RETRO RÁDIÓ

Engedélyt adott az EU! Tücsköt-bogarat is feltálalhatnak nekünk

Az Európai Unió nemrég engedélyezte, hogy az Acheta Domesticus, ismertebb nevén házi tücsök, megjelenjen az Európai Unió fogyasztóinak asztalain.Megosztás
Szerző: metropol
2023.01.21. 18:00
élelmiszer

Az Európai Unió nemrég engedélyezte az élelmiszergyártók számára, hogy az Acheta Domesticus, vagyis a tücsök részben zsírtalanított porát bevezessék az EU élelmiszerpiacára. 

A rendelet az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetést követő huszadik napon lép hatályba. Teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. 
 

Január 24-től az élelmiszergyártók a port számos élelmiszer előállításához használhatják fel, beleértve a pizzát, tészta alapú termékeket, dióféléket, olajos magvakat, csokoládékat, rágcsálnivalókat, szószokat, húskészítményeket és leveseket. A kenyér, zsemle és kekszfélék, burgonyatermékek, gabonaszeleteket sem maradnak ki a sorból, ráadásul a sörgyártók is használhatják.

Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született. Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át a rovarvilág muzsikusait.

Thai local food southern style red ant clear soup in bowl for serve lunch meal
Aki Ázsiában jár, megkóstolhatja akár a hangyalevest is. Fotó: Tuayai / Getty Images

A házi tücskök bevonulásával nem ér véget a rovarok benyomulása az európai konyhákba. Január 6-án az EU Bizottsága is jóváhagyta az Alphitobius diaperinus lárvák, más néven kisebb lisztféreg fagyasztott, paszta, szárított és porított formáinak  élelmiszerpiacra való bevezetését.
Az EFSA biztonságosnak találta a kisebb lisztféreg lárváinak porát, amit  étrend-kiegészítőként is felhasználhatnak.

Magyarországon nincs hagyománya

Magyarországon nincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak. A Kaposvári Egyetem korábbi felméréséből az derült ki, hogy a lakosság döntő többsége elutasítja a rovarfogyasztást, az elutasítottság hazánkban az átlagosnál is nagyobb.
Ugyanakkor a haszonállatok takarmányozásában a rovarfehérje jelentősen csökkentheti például a drága szójadara kiváltását. Hazánkban is több kutatás folyik ezen a területen. Rovaralapú takarmányok jelenleg prémes állatok, vízi állatok, kedvtelésből tartott állatok, valamint baromfik és sertések takarmányozására használhatók. Élelmiszertermelő állatot azonban csak az Európai Parlament és a Tanács az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 999/2001/EK rendelet (TSE rendelet) szerinti feldolgozott rovarfehérjével lehet etetni.

 

Ezeket olvastad már?
Hős kutyájának köszönhetően gyógyult meg egy rákos kislány

Hős kutyájának köszönhetően gyógyult meg egy rákos kislány

Zátonyra futtatták Karácsony Gergelyék a menetrend szerinti dunai hajózást Budapesten

Zátonyra futtatták Karácsony Gergelyék a menetrend szerinti dunai hajózást Budapesten

Videóra vették az utolsó pillanatokat, túlélő nélkül találtak rá a roncsokra

Videóra vették az utolsó pillanatokat, túlélő nélkül találtak rá a roncsokra

Halálos gázfelhő jelent meg egy uszodában, rengeteg óvodás került kórházba

Halálos gázfelhő jelent meg egy uszodában, rengeteg óvodás került kórházba

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás