RETRO RÁDIÓ

Lehidalsz! Így lesz mégis Adventi Vásár a Vörösmarty téren

Pénteken nyílik a Vörösmarty Classic Xmas és az Advent Bazilika is, amelyet tavaly Európa legjobb karácsonyi vásárának választottak másodjára is. Belváros Önkormányzata a bevételt közterület-fenntartásra fordítja.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.11.15. 14:53
jótékonyság ádventi vásár

Karácsonyi díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket. A belvárosiak számára ingyenes közösségi programokkal – adventi gyertyagyújtó ünnepséggel, adventi hangversennyel, Szent Miklós napi rendezvénnyel, gyermekek karácsonyi jótékonysági ajándékozásával és vendéglátásával – nyújtanak lehetőséget az élményekkel teli, tartalmas időtöltésre - tudtuk meg Belváros Önkormányzatától a pénteken nyíló Adventi vásárokról. Mint írták, a lakosság szezonális kiadásainak mérséklésére is gondoltak, hiszen országosan a legszélesebb körű és legmagasabb összegű fűtéstámogatást biztosítják, kedvezményes fenyőfavásárt szerveznek ajándék szaloncukorral, valamint a jogosult családoknak 10.000 Ft karácsonyi időszaki támogatást postáznak.

Díszkivilágítás is lesz, de észszerű energiafelhasználás mellett MTI/Balogh Zoltán

Miután a Fővárosi Önkormányzat lemondott a Vörösmarty téren megszokott Adventi Vásár megvalósításáról, és az V. kerülethez került át a tér fenntartása, így a Belváros döntött arról, hogy idén mégis lesz vásár. Miután a Fővárosi Önkormányzat cége, a Budapest Brand Zrt. visszalépett az esemény megszervezésétől, a Vörösmarty téri rendezvény színvonalas megvalósítására a belvárosi önkormányzat az Advent Bazilika szervezőjét bízta meg. A cég nyerte el egyébként kétszer is az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet a Szent-István téri vásár kapcsán.

Közterület fenntartásra fordítja Belváros a bevételt

A Belváros Önkormányzata nem követi a Főváros Önkormányzat gyakorlatát, miszerint ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85% kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90% kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Belváros Önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket 100%-ban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra - tudatta az önkormányzat.

Idén 12 méteres karácsonyfa lesz a Bazilika előtt Fotó: Metropol/KB

Ez lesz az Advent Bazilika

A Szent István-bazilika előtti téren fényfestés, szelfipont és jégpálya is lesz, és összesen 120 hazai kiállító érkezik kézműves termékekkel a hagyományos és a modern dizájn jegyében, valamint gasztronómiai ínyencségekkel a streetfood és barbeque fogásoktól kezdve a magyar csárdakultúra ételeiig.

Minden ami szem-szájnak ingere Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Tányérra kerül többek között szarvas pörkölt, svájci raclette, baránycsülök, de lesz gulyásleves cipóban és 12 órán át smokerben készült tépett malac és tépett marhahússal készült szendvics is.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár új díszbe öltözik Vörösmarty Classic Xmas néven

A tér Váci utca felőli oldalán grandiózus karácsonyfa áll majd, és óriási karácsonyfa-dekorációt kap a Harisnyaház is, míg a Vörösmarty-szoborra új takarás kerül, amelyen az eredeti szobor életnagyságú képe mellett versrészletek lesznek láthatók. A téren ingyenes kisvasútra szállhatnak a gyerekek, és lesz egy kézműves ház is, ahol minden nap más és más kreatív trükköt lehet elsajátítani.

Az ételeket kínáló faházakban a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ízeit kóstolhatjuk meg, és ha adományoznánk, az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnál tehetjük ezt meg. Az Advent Bazilika január 1-jéig, a Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket, de kézműves termékeket csak december 28-ig lehet vásárolni.

Ezeket olvastad már?
Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás