RETRO RÁDIÓ

Megható! Így lesz igazi karácsonyuk a kárpátaljai magyar gyerekeknek





Boldog karácsonyuk lesz a Szent Mihály Gyermekotthonban élő kicsiknek a kárpátaljai Ráton. A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) csaknem 30 civil szervezettel és céggel fogott össze, hogy mosolyt csaljon az egyáltalán nem könnyű körülmények között élő gyerekek arcára, így 200 adományozótól csaknem 3.100.000 forint támogatást visz az angyalka a kárpátaljai otthon csemetéinek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.20.
Módosítva: 2022.12.20.
Jótékonysági gyűjtés

 A Szent Mihály Gyermekotthonban az ukrán háború okozta szörnyűségekkel és a múltbeli életükben történt megrázkódtatásokkal próbálnak megküzdeni a gyermekek. Az összefogásnak hála, idén karácsonykor kiszakadhatnak ebből a hangulatból és átadhatják magukat az igazi karácsonyi érzésnek.

A civil szervezetek sajtótájékoztatón jelentették be a jó hírt Fotó: Metropol
Az otthon vezetője a könnyeivel küzdött Fotó: Metropol

Bíró Mária, az otthon vezetője a Metropolnak elmesélte, hogy a kis lakók már nagyon várják a névre szóló ajándékokat, folyamatosan tájékoztatják őket, hogyan áll a gyűjtés.

A nagyobbak fel is teszik a kérdést: ez mind értünk van? Tényleg ilyen összefogás történik miattunk Magyarországon? Nagyon várják már a közös programokat, játszóházat, vacsorát, amit szintén az összefogásnak köszönhetően kapnak majd. Hatalmas erőt ad az a szeretet és gondoskodás, amit kapunk. Csak úgy tudunk ott, abban a nehéz helyzetben megmaradni, hogy tudjuk: van egy anyaország mögöttünk 

– mondta el a Szent Mihály Gyermekotthon vezetője. 

A Ficsak számára idén nem volt kérdés, hogy a kárpátaljai gyerekeket segítik meg akciójukkal. A nehéz gazdasági helyzet miatt nem voltak abban biztosak, hogy megfelelő mennyiségű pénzt sikerül összegyűjteni, de mint Király Nóra fogalmazott: a gondviselésnek hála, az adományozók nemcsak hogy összeadták a kívánt összeget, de annál több is összegyűlt.

Király Nóra maga válogatta össze az ajándékokat Fotó: Metropol

 A gyerekek kívánságlistát írtak, levelet a Jézuskának arról, hogy mire vágynak. Ezeket én személyesen vásároltam meg, nem volt egyszerű. Remélem, hogy tetszeni fog nekik és jól választottam. Az adomány egy részét erre fordítottuk, más részéből – miután szeretnénk ezeknek a gyerekeknek ezzel is örömet szerezni – játszóházat és ünnepi vacsorát szerveztünk nekik, illetve tavasszal várja még őket egy nagy kirándulás. Mindemellett pedig az otthon épületének szigetelését is megoldják, hiszen most nagyon fontos, hogy a fűtés és az áram hiánya miatt jól szigetelt házakban éljenek a gyerekek 

– ismertette a Ficsak alapítója, aki azt is elárulta, hogy november végén az otthonban élő gyerekek Budapesten jártak.

Pár óra alatt a szívünkbe zártuk mindannyiukat, nehéz volt őket hazaengedni. Akkor Novák Katalin látta vendégül a kicsiket a Sándor-palotában, a köztársasági elnök őrségváltással kedveskedett nekik. Öröm volt látni, ahogy az elnök asszony és a gyerekek együtt menetelve vonultak be a palotába. Ez egyébként annyira megmaradt a kicsikben, hogy azóta is gyakran játsszák el Ráton.

Nyitrai Zsolt a békét sürgeti Fotó: Metropol

 

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója külön köszönetét fejezte ki a Ficsak, illetve a többi adománygyűjtő szervezetnek.

Ma a kormány és a civil szervezetek között komoly partnerség alakult ki, amely abban is megnyilvánul, hogy 2010 óta közel háromszorosára nőtt a szervezetek támogatottsága. A szomszédban háború dúl, és Kárpátalján közel 150 ezer magyar honfitársunk él, különösen nehéz körülmények között. Szünetel az energiaszolgáltatásuk, nincsen áram és fűtés, karácsony közeledtével mindez még nehezebb az ott élőknek. A mostani összefogás ezt próbálja meg elviselhetőbbé tenni a gyerekek számára. A háború mindenkinek rossz. Emberek halnak meg, települések omlanak össze, és a szankciók mindenkit tönkretesznek

– mondta el a Metropolnak Nyitrai Zsolt, aki úgy véli, a kialakult háborús helyzetben az egyetlen megoldás az azonnali fegyverszünet, a béketárgyalások és az azt követő béke.

Orbán Viktor az egyetlen, aki a béke pártján áll, mindenki más a szankciókról beszél és ezzel kapcsolatos döntéseket hoz, de a megoldás nem ez. Magyarország a béke pártján áll, egyre több országot és vezetőt kell rávezetnünk, hogy csakis ez a megoldás. Ugyanakkor segítünk a rászorulóknak ebben a nehéz helyzetben. Eddig Magyarország a háborúban álló Ukrajna támogatására több mint 31 milliárd forintot fordított. Több mint 1 millió menekült jött át az ukrán határon, számukra humanitárius központot hoztunk létre. Ingyenesen utazhatnak a MÁV járatain, ezt eddig egyébként közel 900 ezren vették igénybe. Azokat a nagy karitatív szervezeteket, amelyek élére álltak ennek a humanitárius szolgálatnak, szintén jelentős forrással segítette a magyar állam

– emlékeztetett a miniszterelnök főtanácsadója.

Kardosné Gyurkó Katalin többször is járt már jótékonysági úton Kárpátalján Fotó: Metropol

 

A Nagycsaládosok Országos Szervezete amellett, hogy a Ficsak kezdeményezése mellé állt,  önállóan is segített a nagydobronyi kistérségben 35 nehéz sorsú, kárpátaljai magyar családot.

Azt látni kell, hogy nagyon-nagyon nehéz most kint. Valóban az ukrán állam azt ígéri, hogy délelőtt 2 órára és délután 2 órára ad áramot, de előfordul olyan, hogy 19 óráig nincs áram és éjjel 24.30 órakor érkezik meg. Tehát az, ami nekünk természetes, felkapcsoljuk a villanyt és tudunk mosni, főzni, az ott egyáltalán nem természetes. Megrendülten mondták férfiemberek is, hogy éjjel nem restelltek felkelni és takarmányt daráltak az állatoknak, felfűtötték a házat, próbáltak megfőzni, kimosni. Tehát egyszerre mindent, amit áram nélkül nem lehet. Ezenkívül légiriadók is vannak, amikor a gyerekeket óvóhelyre kell vinni. Így kell megőrizniük a hitet, mert nem marad más, hiszen minden bizonytalan számukra. Nagyon örültek annak, hogy ott voltunk, azt mondták: ez erőt ad nekik

– mesélte érdeklődésünkre Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Szervezetének elnöke.
 

 





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás