Varázslatos felfedezés, ez lehet a depresszió ellenszere





A szer alkalmazása mellett a terápia is fontos, melynek célja a depresszió okainak azonosítása és egy kezelési terv kidolgozása.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.17.
depresszió

A varázsgombákban található pszilocibin nevű vegyület terápiával együtt alkalmazva enyhítheti a súlyos depressziót. A kísérletek reménykeltőek azoknak az embereknek a számára, akiknél nem váltak be a ma elérhető antidepresszánsok.

A pszilocibinnel és a depresszióval kapcsolatos eddigi legnagyobb klinikai vizsgálat eredményeit Guy Goodwin professzor „kivételesnek” minősítette. A megfigyeléseket, amelyek 22 helyszínre terjedtek ki, ő vezette, összesen 233 rezisztens depresszióban szenvedő beteg bevonásával. Becslések szerint világszerte 100 millió ember szenved rezisztens depresszióban, azaz olyan súlyos rendellenességben, amely állapot legalább két antidepresszáns kezelés ellenére sem javulírja a theguardian.com. Az érintettek körülbelül fele nem képes rutinszerű napi feladatokat sem ellátni. A kezelésnek ellenálló depresszió elképesztő terhet ró a betegekre és a körülöttük lévőkre, ami az anyagiak terén is megmutatkozik.

A betegek a szer alkalmazásakor nyugtató zenét hallgattak és szemfedőt viseltek, hogy figyelmüket befelé fordítsák legalább hat órán át, amíg a pszichedelikus hatás érvényesül. Egy terapeuta végig jelen volt, hogy a betegek biztonságban és jól érezzék magukat. Az önkéntesek a szer bevétele utáni napon és egy héttel később terápiás ülésen vettek részt. Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelés után azonnali javulást lehetett megfigyelni. A legjelentősebb hatást a legmagasabb, 25 mg-os pszilocibindózist kapott betegeknél tapasztalták. A 12. héten az előnyök a nagy dózisú csoportban lévők egyötödénél megmaradtak, míg a legalacsonyabb dózisú csoportban csak 10-ből egy főnél.

A pszilocibin a varázsgombák fő hatóanyaga, mely a szervezetben a pszilocin nevű anyaggá bomlik és a neurotranszmitterek hullámait bocsátja ki az agyban. Az MRI-vizsgálatok azt mutatják, hogy az agyi tevékenység kaotikusabbá válik a pszilocin hatására. A vizsgálatban részt vevők arról számoltak be, hogy „éber álomban” voltak, amikor pszilocibint szedtek. A hatás néhány hétig tart, és potenciálisan nyitottabbá teheti az agyat a terápiára. Azt is érdemes megjegyezni, hogy sok beteg számolt be mellékhatásokról a vizsgálat során, amelyek közül a leggyakoribb a fejfájás, a hányinger, a szédülés és a fáradtság.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás