alphitobius diaperinus lárvák, más néven kisebb lisztféreg fagyasztott, paszta, szárított és porított formáinak  élelmiszerpiacra való bevezetését.
Az EFSA biztonságosnak találta a kisebb lisztféreg lárváinak porát, amit  étrend-kiegészítőként is felhasználhatnak.

Magyarországon nincs hagyománya

Magyarországon nincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak. A Kaposvári Egyetem korábbi felméréséből az derült ki, hogy a lakosság döntő többsége elutasítja a rovarfogyasztást, az elutasítottság hazánkban az átlagosnál is nagyobb.
Ugyanakkor a haszonállatok takarmányozásában a rovarfehérje jelentősen csökkentheti például a drága szójadara kiváltását. Hazánkban is több kutatás folyik ezen a területen. Rovaralapú takarmányok jelenleg prémes állatok, vízi állatok, kedvtelésből tartott állatok, valamint baromfik és sertések takarmányozására használhatók. Élelmiszertermelő állatot azonban csak az Európai Parlament és a Tanács az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 999/2001/EK rendelet (TSE rendelet) szerinti feldolgozott rovarfehérjével lehet etetni.

 









Ezeket olvastad már?
Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás