Pofátlan átverés! Ennyi pénzt ígérnek a csalók





400 millió forintot ígérő internetes csalók nyomára bukkant a Bors. Az elkövetők egy valóban létező, magas rangú francia pénzintézet vezérigazgatója nevében kérnek személyes adatokat az áldozataiktól, hogy elkészíthessék a „szerződést”, mely szerint egy halálos betegségben szenvedő idős asszony ajándékát átutalják az illetők bankszámlájára, amennyiben előre kifizették a 270 ezer forintos kezelési költséget.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.03.
Bűncselekmény

Ki ne örülne 400 millió forintnyi ajándéknak? Pont ezzel élnek vissza azok a csalók, akik egy aprólékosan kidolgozott trükkel próbálják megkárosítani a hiszékeny áldozataikat. A manőver lényege, hogy a Facebookon véletlenszerűen bejelölnek embereket a világ különböző pontjairól egy idős hölgy nevét viselő profillal. Így tettek munkatársunkkal is, aki természetesen azonnal rákérdezett a kapcsolatfelvétel okára. A rossz magyarsággal, de érthetően (nyilvánvalóan fordítóprogram segítségével) megfogalmazott válaszra nem kellett sokat várni – írja a Bors.

A kép, amit a csaló küldött lapunknak, Emmanuelle Riva francia színésznőt ábrázolja, aki 2017-ben halt meg – Fotó: Wikipédia

„Most láttam a profilodat, és azt hittem, te vagy a megfelelő nekem. Röviden, a nevem B. S. W., Hollandiából származom és Franciaországban élek. Halálra ítélő betegségben, torokrákban szenvedek, és összesen 975 ezer euróm van, amit becsületes embereknek szeretnék jó hasznára fordítani. Szeretnék ennyivel hozzájárulni, mielőtt meghalok” – írta a Bors munkatársának a „beteg asszony”, akinek hibáktól hemzsegő levelét szó szerint közöljük.

A Bors munkatársa rögtön gyanút fogott, de belement a játékba. Mikor rákérdezett, hogy a „hölgy” miért pont neki ajánlja fel a rengeteg pénzt, a profil kezelője közölte: nincs örököse, és nem ismer olyan embert, akinek jó szívvel adná ajándékba. Csupán annyit kért, munkatársunk a pénz egy részéből tegyen valami jót másokkal. A csalónak tetszett az „ötlet”, miszerint a pénzből hátrányos helyzetű gyermekek iskoláztatását támogatnánk, kijelentette, már csak a „hölgy” bankjának igazgatójával kell felvennünk a kapcsolatot.

A „bankigazgató” szerződést is küldött kollégánknak – Fotó: Bors

A bűnözők arra is figyeltek, hogy egy neves francia bank valóban létező vezérigazgatójának adják ki magukat, ezért az ő nevével visszaélve egy gmailes e-mail-címet is létrehoztak. A csalók kérésére a „bankigazgatónak” is magyarul írt a Bors, aki perceken belül válaszolt. Kijelentette, tudja, miről van szó, és már csak annyit kell tenni, hogy el kell küldeni a teljes nevet, megadni, hogy melyik országban él, és közölni a számlaszámot.

Ennyi adat még nem elegendő a visszaéléshez, ezért a Bors munkatársa megírta a bankárnak. Fél órával később megérkezett az „ajándékozási szerződés”, amelyből kiderült, az utalás feltétele, hogy előre kifizetik a 650 eurós (270 ezer forint) kezelési költséget. Ezt már nem tette meg a lap munkatársa, a csalók viszont a kedd éjjeli levélváltás után szerda délelőtt többször is érdeklődtek a hölgy nevében, hogy mikor küldi végre vissza az aláírt megállapodást, és mikor rendezi a rá vonatkozó kötelezettséget.





Ezeket olvastad már?
Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás