RETRO RÁDIÓ

Baán László: A Liget Európa legkomplexebb kulturális negyede lesz





A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális beruházása, a főváros igazi ékköve. A fejlesztésekkel kapcsolatos érdekességekről és a személyes kedvenceiről is mesélt nekünk a projekt miniszteri biztosa.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.05.
XIV. kerület szépülő budapest

Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult energiaválság miatti kormányzati takarékossági intézkedések azonban az itteni terveket sem hagyják érintetlenül. Ezért kereste meg a Ripost Baán László miniszteri biztost, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját, hogy első kézből tudjuk meg, milyen terveik vannak ennek tükrében.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa beszédet mond a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitóján MTI/Koszticsák Szilárd

Több zöldet és több kultúrát kaptunk a Ligetben

„Nagyon fontos a nemzetközi elismerés, de még fontosabb a látogatók szeretete: már több millió ember járt a Liget megújított részein, és láthatták, hogy egy sokkal szebb Ligetet kaptak vissza, több zölddel, több kikapcsolódási lehetőséggel és több kultúrával” – hangsúlyozta a Ripostnak adott interjúban Baán László, hozzátéve: szerencsére a legtöbb tervezett beruházás már elkészült, így azokat nem érintik a korlátozások.

Az új Nemzeti Galériával Európában egyedülálló lesz a negyed

Halasztást szenved viszont a lebontott Petőfi Csarnok helyére tervezett új Nemzeti Galéria megépítése, amelynek a megvalósítását a nemzetközi pályázaton az építészeti Oscarként számon tartott Pritzker-díjjal kitüntetett japán Sejima and Nishizawa építésziroda nyerte.

Egyelőre még csak papíron létezik az új Nemzeti Galéria. Ha a szomszédban dúló háború miatti válság véget ér, 2-3 éven belül nekiláthatunk a megépítésének, amivel teljessé válhat az a kulturális negyed, amely a legkomplexebb lesz egész Európában” – fejezte ki reményét a miniszteri biztos.

Lendületes íveivel a zölddé tett Ötvenhatosok terén áll majd az új a Nemzeti Galéria FOTÓ: LIGETPROJECT

A kormány átvenné a Biodómot

Az Állatkertben évek óta befejezetlenül árválkodó Biodóm Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka lesz, ha elkészül. A fejlesztés azonban félbemaradt, holott az állam 30 milliárd forinttal támogatta ezt a fővárosi beruházást.

Az új fővárosi vezetés finoman szólva is ambivalensen állt a Liget fejlesztéséhez, így abbahagyták a Biodóm megépítését. Pedig az állagmegóvás is hatalmas összegeket emészt fel, ráadásul az építőipari árak elszabadulása miatt ma már minden a duplájába kerül” – mutatott rá a szakember. Ő úgy gondolja, nem szabad, hogy egy ilyen csoda ne váljon valóra, ezért a kormányzat tárgyalást kezdeményezett Budapest vezetésével a beruházás átvételéről.

A Néprajzi Múzeum épülete harmonikusan illeszkedik a Liget zöldjébe Fotó: Facebook

A Liget Projekt a legtöbbet díjazott magyar városfejlesztés

  • Liget Projekt: MIPIM (a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvénye Cannes-ban): „Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje”,
  • Magyar Zene Háza - International Property Awards: „Európa legjobb középülete”, „A legjobb nemzetközi középület”, Music Cities Awards: „A világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztése”, World Travel Awards: „2022 vezető új turisztikai attrakciója”, Iconic Awards: „A világ legjobb kulturális célú ingatlanfejlesztése”.
  • Néprajzi Múzeum - International Property Awards: „A világ legjobb középülete”,
  • Szépművészeti Múzeum - „Europa Nostra-díj” (az EU legrangosabb örökségvédelmi elismerése
  • A letöbb nemzetközi díjat díjat a Magyar Zene Háza épülete kapta Fotó: Markovics Gábor MG Ripost

    Baán Lászlónak személyes kedvencei is vannak

    A miniszteri biztos elmondta, hogy több olyan hely is van a Ligetben, ahova szívesen vissza-visszajár.

    „Hogyha édesapaként jövök, akkor itt a Nagyjátszótér, ami nemcsak a saját kedvencem, hanem már több mint egymillió látogató volt kíváncsi rá. Magyarország legkorszerűbb és legnagyszerűbb játszótere lett, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményeket tartogat. Ha egy kicsit elvonulni vágyok, akkor a Mőcsényi Mihály által tervezett, és halála után róla elnevezett botanikus kertet célzom meg, nem véletlenül, hiszen ő volt a magyar tájépítészet atyja. Ha pedig kulturális élményre vágyom, akkor a Zene Háza számomra a csúcs, ahova nemcsak programokra jöhetek, hanem a csodálatos interaktív kiállítására is, amivel sohasem lehet betelni” – részletezte kedvenc helyeit a Ligetben. Baán László elárulta, hogy nemsokára egy új időszaki kiállítás is nyílik a Zene Házában a magyar pop-rock történetéről, ami az 1960-as évektől a rendszerváltásig idézi meg a legnagyobb hazai alkotókat és slágereiket.

    2021. június 10-én avatták fel a Madárbarátok Tanösvényét, amelyet a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett alakítottak ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködésben, a Liget Budapest projekt keretében MTI/Máthé Zoltán

     





    Ezeket olvastad már?
    Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

    Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

    Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

    Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás