RETRO RÁDIÓ

Orvos, mérnök, régész és nyelvész is jelentkezett űrhajósnak





Több ezer emberből választották ki azt a nyolcat, akire még a légierő gyorsulásvizsgája vár.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2022.11.28.
Módosítva: 2022.11.29.
kihívás

 

Év végéig választják ki azt a négy magyar űrhajósjelöltet, akik közül egy a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén fog kísérleteket végezni, várhatóan egy hónapon keresztül. A HUNOR-program részleteiről dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztost kérdeztük.

 

 

Az űrutazás ma már nem úri huncutság, az űrbéli történések a mindennapi életünket befolyásolják. Gondoljunk bele abba, mi történne, ha egy napra kikapcsolnák a műholdakat vagy egy napkitörés miatt tönkremennének! A hírközléstől a műsorszóráson keresztül a földmegfigyelésig és a navigációig mindenhez szükségünk van a műholdakra.

 


Farkas Bertalan az első magyar űrhajós az űrruhában. A magyar űrhajós a Szojuz-36 fedélzetén Valerij Kubászov szovjet űrhajós társaként 1980-ban 8 napot töltött a világűrben.
MTI Fotó: Németh Ferenc

 

Űrstratégia

 

 

Űrszerkezeteket már 90-nél több ország birtokol és üzemeltet, és előnyben van, akinek nem kell megrendelőként sorban állnia ilyen szolgáltatásért. Éppen ezért a magyar kormány 2021-ben fogadta el az űrstratégiát. A leendő magyar űrhajós munkája is azért fontos, mert magyar kutatóközösségek, mérnökök által meghatározott kutatásokat fog végezni, amiből az ország profitálhat.

 

 

Nyolc kiválóság

 

 

Egy éve dolgoznak azon, hogy kiválasszák azt az egyetlen magyart, akit az űrbe küldenek. Több ezren jelentkeztek, közülük 244-en feleltek meg az elsődleges kívánalmaknak. Mostanra nyolc jelölt maradt.

 

 

– A 244 alkalmas jelentkezőnek csak 16 százaléka volt nő, míg az Európai Űrügynökség űrhajós toborzására 23-24 százaléknyi nő jelentkezett. Erősíteni kell a magyar nők önbizalmát, azt hiszem – jegyezte meg Ferencz Orsolya. Arról sajnos nem beszélhet, ki a nyolc jelölt, de azt elárulta: nemcsak hivatásos pilóták, hanem orvosok, mérnökök, sőt még mélytengeri régészek és egy nyelvész is jelentkezett. A nyolc jelöltet most a légierő gyorsulás­vizsgája várja, az úgynevezett több G-s terhelés.

 

 

Egy jobb világért

 

 

– Annyit elárulhatok, hogy mind a nyolc ember, aki az utolsó körben állva maradt, rendkívül kiváló – tette hozzá az államtitkár. S hogy mi lesz a magyar űrhajós feladata?

 

 

– Várhatóan egy 30 napos küldetésben fog részt venni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Axiom Space-szel és a NASA-val közösen végrehajtott küldetésben. Az űrhajós kutatási ideje a legfontosabb értéke egy ilyen küldetésnek. Nagyon szigorú feltételei vannak annak, hogy egy kísérletet el lehessen juttatni az űrállomásra. Például igazolni kell azt, hogy abban a formában azt a földfelszínen nem lehetne megoldani. Fel fogunk vinni élettani gyógyszerkísérleteket, illetve növénytermesztési kísérleteket. A legfontosabb kísérletcsomagunk az egyébként is a világ legjobbjának számító magyar fejlesztés, a sugárzásmérő rendszer további fejlesztése.

 









Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás