Durva éven vagyunk túl - hihetetlen végiggondolni is, mi minden minden történt 2022-ben





Eseménydús évet tudhatunk a hátunk mögött, jó, hogy túlvagyunk rajta - íme a leltár!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.31.
2022 visszaemlékezés

Az idei év alapjaiban rendítette meg a világot, és elveszítettük a 20. század történelmének jeles alakjait is: többek között elhunyt Mihail Gorbacsov és II. Erzsébet királynő is. Az orosz-ukrán háború miatt kitört energiakrízis pedig óriási kihívás elé állította Európát, és benne hazánkat is. Itthon negyedszer is kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP az Országgyűlésben, így Orbán Viktor folytathatja a kormányzást, és először lett egy nő Magyarország köztárssági elnöke.

A Metropool csokorba szedte a legfontosabb idei eseményeket. Lássuk, mi történt 2022-ben!

Január

Alig kezdődött el az új év, amikor máris egy szörnyű tragédia sokkolta a hazai közvéleményt. Lakástűzben életét vesztette Babicsek Bernát, aki színészként és harmonikaművészként is ismert volt. A nyolcvan négyzetméteres családi ház lakója nem adott magáról életjelet, ezért az egyik rokona behatolt hozzá. Babicsek Bernát a Szeress most!, a Barátok közt és a Jóban Rosszban című sorozatokból volt ismert.

A színész-harmónikaművész mindössze 41 éves volt.

Február

A februári hónap legfontosabb eseménye kétség kívül az orosz-ukrán háborús konfliktus kirobbanása volt. Maga a háborús összetűzés még 2014-ben kezdődött, amikor Moszkva bekebelezte a Krim-félszigetet. A totális katonai támadás viszont február 24-én indult meg Ukrajna ellen. Az azóta eltelt időszakban Oroszország magához csatolta Luhanszkot, Donyecket, Zaporizzsiját és Herszon megyét. A hábor ú még tart, Európa szankciókkal reagált, ami viszont inflációs és energiaválságba taszította kontinensünk gazdaságát.

PUTYIN, Vlagyimir
Egy emberként sokkolta a világot az orosz-ukrán háborús konfliktus. Fotó: Emilio Morenatti

A háború kitörése óta Magyarországra  milliónál is több ukrán menekült érkezett, hazánk történelme legnagyob humanitárius akcióját hajtja végre a megsegítésükkel.

Orbán Viktor a háborúval kapcsolatban többször kiemelte, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborús konflikusból.

Március

Március 10-én történelmi pillanat volt Magyarország számára, mivel megválasztották az első női köztársasági elnököt Magyarországon Novák Katalin személyében. Székfoglaló beszédében felhívta a figyelmet a családok védelmére, majd elmondta, hogy tettekre készül, és minden terhet magára vállal, amit a tisztesség megkíván. 

Elnökként a békesség embere akarok lenni

jelentette ki, majd a szomszédban kialakult háborús helyzet kapcsán Teréz anya szavait kölcsönözve azt hangsúlyozta:

a béke egy mosollyal kezdődik.

 

Novák Katalin az első női államfő Magyarországon. Fotó: Bach Máté

Április

Az április hónap legfontosabb eseménye egyértelműen az április 3-án megtartott parlamenti választás volt, amin a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmet aratott. A kormányzó pártszövetség negyedik alkalommal szerzett kétharmados többséget a törvényhozásban. A választás napján a magyarok a gyermekvédelmi népszavazáson is állást foglalhattak. A négykérdéses referendum viszont nem érte el az érvényességi küszöböt.

Több, mint 5 millióan járultak az urnákhoz az országgyűlési választásokon. Fotó: Balogh Zoltán

Május

Május 2-án letették az esküjüket az új parlamenti képviselők, a 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lett. Fontos közéleti esemény volt még, hogy beiktatták hivatalába Emmanuel Macron újraválasztott francia államfőt, valamint az is, hogy David Pressman lett az új amerikai nagykövete Budapestnek.

ORBÁN Viktor
Megalakult az új országgyűlés. Fotó: Balogh Zoltán

 

Június

Június negyedikén a kormány kihelyezett ülést tartott Sopronban, ahol elfogadták az extraprofitadó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is. Jakab Péter lemondott a széthulló és mindnikább Gyurcsány Ferenc szolgálatába álló Jobbik éléről. A politikus ennek ellenére nem adta vissza mandátumát, hanem új mozgalmat indított A Nép Pártján néven. 

JAKAB Péter
Jakab Péter új pártot alapított. Fotó: Koszticsák Szilárd

Július

Egy emberként sokkolta a világot a japán miniszterelnök elleni merénylet, amire július 8-án került sor egy pártrendezvényen. Abe Sinzót akkor érte a gyilkos találat, amikor egy kampánybeszédet tartott. A hazai sportéletet is óriási veszteség élte, július 9-én ugyanis meghalt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa legendás, 45-szörös válogatott labdarúgója. 

Augusztus

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében augusztus 30-án elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke. 

A nyolcvanas évek második felében színre lépésével egy olyan gazdasági, politikai irányváltás kezdődött, ami magában hordozta  a rendszer közelgő felbomlásának lehetőségét is. 

Míg Gorbacsovot a Nyugaton nagyra értékelik, a szabadság elhozóját látják benne, ezzel ellentétben Oroszországban kevésbé volt népszerű, mert az ő rovására írták a szovjet-orosz birodalom széthullását.

GORBACSOV, Mihail
Gorbacsov 1990-ban megkapta a Nobel-békedíjat is. Fotó: Szergej Ilnyickij

Szeptember

Szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok királynője, az anglikán egyház feje, a leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodó.  Halálát követően legidősebb fia, III. Károly, lett az Egyesült Királyság uralkodója. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

II. Erzsébet volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon.

 

Október 

Október elsején elkezdődött  az egy évvel elhalasztott népszámlálás Magyarországon. A népszámlálás 2022. október 1. és november 28. között zajlott, ez volt a magyarországi népszámlálások történetében az első papírmentes népszámlálás, azaz a számlálóbiztosok nem használtak papírt a kérdőív kérdéseire adott válaszok rögzítéséhez. A hónap elején Újhelyi István szocialista politikus, EP-képviselő bejelentette, hogy kilép a Magyar Szocialista Pártból, ám a mandátumát nem adta vissza. Október 25-én a lemondott Liz Truss helyett Rishi Sunak  lett Egyesült Királyság miniszterelnöke.

UJHELYI István
4 millió forintot és az EP-mandátumát  is visszakövetelte Ujhelyitől az MSZP. Fotó: Kovács Attila

November

November 9-én a kormány arról döntött, hogy kibővíti az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot. Az árkorlátozás így már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt termékekre is változatlanul érvényes. Az élelmiszerár-stop 2023. április 30-ig tart.

December

A magyar kormány a lakosság életét megkönnyítő üzemanyagárstop fenntartásával gyakorlatilag elment a falig, azonban december 6-án este a szankciók, az azokat követő pánikfelvásárlás és az azt követő üzemanyaghiány miatt kénytelen volt kivezetni a 480 forintos üzemanyagárstopot a magyar kutakról.

 




 





Ezeket olvastad már?
Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás